Közeleg a PMBOK 7 és sok mindent felforgat

2020-02-25
Czimbalmos Zsolt

Folyamatban a PMBOK 7 írása, nagy változások várhatók

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2020 június végén változik a PMP vizsga. Bár ezek a változások sem elhanyagolhatók, mégis az igazán nagy dolgok a PMBOK 7 kiadásával várhatók. Mik is ezek a változások? Mikor lépnek ezek életbe? Hogyan kapcsolódik ez az agilitáshoz? Hogyan érinti ez a PMP és CAPM vizsgákat?  Bejegyzésünkben a jelenleg ismert információkat foglaljuk össze.

 

 

PMBOK 7 változás

Mi is az a PMBOK, miért fontos az új kiadás?

A PMBOK Guide (Project Management Body of Knowledge) a piacon a legteljesebb szakirodalom, mely a projektmenedzsment folyamatokat, eszközöket fedi le. A jelenleg még aktuális 6. kiadás az évek során közel 900 oldal terjedelemig fejlődött. A PMBOK képezi a PMI PMP és CAPM vizsgák tananyagának törzsét, mely 3-4 évente megújításra kerül a legújabb trendek alapján.

Külső, szakértő szemmel a 6. kiadás tartalmazott egy sor apró (már-már öncélú) változást is, viszont mindezek mellett megjelentek hasznos, gyakorlatban is fontos elemek, mint például a projektek előtti időszak feladatai, agilis elemek, vagy a folyamatos tapasztalatcsere kérdésköre.

Ezek a változások a szakmai tartalom mellett a vizsgára készülők számára kiemelten fontosak, hiszen adott időpontok után a vizsga is változik az új kiadás tartalma szerint.

A PMBOK 7. kiadása talán eddig soha nem látott változásokat okoz a vizsgában is, mely a jelenlegi információk szerint egy teljesen új felépítést jelent majd.

Mi várható a PMBOK 7. kiadásban?

A PMBOK mindenkori új verzióját a PMI kiadás előtt a PMI tagokkal véleményezteti. Volt lehetőségünk megnézni a 7. kiadás tervezett tartalmát, ami alapján az alábbi változások valószínűsíthetők (természetesen a végleges tartalom ehhez képest eltérhet):

Folyamat alapú kiadványból alapelv alapú könyv

Talán a legfontosabb változás, hogy a tervek szerint a PMI elengedi a hírhedt folyamat mátrixot, a korábbi folyamat alapú megközelítés helyét egy alapelv alapú megközelítés veszi át. Ennek célja vélhetőleg (és egyben nagy előnye is), hogy a PMI felhagy az “egy folyamat mentén vezessünk projekteket” elvvel, tehát sokkal szabadabban lesz lehetőség a tanultakat adaptív, tradicionális és hibrid megoldások során alkalmazni. Bár a PMI eddig is azt hirdette, hogy a PMBOK-ban leírt folyamatok testre szabást igényelhetnek, most talán még nagyobb fókuszt kap a “józan paraszti ész”, tehát csak akkor végezzünk el egy-egy lépést, vagy készítsünk dokumentumot, ha az valós, kézzel fogható értéket jelent a projekt során.  Ezzel a sokszor túldokumentáltnak gondolt folyamat egyszerűsödhet, hatékonyabbá válhat.

Módszertani irányzatok bővülése

A PMBOK eddig (még ha azt a PMI nem is teljesen így kommunikálta) elsősorban a projektmenedzsment tradicionális irányzatát célozta. A 7. kiadás várhatóan e téren is bővülni fog, azaz jobban nyit majd az adaptív és hibrid megoldások irányába. Bár a 6. kiadással megjelent a kiegészítő agilis útmutató is, ez saját véleményünk szerint nem lett túl gyakorlatias és csak a felszínt kapargatja (ezért sem javasoljuk senkinek hogy kizárólag ebből készüljön fel a PMI-ACP vizsgára. Reményeink szerint a PMI a 7. kiadással nagyobb fókuszt tud helyezni a gyakorlatiasságra, valamint azokra az elemekre, melyek az agilitás során merülhetnek fel.

A hibrid megközelítés megjelenése izgalmas kérdés, amennyiben a PMI el tudja kerülni, hogy az csupán szerepkör és eszköz keverés legyen, és az alapelvek mentén képes a tananyagot végigkísérni, kezelni, ez akár hiánypótló szakirodalom is lehet a piacon.

Folyamatcsoportok és tudásterületek megszűnése

A PMBOK mátrix eddig 2 dimenzió, folyamatcsoportok és tudásterületek alapján rendszerezte a projektmenedzsment folyamatokat. Jó eséllyel ez is változni fog, a tudásterületek helyét ún. “performance domain”-ek veszik majd át, amik olyan témákat érinthetnek majd, mint csapat, érintettek, életciklus, tervezés, bizonytalanság kezelése, szállítás, teljesítmény és projekt munka. A folyamatcsoportok helyett jó eséllyel 12 alapelv jelenik majd meg, ezek a “stewardship” (gondnokság – még egyelőre nincs hivatalos magyar fordítás), csapat, érintettek, érték, holisztikus gondolkodás, vezetés, testre szabás, minőség, komplexitás,  lehetőségek és veszélyek, rugalmasság és változáskezelés.

PMBOK 7

Mikor jelenik meg az új kiadvány, mikor változik (újra) a vizsga?

A jelenlegi információk szerint a PMBOK 7. kiadás megjelenését a PMI 2020 Q4-re tervezi, ez azonban fenntartásokkal kezelendő, hiszen az elmúlt években (jó projektmenedzsment szervezethez illően) nem ritkán előfordultak negyedéves csúszások, sőt a 2020 június végére kommunikált vizsga változás az eredeti tervek szerint 2019-ben kellett volna hogy életbe lépjen. Ez alapján nem kizárt, hogy a könyv csak 2021-ben lesz elérhető.

A PMBOK változást minden esetben vizsga változás követi. Ez általában a könyv megjelenését követő fél éven belül lehet legkorábban reális, így a mi tippünk, hogy a vizsga valamikor 2021 Q2-Q3 folyamán változik majd.

Akkor ezek alapján várjak a PMP/CAPM vizsgával?

Ne várjunk a vizsgával a PMBOK 7 megjelenésig, ha nem muszáj. Mi mindig azt javasoljuk résztvevőinknek, hogy ha lehet, mindig az aktuális, ismert vizsga tananyag szerint mérettessék meg magukat.

Egyrészt a jelenlegi rendszer szerint a sok korábbi vizsgázónak és résztvevőinknek hála vannak tapasztalatok a vizsgakérdések stílusáról és várható összetételéről, valamint a feladatok is nagyobb tömeg által kerültek “tesztelésre”, tehát kevesebb eséllyel csúsznak be a vizsgára nehezen értelmezhető kérdések.

Mi még a márciusban induló csoportunknak is javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, próbáljanak meg július előtt vizsgázni, de természetesen ezen a programon már bemutatjuk a 2020 június végi változásokat is.

PMP

Mit jelent a tervezett változás tréning oldalról?

Egyrészt sok-sok feladatot, hiszen a megjelenést követően rövid időn belül fel kell dolgoznunk az új tananyagot, azt egy gyakorlatias, ám a vizsga anyagát lefedő program keretbe kell rendeznünk. Ez okozhat időbeli változást is, a jelenlegi PMBOK 6. kiadás anyagát is kihívás 3 tantermi napban átadni.

Amit biztosan nem szeretnénk változtatni, az a vizsgaközpontúság, azaz továbbra is szeretnénk általunk készített tesztekkel és egyéb segédanyagokkal segíteni a résztvevőket.

Azt gondoljuk, hogy sok felkészítő számára komoly kihívást jelent majd az új tananyag, hiszen azok a szakemberek akik eddig nem találkoztak agilis csapatokkal, csupán könyvekből tanulták az agilitást, kevésbé lesznek hitelesek. Talán nem túlzó azt állítani, hogy az agilis szállítás helyét szervezeti szinten a hagyományos irányzatok mellett érdemes keresni, pontosan ezért (bár a jelenlegi tananyag erre sokkal kevésbé fókuszál) mi a jelenlegi PMP/CAPM felkészítéseinken is ragaszkodunk ahhoz, hogy legalább egy agilis áttekintésre találjunk 1-2 órát. Hiszünk abban, hogy ez szélesíti a hagyományos irányzatokon nevelkedett projektvezetők látókörét és tudását is.

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 3 =