Mennyi idő alatt lehet felkészülni a CAPM vizsgára, és hogyan érdemes elkezdeni?

A MEGFELELŐ FELKÉSZÜLÉSI IDŐ MEGHATÁROZÁSA ÉS AZ AZT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

CAPM felkészítőnk érdeklődői között az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy a felkészítő program után mennyi idő múlva tarthatja kezében a sikeres vizsga utáni elismerését. Természetesen nagyon sok függ a felkészülő egyéni igényeitől, képességeitől, adottságaitól, helyzetétől, mégis megpróbálunk választ adni a kérdésre.

Certified Associate in Project Management képzés

Tartalom:

 • Az egészséges készülés legalább egy hónapig tart
 • Mik az esélyeink, ha szorít minket az idő?
 • Magolás vs. elsajátítás
 • Milyen sorrendben érdemes végigvenni az anyagokat?
 • Gondoljunk a felkészülésre mini-projektként

Az biztosan állítható, hogy a készülés sokkal inkább maraton, mint sprint, bár utóbbira is láttunk sikeres példát. A CAPM vizsgára való felkészüléshez összesen 45-60 óra körüli egyéni tanulásra-gyakorlásra lesz szükségünk; ebbe nem beleértve a 23 óra kötelező projektmenedzsment oktatás vizsgakritériumát. A nagy átlagnak a vizsgakészülés 1-2 hónap közötti folyamatos elfoglaltságot jelent. Vannak persze extrém esetek is: egy képzési résztvevőnk 10 nap alatt készült fel, másvalaki 4 hónapos készülés után szánta rá magát a vizsgára.

Az egészséges készülés legalább 1 hónapig tart

Maga az ütemezés – még egyszer leszögezzük – egyedi igények mentén igen változó lehet. Az egészséges ütem – szerintünk – egy teljes állásban dolgozó vizsgajelölt esetében az, ha napi 1-2 órát foglalkozik az anyaggal. Konkrétabban megvizsgálva, tegyük fel, hogy a hét minden napján esténként van 1,5 óránk készülni, felfelé kerekítve ez heti 11 óra, amit a készülésre tervezünk szánni. Ha 45-60 óra szükséges egyéni készüléssel számolunk, ez 4-6 hét készülési időt jelent.
Ebben a forgatókönyvben természetesen nem számoltunk azzal, hogy lehetnek nagyobb megszakítások a készülésben szabadságok, üzleti utak, hosszú hétvégék, egyedi beosztások okozta ütemezési gondok miatt. Ezért is szükséges mindenki számára saját magának végiggondolni a készülési lehetőségeit, rendelkezésére álló idejét, és eszerint tervezni a készülést.

Mik az esélyeink, ha szorít minket az idő?

Ha sprintben kell készülnünk, napi 6 óra befektetésével akár 10 nap alatt is készen állhatunk a vizsgára. Jó szívvel senkinek nem ajánljuk ezt a rohanást, ennyi idő alatt ugyanis kevés idő van a koncepciók valódi megértéséhez és leülepedéséhez. Mi azt támogatjuk, ha a minősítés megszerzését követően a koncepciókat, eszközöket a munkakörnyezetükben is elkezdik használni a vizsgázók, és nem felejtik el ezeket a minősítés megszerzése után sem. Egy 10 napos rohamtempós készüléssel az utóbbi forgatókönyvre látunk nagyobb esélyt.
Függetlenül attól, hogy mennyi időnk van a tanulásra-gyakorlásra, szükségünk lesz egy felkészülési ütemtervre az előttünk álló időszakban. Mivel a CAPM vizsgán 150 darab számítógépes tesztkérdésre kell válaszolnunk, a felkészülésünk legnagyobb részét a gyakorlófeladatok megoldására és kiértékelésére kell szánnunk. Akár a készülési idő háromnegyedét is feladatozásra szánhatjuk, hogy kellő vizsgarutinnal futhassunk neki a megmérettetésnek. A PMI vizsgáinak egyedi logikája, megfogalmazása van, amit a kérdések fáradhatatlan gyakorlásával tudunk leginkább elsajátítani.

Certified Associate in Project Management felkészülés

Egy lehetséges ütemezési terv

Magolás vs. elsajátítás

Mivel a CAPM minősítés lexikális és elméleti tudást mér – a PMP minősítéssel szemben, ami a gyakorlati készültséget – nem tudjuk megkerülni az intenzív memorizálást. Ez persze nem jelent feltétlen magolást, de arra készülnünk kell, hogy sok megjegyzendő dologgal fogunk találkozni. Nem lesz minden esetben elegendő nagyjából emlékezni kifejezésekre, dokumentumtípusokra, eszközökre.
Régóta vita tárgya a vizsgafelkészítőket tartók körében, hogy mennyire szükséges a készülőket magolásra biztatni. Mi azt az iskolát képviseljük, ami szerint a magolás felesleges és nem is hatékony felhasználása a készülésre fordítandó időnknek. Ez abban az esetben igaz, ha egészséges időtávon belül tervezünk felkészülni (azaz legalább egy hónapot dedikáltan a készülésre tudunk fordítani). Elengedhetetlen viszont megérteni az egyedi elemeket összekötő logikát és elképzeléseket, amelyekkel kellő magabiztossággal válaszolhatók meg a legszárazabb lexikális kérdések is.
Ha extrém rövid idő alatt kell felkészülnünk a vizsgára, lehetőség, talán kényszerűség is a magolás, de ne számítsunk könnyű menetre. Csak példaként: a 49 egyedi projektmenedzsment folyamatnak egyenként akár 10-20 egyedi bemenete, kimenete, eszköze és technikája lehet, amit meg kellene így jegyeznünk. És ez csak egy szelete a megjegyzendő elemek hosszú sorának.

Milyen sorrendben érdemes végigvenni az anyagokat?

Számos anyagot, jegyzetet, táblázatot, tanulást segítő kiegészítő leírást fogunk átnyálazni a készülés ideje alatt, azonban van arra vonatkozólag ajánlásunk, hogy milyen sorrendben érdemes ezekkel foglalkozni. Mi minden esetben azt javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb kezdjenek el feladatokat gyakorolni az aspiránsok, ugyanakkor ezt megelőzendően mindenképp fektessenek energiát az elméleti készülésre. Mi az alábbi sorrendben javasoljuk a felkészülést azzal a kitétellel, hogy az egyik pontról a másikra csak akkor menjünk tovább, ha az előző pontot magabiztosan megtanultuk, elsajátítottuk:

 1. A választott felkészítő kurzuson kapott anyagok memorizálása, teljes átolvasása legalább kétszer. Az alábbiakra törekedjünk eközben:
  • Igyekezzünk megérteni a PMI keretrendszerének alapvető logikáját.
  • Igyekezzünk megérteni és megjegyezni a különböző dokumentumok és eszközök célját, használatának lehetőségeit és korlátait, azok tartalmát.
  • Egészítsük ki ezeket a megkapott anyagokat saját jegyzeteinkkel, észrevételeinkkel, ha vannak.
  • Ha valahol elakadunk forduljunk segítségért a felkészítő előadójához, a PMBOK-hoz, vagy ha van ilyen a birtokunkban, a felkészülést segítő összefoglaló könyvekhez (pl.: Rita Mulcahy felkészítő könyve).
 1. Tanulmányozzuk a PMBOK mátrixot, a tudásterületek, folyamatcsoportok és a folyamatok kapcsolódási pontjait, logikai illeszkedéseit; kezdjünk el ismerkedni a ITTO-k mögötti logikával, rendezőelvekkel.
 1. Jegyezzük meg a szükséges képleteket, gyakoroljuk ezeknek a hibátlan felírását.
 1. Nézzük át a PMI Glossary-t (azaz a PMI által használt kifejezések definícióit tartalmazó gyűjtést).
  • Az ismeretlen kifejezéseket tanuljuk meg, keressünk rájuk bemutató példákat az interneten.
  • Ínyencek számára a teljes Glossary megtalálható és megtanulható az alábbi ingyenes, online tanulókártya szolgáltatás segítségével. Ezen a felületen a már ismert vagy elsajátított kifejezések ignorálhatók, kihagyhatók.
  • A teljes Glossary elsajátítását ugyanakkor nem javasoljuk, viszont a gyakran felmerülő és előkerülő kifejezésekkel mindenképpen legyünk tisztában a vizsgára!
 1. Folyamatos gyakorlás a felkészítő által biztosított feladatokkal és egyéb megbízható forrásból származó feladatokkal. Ez a készülésünk legkritikusabb, legfontosabb pontja.
  • Az elmélet könnyű, logikus, viszont a robusztussága miatt a könnyebb elméletet is könnyű összekeverni.
  • Ezek a feladatok rámutatnak a gyenge pontjainkra, így nem csak a vég nélküli gyakorlás, hanem a feladatok kiértékelése is fontos feladat.
  • Mindig legyen a kezünk ügyében egy jegyzetfüzet, ahova a legfontosabb tapasztalatinkat, tanulási pontjainkat felvezetjük.
 1. Jegyzeteink és anyagaink folyamatos tanulmányozása.

Gondoljunk a felkészülésre mini-projektként

Ahogy már korábban is említettük, a készülés legfontosabb eleme a folyamatos és huzamos ideig tartó feladatgyakorlás. Erre szánjuk a felkészülésünk legalább 60%-át. Ha olyan feladattal találkozunk, ahol nem értünk egyet a helyes válasszal, nyugodtan kérjük a felkészítőnk előadójának segítségét. Még a legszínvonalasabb online megtalálható kérdéssorokban is lehetnek hibák, elképzelhető, hogy tényleg nekünk van igazunk; ugyanakkor az is, hogy rosszul értelmeztünk egy koncepciót, az előadó pedig rámutathat a tévedésünkre, ami sok pontot jelenthet számunkra a vizsgán.
Mi azt szoktuk javasolni, hogyha a felkészülés során a feladatok már 80%-át helyesen oldjuk meg, akkor nincs értelme tovább készülni, lehet menni vizsgázni (a sikeres vizsga becsült határa 62-75% közé teszik az iparági szakértők, a konkrét érték azonban titkos és csak a PMI számára ismert).
A készülésünkre nyugodtan tekinthetünk egy mini-projektként is. A kezdő projektvezetők is tudják, hogy rendes ütemtervezés nélkül kevés projekt lesz sikeres vagy tudja tartani a kereteit. Igyekezzünk minél hamarabb elsajátítani ezeket az alapvetéseket, és akkor elkerülhetjük az egészségtelenül rövid idő alatt szükséges felkészülést és a folyamatos halogatást is. Amikor már magabiztosak vagyunk abban, hogy reális a készülésünk ütemterve és rendben is halad, nyugodtan tűzzük ki a vizsga tervezett idejét.