Miért ajánlott a PMP/CAPM minősítés megszerzése mindenkinek, aki projektmenedzsmenttel foglalkozik?

Mi is az a PMP és CAPM?

PMP (Project Management Professional) és a CAPM (Certified Associate in Project Management) a legelfogadottabb, nemzetközileg is elismert egyéni projektmenedzsment minősítések. Ezek a Project Management Institute (PMI) által létrehozott tanúsítványok igazolják, hogy a minősített projektvezetők rendelkeznek a projektek sikeres levezényléséhez szükséges módszertani, szakmai ismeretekkel és kompetenciákkal. 2017. év végére a minősítettek száma világszinten elérte a 800.000 főt.

Project Management Professional

Kinek érdemes megszerezni a minősítést?

A PMP minősítés minden olyan projektvezető számára javasolt, akik főállású projektvezetőként dolgoznak nap mint nap, illetve akik karrierjüknek szeretnék a jövőben lendületet adni. A CAPM képzés a kevesebb tapasztalattal rendelkező projektvezetők, projektkoordinátorok számára ajánlott, mely jó alapja lehet a “fekete öves” projektvezetővé váláshoz. Bármely minősítésről is legyen szó, a PMI által megalkotott és folyamatosan frissített iteratív metodológia komoly módszertani segítséget nyújthat a gyakorlati munka során.

Milyen hozzáadott értéket jelentenek a PMP és CAPM minősítések?

A PMI projektmenedzsment minősítések a munkavállalók és munkáltatók érdekeit is szolgálják az alábbiak szerint:

  • nemzetközileg elismert oklevéllel bizonyítja a projektmenedzsment jártasságot,
  • sok esetben előny, vagy akár kötelező elvárás a minősítés, így ezzel lendületet adhatunk karrierünknek,
  • a minősítés magasan pozicionálja a projektvezetőt, így a munkáltató számára értékes,
  • a felmérések szerint akár 10-15%-al magasabb fizetés is elérhető,
  • a minősítés mögött rejlő tudás egy sor, a napi munka során is alkalmazható eszköztárat, keretrendszert ad.

Mit kell tenni a minősítés megszerzéséért?

A minősítés megszerzéséhez bizonyos előfeltételek teljesítése és sikeres vizsga szükséges. Az előfeltételek PMP esetén 4.500 óra projektvezetési tapasztalat és 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatás, míg ez CAPM esetén 23 óra projektmenedzsment oktatás, vagy 1.500 óra projektekben szerzett tapasztalat.

Amennyiben a fenti előfeltételek teljesülnek, úgy a jelentkezés és a vizsgadíj (PMP- 555 USD, CAPM- 300 USD) befizetését követően sikeres vizsgát kell tennünk. A vizsgák hírhedten nehezek, mivel azok nem csupán a lexikális tudást kérik számon, hanem adott szituációkra adott legjobb reakciókat, válaszokat is tesztelik. A PMP vizsga esetén 200 tesztkérdést 4 óra alatt, míg a CAPM vizsga esetén 150 kérdést 3 óra alatt szükséges teljesíteni. A vizsga mindkét esetben angolul zajlik. A vizsga értékelése egy belső súlyozási rendszeren alapul, így nem egy adott pontszám elérése szükséges minden esetben. A sikeres vizsgához tapasztalatunk szerint nem elegendő az elmélet ismerete, ahhoz az összefüggések mély megértése és komoly vizsgarutin szükséges.

PMP minősítés megszerzése

Milyen tanfolyamot válasszak az előfeltételek teljesítéséhez?

Az oktatást a közhiedelmekkel szemben bármilyen projektmenedzsment oktatás kiválthatja, nem szükséges PMI R.E.P. (Registered Education Provider) tagsággal rendelkező trénercég közreműködése. A R.E.P. státusz nem egy minősítés, vagy akkreditáció, az csupán egy éves díj befizetésével megszerezhető pecsét, mely célja a nemzetközi trénercégek marketingakcióinak támogatása. A R.E.P. cégek esetén a PMI a közhiedelmekkel ellentétben nem a tananyag minőségét, szakmai tartalmát ellenőrzi, hanem azt, hogy a szervezet betartja-e a PMI szellemi termékeire vonatkozó korlátozásokat.

Jó megoldás lehet egy vizsgafelkészítő program, mely az óraszám mellett komoly mértékben rövidítheti az egyéni felkészülés időszükségletét is.

Véleményünk szerint a legfontosabb, hogy olyan szakember tartsa ezt a programot, aki rendelkezik PMI minősítéssel és vizsgatapasztalattal. Előny továbbá, ha az előadó nem csupán oktatja, hanem aktív művelője is a projektmenedzsment szakmának, tapasztalatok nélkül az elmélet gyakorlatban nehezen alkalmazható lesz.

Érdemes lehet továbbá a sikeres vizsgázók arányát, illetve a referenciákat is ellenőrizni, hiszen például a R.E.P. státusz ezek minőségét nem garantálja, ráadásul a legtöbb esetben a R.E.P. tagsági díj magas költsége miatt ezek a felkészítők akár 40-50%-al drágábbak lehetnek más tanfolyamoknál.

További gyakori kérdések és azok megválaszolása itt érhető el.