Mi a coaching, milyen coaching-ot válasszak?

Mit csinál a coach és miben különbözik ez az agile coachingtól

Mi a coaching?

Hogyan értelmezzem a coaching és az agile coaching kifejezést? Mit csinál a coach és miben különbözik ez az agile coachingtól? Milyen típusú coachingok közül választhatok?

 

A coaching, hasonlóan az agilitáshoz, egy komplex fogalom, mely tevékenységek széles spektrumát foglalja magában, és több különböző tudományterületre is támaszkodik. Mindkét megnevezésről elmondható, hogy megítélésében jobb napokat látott, ám alapelveikhez visszanyúlva, minőségi szakmai közösségeket keresve olyan kincsekre lelhetünk, amelyek valóban hatékony segítséget nyújtanak az egyéni, csapat és szervezeti transzformációban. Az alábbi cikket azoknak szánjuk, akik szeretnék egy kicsit jobban átlátni, hogyan érdemes a coaching kifejezésről projektkörnyezetben és azon kívül gondolkozni.

Coaching

A coaching az International Coaching Federation szemléletében egy olyan kreatív, gondolatébresztő, perspektívaváltást segítő, partneri folyamat, amely arra inspirálja a klienseket, hogy személyes és szakmai lehetőségeik tárházát felderítsék és céljaikat megvalósítsák.

A coach felelőssége, hogy segítse a kliensét céljainak feltérképezésében, támogassa őt egy önfelfedező, önmegismerő folyamatban, ösztönözze a saját maga által megfogalmazott megoldások és stratégiák, kidolgozásában, és megerősítse a kliens változtatás iránt vállalt felelősségérzetét.

Úgy is elképzelhetjük ezt, hogy a coaching az a folyamat, amelyben a coach partneri jelenlétével, kérdéseivel, megfigyeléseivel abban segíti a kliensét, hogy saját válaszain keresztül felfedezze saját erőforrásait, lehetőségeit, és tudatosítsa a céljához vezető utat. Ezen az úton találkozhat a kliens azzal, hogy

 • új viselkedéseket, szokásokat kell kialakítania,
 • már megszokott gondolatmeneteket kell újraírnia,
 • hogy tudatosabban és hatékonyabban is kihasználhatja saját, már meglévő erőforrásait,
 • lehetősége van új erőforrásokat felfedezni, igénybe venni, új életcélokat, szakmai célokat kitűzni, és saját magára szabott stratégiával ezeket megvalósítani.

Fontos tudni, hogy a coach a fent definiált folyamatban nem tanácsadó és nem oldja meg a kliens problémáit, nem vesz fel tréner vagy oktató szerepet, és legfőképp nem végez terápiás tevékenységet. A coach legfeljebb szubjektív megfigyeléseket, saját tapasztalatokat oszthat meg, de csak akkor, ha a kliens úgy gondolja, hogy ez hasznos és építő lehet az ő saját céljához vezető útján. A kliens a coaching folyamatban mindig partnerként van jelen, saját folyamatának megítélését illetően pedig őt tekintjük a legfőbb szakértőnek.

A coach jelentése eredetileg, edző, de valójában egy igen összetett tevékenységről van szó

Agile Coaching

Ha jártál már nálunk képzésen, lehet, hogy megjelent egy kis felkiáltó jel a fejed fölött: hiszen az Agilis Coach és a Scrum Master sokszor mentorál, tanít, facilitál és coachol is! A ’coaching’ tevékenység az agilis és a hagyományos projektkörnyezetben, amely a hatékony projektvezetés, vagy projektmunka- és csapatszervezésre irányul sokszor többrétű, és magában foglalja a fent sorolt tevékenységeket is. Egy igazán jó agilis coach tehát sok különböző kompetenciaterülethez nyúlhat a kontextustól, helyzettől függően.

Lyssa Adkins is hasonlóan írja le: az agilis csapatoknál a coaching kettős színezetű, magában foglalja a coachingot és a mentoringot is. Igen, támogathatsz valakit abban, hogy elérje az épp soron következő célját az életben, szakmájában akárcsak a valódi coachok. Emellett megosztod agilis tapasztalataidat, ötleteidet is, mentorálod őket, hogy megfelelően használják az agilis alapelveket. Így tehát a coaching és a mentoring kompetenciákat együtt használod, hogy tehetséges agilis szakembereket fejlessz, akik hatékonyan teremtenek üzleti értéket az agilis alapelvek mentén (2010).

Agilis coachként tehát az agilis csapat, a változni kívánó szervezet támogatására szerződünk, amely magában foglalja tanárként a különböző metódusok, eszközök, keretrendszerek oktatását, tanácsadóként az elakadási helyzetek kezelését, mentorként saját tanulási folyamataink, tapasztalataink megosztását, coachként olyan folyamatok vezetését és olyan kérdésfelvetéseket, melyek segítenek a csapatoknak, egyéneknek új ötleteket, megoldási stratégiákat felfedezni.

Hasonlóképp működik a projekt coaching hagyományos projekt környezetben is. Itt, a szakember a csapatok, folyamatok működését tárja fel, és különböző módszerekkel segíti a klienst a megfelelő tervezési, végrehajtási, utánkövetési metódusok kialakításában.

Mit csinál a coach?

Mit vegyek figyelembe coach, coaching választása során?

1. Válassz releváns tapasztalat alapján

Coachot keresni nem egyszerű feladat és segít, ha felkészülten állunk neki a piacon elérhető lehetőségek feltérképezésének. Jelentős lehet számodra, hogy milyen eredményeket ért már el valaki, vagy épp milyen hibákat követett el, milyen képzettsége van, milyen régóta foglalkozik coachinggal, vagy hogyan gondolkodik saját szakmai fejlesztését illetően. Azt is érdemes lehet megfontolni, hogy a probléma, amivel érkezel, a coach szakmai portfóliójába illik-e, és vannak-e csapattársai, partnerei, akiket maga helyett ajánlhat neked, ha úgy érzi, hogy más szakember való neked.

2. Válassz coaching stílus és fejlesztési fókusz alapján

Ezen felül fontos, hogy milyen típusú coaching stílust, módszereket, eszközöket használ a leendő coachod, hiszen ezekre támaszkodva segít majd továbblendülni a célod felé vezető úton.

A coaching stílusokat leegyszerűsítve megkülönböztethetjük az alapján, hogy a végzett coaching tevékenység milyen elméleti alapokra épül, illetve azt figyelembe véve, hogy milyen fejlesztési területre fókuszál.

Főbb elméleti megközelítések a teljesség igénye nélkül:

 • a pszichodinamikus,
 • a kognitív viselkedésalapú,
 • a megoldásfókuszú,
 • a személyközpontú,
 • a gestalt,
 • a pozitív pszichológiai,
 • illetve a tranzakció analízisen alapuló megközelítések,

míg a fejlesztés fókuszát illetően találkozhatunk:

 • life,
 • business,
 • karrier,
 • csapat,
 • peer,
 • vezetői,
 • transzormációs
 • és performance coachinggal.

3. Válassz formátum alapján

Ezenkívül érdekes lehet még számodra, hogy milyen elköteleződést kívánnak az egyes folyamatok, hiszen vállalkozhatsz egy több hónapon keresztül tartó folyamatra, amiben hetente, kéthetente találkozol a coachoddal, választhatsz ún. rövidcoachingot, vagy briefcoachingot amely már akár egy vagy pár alkalom után segíthet a vágyott előrelépések megtételében, illetve dönthetsz az úgynevezett shadowing formátum mellett is, amikor a coachod személyes kultúrantropológusodként követi a munkád minden percét, informálódik a viselkedésmintáidról, kommunikációdról, környezetedről hogy ezt később veled közösen elemezze és megfigyeléseivel, kérdéseivel új utakat, szempontokat tárhasson eléd.

4. Válassz bizalom, jó benyomás és személyes kémia alapján

Végezetül, a coaching folyamat sikeressége nagyban múlik azon, hogy megfelelő-e közötted és coachod között a ’kémia’, illetve, ki tud-e épülni a megfelelő szintű bizalom. Hasznos lehet, ha az előzetes interjú során feltérképezed, hogy milyen érzés ezzel az emberrel beszélgetni, hogy a személyes stílusotokban rejlő hasonlóságok és különbségek tudnak-e a hasznodra válni, hogy az elmondott történetek, példák, bemutatott folyamatok inspirálnak-e téged arra, hogy vele egy fejlesztő folyamatba kezdj.

Persze a coach is figyelni fog téged: Készen állsz-e arra, hogy elköteleződj a kívánt változás mellett? Milyen szintű fókuszáltságra, energiabedobásra számíthat tőled? Mennyire vagy nyitott arra, hogy kipróbálj új módszereket, megvizsgálj más perspektívákat? Mégis, a bizalom alapköveit a coach rakja le elsőként azzal, hogy etikus szakmai tevékenységet végez, aminek részleteiről, kereteiről téged megfelelően tájékoztat.

Szeretne többet tudni a coahingról, az egyéni-, vagy csapatfejlesztésről?

Kollégáink segítenek választ kapni a kérdéseskre, keressen minket bizalommal!