Közeleg a PMBOK 7 és sok mindent felforgat

Folyamatban a PMBOK 7 írása, nagy változások várhatók

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2020 június végén változik a PMP vizsga. Bár ezek a változások sem elhanyagolhatók, mégis az igazán nagy dolgok a PMBOK 7 kiadásával várhatók. Mik is ezek a változások? Mikor lépnek ezek életbe? Hogyan kapcsolódik ez az agilitáshoz? Hogyan érinti ez a PMP és CAPM vizsgákat?  Bejegyzésünkben a jelenleg ismert információkat foglaljuk össze.

PMBOK 7. kiadás

Mi is az a PMBOK, miért fontos az új kiadás?

A PMBOK Guide (Project Management Body of Knowledge) a piacon a legteljesebb szakirodalom, mely a projektmenedzsment folyamatokat, eszközöket fedi le. A jelenleg még aktuális 6. kiadás az évek során közel 900 oldal terjedelemig fejlődött. A PMBOK képezi a PMI PMP és CAPM vizsgák tananyagának törzsét, mely 3-4 évente megújításra kerül a legújabb trendek alapján.

Külső, szakértő szemmel a 6. kiadás tartalmazott egy sor apró (már-már öncélú) változást is, viszont mindezek mellett megjelentek hasznos, gyakorlatban is fontos elemek, mint például a projektek előtti időszak feladatai, agilis elemek, vagy a folyamatos tapasztalatcsere kérdésköre.

Ezek a változások a szakmai tartalom mellett a vizsgára készülők számára kiemelten fontosak, hiszen adott időpontok után a vizsga is változik az új kiadás tartalma szerint.

A PMBOK 7. kiadása talán eddig soha nem látott változásokat okoz a vizsgában is, mely a jelenlegi információk szerint egy teljesen új felépítést jelent majd.

Mi várható a PMBOK 7. kiadásban?

A PMBOK mindenkori új verzióját a PMI kiadás előtt a PMI tagokkal véleményezteti. Volt lehetőségünk megnézni a 7. kiadás tervezett tartalmát, ami alapján az alábbi változások valószínűsíthetők (természetesen a végleges tartalom ehhez képest eltérhet):

Folyamat alapú kiadványból alapelv alapú könyv

Talán a legfontosabb változás, hogy a tervek szerint a PMI elengedi a hírhedt folyamat mátrixot, a korábbi folyamat alapú megközelítés helyét egy alapelv alapú megközelítés veszi át. Ennek célja vélhetőleg (és egyben nagy előnye is), hogy a PMI felhagy az “egy folyamat mentén vezessünk projekteket” elvvel, tehát sokkal szabadabban lesz lehetőség a tanultakat adaptív, tradicionális és hibrid megoldások során alkalmazni. Bár a PMI eddig is azt hirdette, hogy a PMBOK-ban leírt folyamatok testre szabást igényelhetnek, most talán még nagyobb fókuszt kap a “józan paraszti ész”, tehát csak akkor végezzünk el egy-egy lépést, vagy készítsünk dokumentumot, ha az valós, kézzel fogható értéket jelent a projekt során.  Ezzel a sokszor túldokumentáltnak gondolt folyamat egyszerűsödhet, hatékonyabbá válhat.

Módszertani irányzatok bővülése

A PMBOK eddig (még ha azt a PMI nem is teljesen így kommunikálta) elsősorban a projektmenedzsment tradicionális irányzatát célozta. A 7. kiadás várhatóan e téren is bővülni fog, azaz jobban nyit majd az adaptív és hibrid megoldások irányába. Bár a 6. kiadással megjelent a kiegészítő agilis útmutató is, ez saját véleményünk szerint nem lett túl gyakorlatias és csak a felszínt kapargatja (ezért sem javasoljuk senkinek hogy kizárólag ebből készüljön fel a PMI-ACP vizsgára. Reményeink szerint a PMI a 7. kiadással nagyobb fókuszt tud helyezni a gyakorlatiasságra, valamint azokra az elemekre, melyek az agilitás során merülhetnek fel.

A hibrid megközelítés megjelenése izgalmas kérdés, amennyiben a PMI el tudja kerülni, hogy az csupán szerepkör és eszköz keverés legyen, és az alapelvek mentén képes a tananyagot végigkísérni, kezelni, ez akár hiánypótló szakirodalom is lehet a piacon.

Folyamatcsoportok és tudásterületek megszűnése

A PMBOK mátrix eddig 2 dimenzió, folyamatcsoportok és tudásterületek alapján rendszerezte a projektmenedzsment folyamatokat. Jó eséllyel ez is változni fog, a tudásterületek helyét ún. “performance domain”-ek veszik majd át, amik olyan témákat érinthetnek majd, mint csapat, érintettek, életciklus, tervezés, bizonytalanság kezelése, szállítás, teljesítmény és projekt munka. A folyamatcsoportok helyett jó eséllyel 12 alapelv jelenik majd meg, ezek a “stewardship” (gondnokság – még egyelőre nincs hivatalos magyar fordítás), csapat, érintettek, érték, holisztikus gondolkodás, vezetés, testre szabás, minőség, komplexitás,  lehetőségek és veszélyek, rugalmasság és változáskezelés.

PMBOK kiadás

Mikor jelenik meg az új kiadvány, mikor változik (újra) a vizsga?

A jelenlegi információk szerint a PMBOK 7. kiadás megjelenését a PMI 2020 Q4-re tervezi, ez azonban fenntartásokkal kezelendő, hiszen az elmúlt években (jó projektmenedzsment szervezethez illően) nem ritkán előfordultak negyedéves csúszások, sőt a 2020 június végére kommunikált vizsga változás az eredeti tervek szerint 2019-ben kellett volna hogy életbe lépjen. Ez alapján nem kizárt, hogy a könyv csak 2021-ben lesz elérhető.

A PMBOK változást minden esetben vizsga változás követi. Ez általában a könyv megjelenését követő fél éven belül lehet legkorábban reális, így a mi tippünk, hogy a vizsga valamikor 2021 Q2-Q3 folyamán változik majd.

Akkor ezek alapján várjak a PMP/CAPM vizsgával?

Ne várjunk a vizsgával a PMBOK 7 megjelenésig, ha nem muszáj. Mi mindig azt javasoljuk résztvevőinknek, hogy ha lehet, mindig az aktuális, ismert vizsga tananyag szerint mérettessék meg magukat.

Egyrészt a jelenlegi rendszer szerint a sok korábbi vizsgázónak és résztvevőinknek hála vannak tapasztalatok a vizsgakérdések stílusáról és várható összetételéről, valamint a feladatok is nagyobb tömeg által kerültek “tesztelésre”, tehát kevesebb eséllyel csúsznak be a vizsgára nehezen értelmezhető kérdések.

Mi még a márciusban induló csoportunknak is javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, próbáljanak meg július előtt vizsgázni, de természetesen ezen a programon már bemutatjuk a 2020 június végi változásokat is.

PMI-PMP vizsga

Mit jelent a tervezett változás tréning oldalról?

Egyrészt sok-sok feladatot, hiszen a megjelenést követően rövid időn belül fel kell dolgoznunk az új tananyagot, azt egy gyakorlatias, ám a vizsga anyagát lefedő program keretbe kell rendeznünk. Ez okozhat időbeli változást is, a jelenlegi PMBOK 6. kiadás anyagát is kihívás 3 tantermi napban átadni.

Amit biztosan nem szeretnénk változtatni, az a vizsgaközpontúság, azaz továbbra is szeretnénk általunk készített tesztekkel és egyéb segédanyagokkal segíteni a résztvevőket.

Azt gondoljuk, hogy sok felkészítő számára komoly kihívást jelent majd az új tananyag, hiszen azok a szakemberek akik eddig nem találkoztak agilis csapatokkal, csupán könyvekből tanulták az agilitást, kevésbé lesznek hitelesek. Talán nem túlzó azt állítani, hogy az agilis szállítás helyét szervezeti szinten a hagyományos irányzatok mellett érdemes keresni, pontosan ezért (bár a jelenlegi tananyag erre sokkal kevésbé fókuszál) mi a jelenlegi PMP/CAPM felkészítéseinken is ragaszkodunk ahhoz, hogy legalább egy agilis áttekintésre találjunk 1-2 órát. Hiszünk abban, hogy ez szélesíti a hagyományos irányzatokon nevelkedett projektvezetők látókörét és tudását is.