PMI Minősítésekről

A PMI minősítések a legmagasabb szintű egyéni nemzetközi projektmenedzsment akkreditációk, melyek segítségével új lendületet adhat karrierjének, illetve munkáltatóként növelheti projektmenedzsmenttel foglalkozó kollégái piaci értékét.

CAPM/PMP

PMP/CAPMA Project Management Institute (PMI) 1969-es alapítása óta világszerte több, mint 2,9 millió projektmenedzserhez jut el szakmai kutatások, előrejelzések és minősítések segítségével. A PMI leginkább ismert és elfogadott minősítései a Project Management Professional (PMP) és a Certified Associate in Project Management (CAPM).

A PMP minősítés a projektmenedzserek által elérhető legmagasabb szintű szakmai minősítés, mellyel világszinten több, mint 650.000 fő rendelkezik. A CAPM kezdő projektvezetők és tapasztaltabb projekttagok számára javasolt minősítés, mely a PMP megalapozásához, projektmenedzsment karrier elindításához nagy segítséget tud nyújtani.

PMP/CAPM vizsgafelkészítő program

 

E jogosítványok megszerzésével, a projektvezetők nemzetközileg is elfogadott oklevelet szerezhetnek az alábbi képességekről:

  • a projektért teljes körű felelősségvállalás,
  • összetett, változó területekről érkező csapatokat vezetése és irányítása,
  • projektjeinek megalapozott módszertani megközelítéssel történő vezetése.

A fenti címek megszerzésével a minősített szakemberek értéke, eladhatósága, szakmai teljesítménye is növekszik, így az a szervezeti karrierutakba is beépíthető. Magyarországon jelenleg kb. 700 fő rendelkezik PMP minősítéssel, mely szám rohamosan emelkedik. A nemzetközi, komplex projektek esetében e minősítés megléte már alapelvárás!

A PMP minősítést olyan tapasztalt projektvezetőknek ajánljuk, akik módszertani ismereteiket kívánják bővíteni, illetve szeretnének nemzetközileg is elismert oklevelet szerezni tapasztalatukról, tudásukról. A CAPM minősítést kevesebb tapasztalattal rendelkező kollégáknak ajánljuk, akik strukturált módon szeretnék megerősíteni tudásukat, ismereteiket.

Bővebb információ a www.pmi.org/pmp és a www.pmi.org/capm linkeken található.

PMI-PBA

PMI-PBAA nemzetközi előrejelzések szerint a következő években a projektmenedzsment mellett az üzleti elemzés szerepe is várhatóan tovább növekszik. A legtöbb projektmenedzsment minősítéssel ellentétben a PMI-PBA minősítés fókusza a projekt- és a termék életciklus kezelése a célok, igények, követelmények szempontjából.

Az üzleti elemzés különösen komplex projektek esetében kiemelt fontosságú, e szerepkör feladata a PMI megközelítése szerint az igények feltárása, elemzése, üzleti szükségletekkel való összekapcsolása, valamint a projektmenedzser támogatása a követelmények meghatározása, nyomon követése és változáskezelése során is.

PMI-PBA vizsgafelkészítő program

 

A PMI-PBA minősítés megszerzésével a minősítettek képesek lesznek:

  • az érintettekkel együttműködve meghatározni a szervezet üzleti szükségleteit a projekt eredménytermékeinek finomhangolása és az elvárt üzleti eredmények elérése céljából,
  • a projekttel, annak elvárt eredményével szemben támasztott követelmények feltérképezésére, elemzésére, valamint átfogó kezelésére,
  • megfelelő tudás és tapasztalat birtokában számos üzleti elemző eszköz és technika alkalmazására a projektek sikeres végrehajtása érdekében.

A fenti minősítést olyan tapasztalt projektvezetőknek, üzleti elemzőknek ajánljuk, akik a projektek során az igények gyűjtésével, megfogalmazásával, menedzsmentjével is foglalkoznak. Bár a minősítés iparág független, saját tapasztalatunk szerint az így elsajátított készségek, technikák leginkább az informatika, folyamat-, illetve termékfejlesztés területén alkalmazhatóak igazán nagy sikerrel.

Bővebb információ a www.pmi.org/pba linken érhető el.

 

További információ az előfeltételekről és a vizsgákról

 

A fenntartás részletei