Scrum Master lettem, mit tegyek?

Ki az a scrum Master?

MIT TEHET EGY SCRUM MASTER ÚJ CSAPAT ALAKULÁSA ESETÉN?

Egyre gyakrabban találkozunk olyan helyzetekkel, amikor egy korábban teljesen más szerepet betöltő (pl. projektvezető vagy team leader) munkatárs kerül Scrum Master pozícióba. Egy ilyen változás még megfelelő belső szervezeti tudásmegosztással sem egyszerű. Bejegyzésünkben próbáljuk a Scrum Master szerepbe újonnan belecsöppent személyeket segíteni pár tanáccsal, illetve új csapatok indulásakor szükséges teendőket összegyűjteni a Scrum Master szempontjából.

KI IS AZ A SCRUM MASTER?

A Scrum Master jelentése sajnos nem mindig tisztázott, a szerepkört sokszor – tévesen – “pizzafutárnak”, “táblatartónak”, vagy “írnoknak” titulálják. A tapasztalatunk az, hogy akik a Scrum Mastert ilyen jelzőkkel illetik, vagy nem ismerik a Scrum alapjait, vagy nem értik és nem jól alkalmazzák azt. Egy jó Scrum Master aranyat érhet a projekt során, aki többek közt coachként és folyamati szakértőként segíthet a csapatnak túllendülni a problémákon és elakadásokon. Egy jó Scrum Master lehet agile/lean szakértő, coach, facilitátor, tanár, vagy akár mentor, attól függően, hogy milyen irányra van épp szükség. Ennek elérése nem egy rövid, egyszerű folyamat, ehhez tapasztalatra és időre van szükség. Egy újonnan kinevezett Scrum Master pont ezért komoly kihívásokkal küzdhet, melyek leküzdésében egy agilis coach, szakértő komoly támogatást adhat.

Mi a Scrum Master feladata?

A Scrum Master feladata elsődlegesen az, hogy a Scrum megfelelően működjön, tehát betartatja a Scrum alapelveit. De mit jelent ez?
A Scrum Master:

  • működteti és támogatja a mechanizmusokat, valamint
  • elhárítja a csapat útjába kerülő összes problémát, ami veszélyezteti a projekt sikerességét.

A gyakorlatban részt vesz a sprint tervezésen, a napi standup alkalmakon, a backlog refinement-en, a demókon és a retrospective-eken. Facilitál, coach-ol és támogatja a teljes munkafolyamatot az üzleti célok teljesítésének érdekében és a csapat hatékony működésének elérésében.

Mit tehetünk tehát újdonsült, vagy akár tapasztalt Scrum Masterként egy új csapat mellett?

1. Mérjük fel a csapat agilis ismereteit, ha kell, tartsunk gyorstalpalót – Amennyiben a csapattagok nem ismerik a kereteket, nem is tudják tartani azokat. A ceremóniák, szerepkörök, produktumok és – ami talán még ennél is fontosabb – az agilis szemlélet alapjainak megértése az alapja az ilyen típusú működésnek.

2. Tisztázzuk az elvárásokat! – Merjük feltenni a kérdést, hogyan tudlak benneteket támogatni? Mindezek mellett fogalmazzuk meg a saját elvárásainkat is a csapattal szemben, jelezzük a szürreális elvárásokat (!!!), partneri viszony nélkül nem sok jónak nézünk elébe.

3. Derítsük ki, hogy mi az a cél, amit a szervezet el szeretne érni a csapat létezésével – Nem csupán a hagyományos projektek esetén fontos, hogy a projekt valós, üzleti igények mentén jöjjön létre. Legjobb, ha tudjuk azonosítani, hogy a célok hogyan illeszkednek a stratégiához, és nem, egy termék létrehozása, fejlesztése önmagában nem stratégiai cél, az csupán egy eszköz lehet.

4. Egyeztessünk a Product Ownerrel (PO) az együttműködés módjáról és elvárásokról – A PO fontos szerepet tölt be a projekt életében, mely egy önálló bejegyzést is érdemel. Egy jó PO együtt él a csapattal és képes az üzletet és annak igényeit képviselni. Egyértelműen definiáljuk, hogy meddig tart az ő és a SM felelőssége, hatásköre, hogyan lehet az együttműködés optimális, és a PO és csapat együttműködését mi milyen módon tudjuk támogatni.

5. Mérjük fel a szükséges és a csapat által lefedett kompetenciákat, támogassuk a csapatot egy tanulási terv elkészítésében – Arra ne számítsunk, hogy a csapattagok kompetenciáit nem kell fejleszteni, ilyen szupercsapatok nem, vagy nagyon ritkán léteznek! Szedjük össze a csapattal együtt, hogy mi kell a sikeres szállításhoz, majd azonosítsuk, hogy mely csapattag milyen kompetenciákkal rendelkezik. A szűk keresztmetszetet próbáljuk segíteni, szedjük össze hogy a csapattagok mely fejlődési irányokra nyitottak és abban mely csapattag képes közreműködni. Ha ügyesen csináljuk, ez rendkívül nagy értéket adhat a projekten túl a szervezet és egyén számára is!

6. Fektessük le a csapat alapszabályait – Alapvető dolog, mégis gyakran elfelejtjük. A csapatnormák, alapszabályok, működési keretek definiálása felgyorsítja a folyamatokat, hatékonyabbá teszi a működést.

7. Vizualizáljuk munkafolyamatainkat, ami segíti majd a munkánkat – Legyen szó akár cetlizésről, akár informatikai eszközről, kritikus hogy a csapat is nyomon tudja követni a munkák előrehaladását, státuszát. A napi standupok akkor lesznek rövidek, ha előre definiált formában, hatékonyan lehet ezeket megvalósítani és nem azzal töltjük az időt, hogy arra keressük a válaszokat hogy tegnap mivel is foglalkoztam?

8. Segítsük a csapatot abban, hogy jobban megismerjék egymást – Menjünk el a csapattal sörözni, a sprintek megterhelőek a csapat és a tagok számára, közvetlen kommunikációra, kapcsolatokra, szoros együttműködésre van szükség. Próbáljuk a formális keretek közül “kiterelni” a csapatot, emlékezzünk az agilis kiáltvány motivációt, önszerveződést és kommunikációt érintő alapelveire!

9. Tisztázzuk a PO-val, hogy mikor tekintünk egy feladatot befejezettnek – Legyen tiszta, hogy a PO mit tekint kész, leszállított funkcionalitásnak. Definiáljuk, hogy ez mit jelent pontosan, hogyan lehet erről megbizonyosodni, hogyan, milyen flow-on keresztül érhető ez el. Fontos, hogy ezzel a csapat is tisztában legyen, ne legyenek “Kész van, de…” helyzetek!

10. Tartsunk magunk elé tükröt, hogy ne csak beszéljünk az agilitásról, hanem aszerint is cselekedjünk, mutassunk mintát a csapat számára – Egy jó Scrum Master role model is a csapat számára, aki akkor lehet hiteles, ha nem csak beszél az agilitásról, de aszerint is tud működni. Mutassunk mintát, legyünk értékközpontúak és tartsuk mi magunk is az előre meghatározott kereteket.

Kapcsolat

Amennyiben segítségre van szüksége, minősített Scrum Masterként, Product Ownerként is aktívan tevékenykedő fejlesztői háttérrel rendelkező agilis coach, tréner és tanácsadó kollégáink a gyakorlatban is működő megoldásokat, támogatást képesek nyújtani.
Nemzetközileg elismert agilis (PMI Agile Certified Practitioner) minősítést szeretne?
Gyakorlatias programot keres ahol megtapasztalhatja a Scrum Master szerep leggyakoribb kihívásait?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
info@promanconsulting.hu

Végezetül egy klasszikus videóval zárjuk bejegyzésünket, arcfestéket és védőfelszerelést előkészíteni!