PMP minősítés megszerzésének lépései

A PMP minősítés megszerzésének 8 lépése

Ügyfeleink gyakran kérdezik, hogy miként lehet a PMI-PMP minősítést leghatékonyabban megszerezni. Tapasztalataink szerint a minősítés megszerzése 8 lépésben megvalósítható az alábbiak szerint:

PMP minősítés megszerzése
1. Megfelelő tapasztalat ellenőrzése

Mielőtt rászánjuk magunkat erre az egyáltalán nem egyszerű feladatra, feltétlenül tájékozódjunk az előfeltételekről.

2. 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatás

Ezt célszerű vizsgaorientált felkészítéssel kiváltani, ugyanis egy jól kialakított program nem csupán a szükséges elméleti tudást adja át, hanem felkészít a lehetséges buktatókra, a PMI specifikus kérdésekre, mintavizsgákkal támogat és segít megérteni a folyamatok, eszközök gyakorlati alkalmazását is. Fontos, hogy olyan partnert válasszunk, akinek van személyes tapasztalata a vizsgával és gyakorlati projektvezetéssel kapcsolatban.

3. Mintatesztek gyakorlása

A felkészülés szempontjából kritikus a vizsgarutin megszerzése. Számos lehetőség van tesztkérdések beszerzésére, akár fizetős, akár ingyenes formában. Személyes tapasztalat, hogy ingyenes források használatával is elérhető kb. 2.000, minőségi tesztkérdés, mely megfelelő feldolgozása sok fejfájástól és nem mellesleg utóvizsgától kímél meg minket. Véleményünk szerint 2.000 mintavizsga kérdés megoldása – a végén 70-80%-os stabil eredménnyel – nagy mértékben javítja esélyeinket és így – megfelelő elméleti tudás esetén – szinte biztossá teszi a sikeres vizsga lehetőségét.

4. Jelentkezés, tapasztalatok feltöltése

Amennyiben már úgy érezzük, hogy megfelelő eredményeket kezdünk elérni a mintavizsgákon, indítsuk el a jelentkezést. Ezt a PMI oldalán tehetjük meg egy ingyenes regisztrációt követően, az előfeltételek és projekttapasztalatok megadásával. Ezek visszaigazolását követően szükséges a vizsgadíj befizetése. PMP minősítés esetében mindig javasoljuk egy éves PMI tagság kiváltását, ugyanis a tagdíj csökkenti a vizsgadíjat. Ennek megléte egy sor előnyt jelent, mint például az aktuális PMBOK pdf formátumú ingyenes letöltési lehetősége, vagy szakmai cikkek, publikációk díjmentes használata.

5. Audit

Könnyen előfordulhat, hogy a PMI jelentkezésünket auditálja. Alapesetben a jelentkezés előfeltételeit önbevallásos módszerrel rögzítjük. Egy audit esetén, mely átlagosan 4 jelentkezőből 1 főt érint, ezeket írásban is igazolnunk kell. Ezt az előre megadott, projekteket igazolni képes személyek aláírásával, illetve az oktatást és végzettségünket igazoló dokumentumok elpostázásával tudjuk megtenni. Az audit akkor ér véget, ha a PMI megkapta a szükséges dokumentumokat és azok megfelelőségéről visszajelzést küld, mely akár több hétig is elhúzódhat.

6. Igazoló kód

A jelentkezés jóváhagyásával a PMI egy egyedi azonosító kódot küld számunkra, mely segítségével vizsgaidőpontot választhatunk. Fontos tudnivaló, hogy vizsgázni a kód megérkezését követő 1 naptári évig van lehetőségünk! Ezután minden megadott információ, előfeltétel és a jelentkezés is elévül!

7. Vizsgaidőpont lefoglalása

Vizsgaidőpontot a Prometric (CAPM esetén Person VUE) oldalán tudunk választani az igazoló kód segítségével. Általában 2 héttel a tervezett vizsga előtt célszerű az időpontot véglegesíteni. Vizsgázni hetente több alkalommal, a 1082 Budapest, Baross utca 82. címen van lehetőségünk.

8. Sikeres vizsga

A fenti lépéseket követően már nincs más dolgunk, mint sikeresen levizsgázni. Tapasztalataink szerint a vizsgafelkészítő program lezárást követően 1,5-2 hónap még aktív munka mellett is elegendő a sikeres felkészülésre. Amennyiben a mi programunkat választja, szakértőink a sikeres vizsgáig rendelkezésre állnak és akár egyéni konzultációkkal is segítik a folyamat során.