SAFe® képzések

A SAFe® (Scaled Agile Framework) egy teljes szervezet agilis átállását támogató szervezeti keretrendszer, mely keretében nemzetközi minősítések is szerezhetők. Alapozza meg vagy mélyítse el gyakorlati tudását a SAFe® keretrendszerben, és szerezze meg minősítését Certified SAFe® Program Consultant minősítésű szakembereink segítségével!

További információk, gyakran ismételt kérdések a SAFe®-ről és a vizsgákról

Certified SAFe Agilist képzés
Időtartam: 16 óra
Tervezett ütemezés: 2024. június 24-25. (online)
Képzési ár:
270.000 Ft + ÁFA/fő
Extra infó: A képzési ár egyszeri vizsgát és támogató anyagokat is tartalmaz 60.000 Ft + ÁFA értékben
Kedvezményes ár:
249.000 Ft + ÁFA/fő
Certified SAFe Scrum Master
Időtartam: 16 óra
Tervezett ütemezés: 2024. május 27-28. (online)
2024. június 17-18. (online)
Képzési ár:
310.000 Ft + ÁFA/fő
Extra infó: A képzési ár egyszeri vizsgát és támogató anyagokat is tartalmaz 60.000 Ft + ÁFA értékben
Kedvezményes ár:
285.000 Ft + ÁFA/fő
SAFE Product Manager
Időtartam: 16 óra
Tervezett ütemezés: 2024. május 30-31. (online)
2024. július 15-16. (tantermi)
Képzési ár:
310.000 Ft + ÁFA/fő
Extra infó: A képzési ár egyszeri vizsgát és támogató anyagokat is tartalmaz 60.000 Ft + ÁFA értékben
Kedvezményes ár:
285.000 Ft + ÁFA/fő
Időtartam: 16 óra
Tervezett ütemezés: Kihelyezett programként, egyedi ütemezés szerint
Képzési ár:
Egyedi árajánlat alapján
Kedvezményes ár:
Egyedi árajánlat alapján
Tartalomjegyzék

Mi a Scaled Agile Framework® (SAFe®) 5.1?

A SAFe®, magyarul a skálázott agilis keretrendszer egy robosztus, teljes szervezet agilis átállását támogató szervezeti keretrendszer. A SAFe® olyan “operációs rendszerré” épülhet ki egy szervezetben, mely segít változó piaci környezetben biztos agilis alapokon nyugvó működési módot fenntartani. Ennek a rendszernek az ígérete, hogy komplex, akár több csapat összefogását igénylő termékek, szolgáltatások létrehozását szabályok, események, szerepkörök bevezetésével teszi utánkövethetővé, tervezhetővé, folytonossá. Felhasználja az olyan jól működő keretrendszereket, szemléletmódokat, amelyek már közismert részeit képezik az agilis szervezeti működésnek, mint pl. a Lean, a Scrum, Kanban vagy DevOps. Mindezek mellett a SAFe® hét kompetenciaterület fókuszban tartásával éri el, hogy a felsővezetéstől a csapattagokig az egész szervezet számára rendelkezésre álljanak azok az eszközök, amelyekkel hatékony választ tudnak adni a változásokra, és folyamatosan növelni képes a produktivitást.

Milyen területeken alkalmazható? Milyen előnyei vannak?

A SAFe® egy olyan keretrendszer, ami az agilis alapelvekre épül, skálázható, a szervezet egészét támogatja a transzformációban. A SAFe® tanulása nem csak a keretrendszer megismeréséről szól, hanem arról is, milyen módokon érdemes az egyes változtatásokat bevezetni és ezeket hosszútávon fenntartani.

Az agilis alapelveket és értékpárokat eredetileg azzal a céllal alkották meg, hogy támogassa a szoftverek, termékek fejlesztését, hatékonyabb együttműködések, iteratív munkaszakaszok és az ügyfélközpontúság előtérbe helyezésével. A SAFe® egy olyan rendszer, amelyben ezeket az alapelveket akár több csapatra, szervezeti egységre, vagy akár a teljes szervezetekre ki lehet terjeszteni.

A szervezetek gyakran organikus módját választják az agilis transzformációnak, vagyis egyetlen csapattal indulnak el az első agilis tapasztalatokat megszerezni. Amikor azonban a skálázhatóság kérdése felmerül, vagyis szeretnék a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat tovább vinni több csapatba, osztályba, szervezeti egységbe, akadályokba ütköznek. Az összehangolt működés, a tervezés, a munkavégzés ritmusa, a szerepekörök közötti kommunikáció, könnyen értelmezhető egy 10 fős csapatban, azonban ez nehezen terjeszthető ki több száz, több ezer ember munkájára.

Az agilis működés fejlesztése egy csapatban vagy szervezeti egységben önmagában nem elegendő, ha a teljes szervezet teljesítményét szeretnénk fejleszteni. Ahogy a SAFe® fogalmaz: az agilis alapelvek részét kell, hogy képezzék az üzleti működés operációs rendszerének. Azok a szervezetek, amelyek ezt az gondolatmenetet követik, gyorsan tudnak reagálni a változásokra, össze tudják hangolni a portfóliójukat az ügyfeleik igényeivel, a piaci változásokkal, és ennek köszönhetően megfelelően tűzik ki prioritásaikat.

A SAFe® rendszere túlmutat az agilis alapelvek és eszközök egy csapatban történő alkalmazásán. A keretrendszer segít, hogy a teljes szervezet agilisan, kellő fogékonysággal működhessen a digitális korszakra jellemző piaci változásokra és innovatív igényekre.

Milyen szervezetek számára lehet érdekes az alkalmazása?

Világszerte több, mint 1.000.000 szakember és 20.000 vállalkozás használja a SAFe®-t iparágtól függetlenül.  A Gartner kutatása szerint a SAFe® az első számú, vagyis a szervezetek által leginkább keresett és alkalmazott keretrendszer a skálázott agilis működés megvalósítására.

A jelenleg alkalmazott szemléletmódok és módszerek nem jelentenek biztosítékot arra, hogy a jövőben is sikeresek lesznek a kezdeményezéseink. A SAFe® abban is segíti a szervezeteket, hogy agilisabban működhessenek és ezáltal könnyebben reagáljanak a versenytársak lépéseire, felhasználóik igényeire, a piaci változásokra és kihasználják lehetőségeiket.

Miben tér el más keretrendszerektől/ hogyan kapcsolódik ezekhez?

  • A SAFe® az agilis alapelvekre és értékpárokra épít és ezen felül specifikus iránymutatást ad a skálázás folyamatához nagy, komplex, több telephellyel rendelkező, vagy magas szabályozási követelményeknek való megfelelési kényszer mellett működő szervezetek számára.
  • A SAFe® a csapat szintű agilis alapelveket és értékeket emeli a több csapatos működés, illetve a portfólió szintjére, hatékonyabb folyamatokat hoz létre és segít a stratégia és a végrehajtás összehangolásában.
  • A SAFe® olyan gyakorlatokat, szemléletmódokat is alkalmaz, amelyek az agilis szemléletmóddal harmonikusan működnek együtt, mint például a Lean, DevOps, vagy a rendszerszemlélet. Ezt annak érdekében teszi, hogy támogassa a folyamatosan fejlődő szervezeti működés létrejöttét, amely képes beépíteni az új ügyféligényekből, legújabb tudományos kutatásokból és modern üzleti gyakorlatokból származó tapasztalatokat.
SAFe bevezetés

Milyen minősítések szerezhetők?

A SAFe® keretében egy sor minősítés szerezhető, melyek tudásanyagát más-más képzés fedi le az alábbiak szerint:

  • Certified SAFe® Agilist – Leading SAFe® képzés
  • Certified SAFe® Practitioner – SAFe® for Teams képzés
  • Certified SAFe® Scrum Master – SAFe® Scrum Master képzés
  • Certified SAFe® Product Owner/Product Manager – SAFe® Product Owner/Product Manager képzés

Van-e a vizsgáknak valamilyen előfeltétele?

Igen. A résztvevőknek a képzés minden napján részt kell venniük, hogy a vizsgára jelentkezhessenek. Az első próbálkozás ára a képzési díj részét képezi. A vizsga a képzést követő 30 napban tehető le. 

Jóváírhatóak-e Professional Development Unit-ok (PDU-k) a képzés részeként?

Igen. Összesen 15 PDU jóváírható a képzést elvégzettek számára a PMI Project Management Institute felületén PMP, PgMP, and PMI-ACP minősítések részeként. A képzést végzettek jóváírhatnak 12 ún. Technical PDU-t, 2.25 Leadership PDU-t, és 0.75 Strategic and Business PDU-t.

Meddig vizsgázhatok ingyenesen?

Az első vizsgapróbálkozás a képzési díj részét képezi, abban az esetben, ha a vizsgázó a képzést (a képzési jelenlét képző általi megerősítését) követő 30 napban teszi le a vizsgát. Ez a 30 napos időtartam 11:59-kor zárul a képzésen résztvevő időzónáját figyelembe véve. Ezen felül, ha szükséges, a vizsgázónak van lehetősége hosszabbítást kérni (Extension Policy).

Mit tegyek, ha 30 napon belül nem csináltam meg a vizsgát, vagy nem sikerült a vizsgám?

Ha a vizsgát 30 napon belül nem kísérli meg a vizsgázó, akkor további két hét hosszabbítást van lehetősége kérni díjmentesen. Ha ebben az időszakban sem kísérli meg a vizsgát, vagy sikertelen vizsgát tett első alkalommal, akkor saját költségén ezt a későbbiekben megteheti. A további vizsgaalkalmak díja kurzusonként eltérő lehet, de a legtöbb esetben 50 USD-ba kerül.

Meddig érvényes a minősítés?

A sikeres vizsgával szerzett minősítés 1 évig érvényes. Hogy a minősítés ezután is érvényes legyen, meg kell hosszabbítani a SAFe® Community Platform tagságot, amelynek díja 295 USD abban az esetben, ha minősítést szerzett valaki és ezt szeretné meghosszabbítani. Abban az esetben, ha csak a tagságot szeretné a résztvevő meghosszabbítani, vagyis, ha csak a platformot és az ott található tananyagot szeretné elérni, e meghosszabbítás díja 195 USD.

Hogyan tudok vizsgázni? Mire számíthatok a vizsgán?

A vizsga SAFe® Community Platform-on online érhető el, amelyhez a képzés kezdetekor kap minden résztvevő hozzáférést. A képzés részét képezi egy rövid bemutató, amely segít a vizsgát tartalmazó oldalon eligazodni.

A vizsga kezdetekor egy ún. Candidate Agreementet kell elolvasni és elfogadni. A vizsgák kitöltése időkorlátos, az időmérő végig látható helyen van feltüntetve a vizsga teljes ideje alatt. Amikor lejár a vizsga ideje, a megválaszolt kérdések számától függetlenül a vizsga automatikusan leadásra és kiértékelésre kerül. A megválaszolatlan kérdések automatikusan helytelen válasznak számítanak.

A kérdések multiple choice vagy multiple response formátumúak, ami azt jelenti, hogy a kérdésekre egy vagy több válasz adható, és a helyes válaszok számát a vizsgázónak kell meghatároznia, vagy adott esetben a vizsgakérdésben megjelenik, hogy pontosan hány opciót kell a vizsgázónak kiválasztania. Ebben az esetben csak akkor jár pont, ha a vizsgázó az összes helyes választ bejelölte, részpontszám nem jár külön-külön a helyes válaszokért. A sikeres vizsga százalékos határa képzésenként eltérő.

Hogyan készüljek fel a vizsgára?

A képzéseket gyakorlati tapasztalattal rendelkező, SAFe® Program Consultant minősítésű oktató tartja, aki a vizsgaplatformot, és a felkészüléshez szükséges tananyagot is bemutatja a képzésrésztvevőknek. A tananyagot a résztvevők digitális formában megkapják, illetve ingyenesen elérhető segédanyagokhoz is kapnak linkeket a képzés során. A tananyag minden képzés esetében meghatározott témakörökből áll, amelyekből a vizsgakérdések készülnek. A témaköröket, a hozzájuk tartozó tananyagot, az egyes témakörök fontosságát a vizsgakérdéseket illetően és a segédanyagokat az oktató megosztja a képzési résztvevőkkel és kérdés esetén a résztvevők rendelkezésére áll a képzést követően is.