User acceptance testing (UAT): Minden, amit a felhasználói elfogadási tesztről tudni érdemes

User acceptance testing (UAT): Minden, amit a felhasználói elfogadási tesztről tudni érdemes

Az agilis módszertan a szoftverfejlesztési folyamat minden szakaszába bevitte az ún. felhasználói elfogadási tesztet, melynek során az érdekelt felek azt határozzák meg, hogy egy szoftver, alkalmazás vagy funkció teljesíti-e a célját. A vízeséses modell esetében az UAT jellemzően csak a szoftverfejlesztés utolsó fázisának része, de nagyon nehéz és költséges lehet közvetlenül az éles üzembe helyezés előtt rájönni, hogy egy termék nem váltja be az ígéreteket, vagy nagyobb hibákat tartalmaz. Cikkünkben most  megnézzük, hogy mi is pontosan a user acceptance testing, mik az előnyei és hogyan tehetjük a leghatékonyabbá agilis környezetben.

A user acceptance testing jellemzően utolsó tesztelési fázis, amikor a felhasználók/kulcsfelhasználók ellenőrzik és elfogadják a szoftvert, mielőtt az élesítésre kerülne.

Mi az a User acceptance testing (UAT)?

A User acceptance testing (UAT) – magyarul felhasználói elfogadási teszt – jellemzően utolsó tesztelési fázis, amikor a felhasználók/kulcsfelhasználók ellenőrzik és elfogadják a szoftvert, mielőtt az élesítésre kerülne.

A vízesés modell esetén az UAT általában a szoftverfejlesztési életciklus utolsó fázisa. Az agilis csapatoknál azonban a felhasználói elfogadási tesztelés a működő szoftver minden egyes iterációjánál megtörténik, ezzel kiküszöbölve a később észrevett hibákat.

Miért fontos a user acceptance testing (UAT)?

Az Agilis kiáltvány a sprint alapú szoftverfejlesztés mérvadó útmutatója úgy fogalmaz, hogy “Elsődleges célunk az ügyfél kedvében járni az értékes szoftverek időben történő és folyamatos szállítása révén”.

Az elfogadási teszt azt hivatott ellenőrizni, hogy a termék/funkció megfelel-e a felhasználói igényeknek, és készen áll-e a kiadásra. 

Mire jó a felhasználói elfogadási teszt?

  • Növeli az együttműködést az ügyfél és a fejlesztők között, hogy olyan teljes körű megoldás szülessen, amely minden igényt kielégít.
  • Az iterációk során több lehetséges hiba kerül felfedezésre.
  • Lehetővé teszi a csapat számára, hogy a fejlesztési folyamat veszélyeztetése nélkül élvezhesse az agilis tesztelés előnyeit.
A sikeres UAT alapos tervezést és végrehajtást igényel.

Hogyan történik a felhasználói elfogadási tesztelés az agilis fejlesztések során?

Lássuk most az UAT elvégzésének lépéseit!

1. Az üzleti követelmények elemzése

Fontos, hogy megértsük a szoftver üzleti és funkcionális követelményeit! Ha például az az elvárás, hogy az ügyfelek többféle fizetési mód közül választhassanak, akkor ez funkciót tekintve több különböző fizetési átjáró beállítása. E követelmények elemzése megmutatja, hogy mit kell tesztelni.

2. Készítsünk user acceptance testing (UAT) tervet!

Ez felvázolja az agilis felhasználói elfogadási tesztelés stratégiáját. Dokumentáljuk a belépési és kilépési kritériumokat, a tesztelési forgatókönyveket, eseteket, valamint az ütemezést.

3. Határozzuk meg a tesztforgatókönyveket és teszteseteket!

A tesztforgatókönyvek olyan hipotetikus helyzetek, amelyekkel a felhasználók a szoftverrel való interakció során találkozhatnak, és azért íródnak, hogy a tesztelőket végigvezessék a lehetséges problémákon. A teszteset pedig egy adott funkció, vagy a funkció tesztelésére végzett konkrét műveletek összessége. Mind a tesztforgatókönyvek, mind a tesztesetek az üzleti követelmények elemzése alapján kell születnie.

4. Válasszuk ki a tesztelő csapatot!

Tesztelőket a meglévő felhasználói bázisból lehet például toborozni, gyakori, hogy valós felhasználók végzik, emellett a csapat tagjai lehetnek tárgyi szakértők, érdekelt felek, a product owner stb. A tesztforgatókönyveket és a teszteseteket világosan meg kell határozni a tesztelők számára.

5. Rögzítsük a lefuttatott tesztek eredményeit!

A tesztelők lefuttatják a tesztforgatókönyveket és teszteseteket. A hibákat naplózzák, és a javítás után újra tesztelik. A felhasználói jelentésekből származó adatok további betekintést engednek az elvégzett tesztesetekbe.

6. Aláírás

Miután a csapat megoldotta a felhasználói elfogadási tesztelés során feltárt problémákat, a tesztelő csapat jelzi a szoftver elfogadását. Ez azt jelenti, hogy a termék megfelel a felhasználói követelményeknek, és készen áll az élesítésre.

Milyen kihívásokkal jár az UAT integrálása egy agilis munkafolyamatba?

Bár a user acceptance testing számos előnnyel jár bármely fejlesztési stratégia során, a csapatoknak bizonyos akadályokat is le kell küzdeniük.

A felhasználói elfogadási teszt során kihívást jelenthet:

  • Meghatározni az UAT tesztelőkkel való kommunikáció és koordináció legjobb útját, miközben az agilis folyamatok zajlanak.
  • Teljes felhasználói történeteket létrehozni, amelyek helyesen ábrázolják a tesztelésre vonatkozó végfelhasználói igényeket.
  • Meghatározni az UAT legjobb időpontját és környezetét az agilis sprintek során.

Ahhoz, hogy ezeket orvosoljuk, érdemes lefektetni az elfogadás dokumentálásának legegyszerűbb módját, és azt, hogy a hibák hogyan érintik a következő sprinteket. Fontos emellett csökkenteni a Scrum Masterek és a QA szakemberek adminisztratív terheit a tesztek beállítása és kezelése során.

User acceptance testing (UAT): Hogyan tehetjük hatékonnyá a felhasználói elfogadási tesztelést?

A felhasználói elfogadási teszt túlmutat azon, hogy az érdekelt feleket megkérjük a szoftver vagy alkalmazás kipróbálására és a problémák megtalálására. A sikeres UAT alapos tervezést és végrehajtást igényel, csakúgy, mint bármely más teszt.

Nézzük most meg a legjobb gyakorlatokat!

1. A tesztelők kezelése

Nem elég a megfelelő tesztelők kiválasztása, azt is szem előtt kell tartani, hogy a jelöltek gyakran más feladatokkal is zsonglőrködnek. Ha az UAT tesztelőknek túl sok a feladatuk, nem lesznek hatékonyak. Ezt a problémát úgy kezelhetjük, hogy pontosan kommunikáljuk a tesztelésre szánt időt és a szükséges idő mennyiségét. Az üzleti érdekelteknek kell kiválasztaniuk és rangsorolniuk, hogy a csapat mely teszteket hajtsa végre. Nagyon fontos, hogy a tesztelők figyelmét ne vonja el közben a munkájuk.

2. Készítsünk elő egy reális tesztkörnyezetet és adatokat!

Az UAT környezetnek és a tesztadatoknak a lehető legjobban kell hasonlítaniuk a valódihoz. Ideális esetben el kell különülnie a QA folyamattól. Ha ez nem lehetséges, akkor a legjobb megoldás a teljes frissítés az UAT előtt. A QA szakembereknek az UAT előtt ellenőrizniük kell a frissített környezetet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az az elvárásoknak megfelelően működik. 

3. Legyenek konkrétumok!

.A teszteseteknek a lehető legrészletesebbnek kell lenniük, hogy a tesztelőket irányítani tudjuk a folyamat során. Készítsünk lépésről-lépésre egy tervet, amely megmutatja nekik, hogy milyen gombokra kell kattintaniuk, milyen eredményeket várhatnak stb. 

4. Legyenek mérhető elfogadási kritériumok!

A tesztelést megelőzően konkrétan meg kell határozni a sikeresség mérőszámait. Az elfogadási kritériumoknak mérhetőnek és egyszerűeknek kell lenniük, figyelembe véve a felhasználók szempontjait.

Az UAT beépítése az agilis munkafolyamatba biztosítja, hogy a termék megfeleljen a végfelhasználók igényeinek, így megspórolva a bevezetés utáni problémák kezelésével töltött időt, pénzt és energiát.

Szeretne sikereket elérni agilis projekt környezetben? Fejlessze gyakorlati eszköztárát és szerezzen nemzetközi képesítéseketMélyítse el tudását profi képzéseinken!