Kanban: Jelentése, előnyök/hátrányok, Kanban vs. Scrum

Kanban tábla

A kanban a “Just in Time” gyártási rendszer egyik alapeleme.

A kanban a készlet- és a fázisokban megjelenő feladat mennyiségekkel való operálással próbálja leegyszerűsíteni és vizualizálni a logisztikát, gyártást és fejlesztést– sok esetben igen hatékonyan.

Vannak, akik a Scrum egyik legjobb alternatívájaként tekintenek rá, mi inkább mégis úgy gondoljuk, hogy ezek az eszközök egymás kiegészítői lehetnek.

De vajon mit is jelent, mik az előnyei és hátrányai, illetve érdemes-e lecserélni a Scrumot?

A Kanban rendszer

Kanban módszer

A kanban története a 20. század közepéig nyúlik vissza.

Mint sok más gyártásból származó rendszert, ezt is Japánnak és a Toyota gyárnak köszönhetjük, illetve a Toyota legendás alakjának, Taiichi Ohno-nak.

A kanban jelentése magyarul kártya vagy tábla – de valójában egy jelzést fejez ki, amelyet kártyákkal vagy táblákkal teszünk meg.

A klasszikus push rendszerekkel ellentétben a kanban pull módszer. Ez azt jelenti, hogy a push-sal szemben –ahol a fellépő igények alapján egyfajta nyomó folyamat történik– a kanban rendszerben a megadott mennyiségek vezetik a folyamatot.

Mit is jelent ez?

A kanban módszer korlátozza egy adott munkafázisban a nyersanyag, feladat mennyiségét. Különböző kanban elemekkel jelezhetjük, hogy van-e utánpótlásra szükség. 

Az eszközök és a jelzések mindenhol máshogy működnek, de a kanban rendszer általános alapját a kanban tábla adja egy vizualizált munkafolyamat mentén. 

A kanban képes mérsékelni a készleteket – mindezt pedig nagyon egyszerűen teszi meg. Sok esetben a probléma éppen ebből fakad.

A Kanban előnyei és hátrányai 

A rendszer elsősorban nem az igényekre helyezi a legnagyobb hangsúlyt, hanem arra a folyamatra, amin keresztül az igény teljesítésre kerül. A kanbannál a megadott mennyiségi korlátokkal szabályozzák a gyártást/fejlesztést, amellyel jelentősen csökkenthető a túltermelés, illetve gyorsan és könnyen optimalizálható testre szabott mérőszámok mentén a rendszer (pl. átfutási, átviteli idők).

A kanban vizuálisan mutatja meg a workflow-t, és a párhuzamos feladatok számát jelentősen csökkenti, mely a lean elvek szerint veszteségcsökkentést jelenthet.

Kanban tábla felépítése

A rendszer erőssége, hogy egyszerű, viszont óriási önfegyelmet igényel a szervezet részéről.

Ez a Scrum módszertanra is igaz lehet, mi tehát a fő különbség a Kanban és a Scrum között?

Kanban vs. Scrum

A két rendszer között különbséget jelent, hogy a Scrum iterációk, úgynevezett sprintek mentén, míg a Kanban folyamatos áramlás mellett teremt értéket. Míg a Scrum esetében a Sprint Tervezés vagy Sprint Áttekintés fontos alapelemek, addig a kanban ezeket felesleges akadályoknak tekinti, és folyamatos áramlást biztosít a sprintek helyett.

Lényeges különbség még, hogy a Scrum bevezetése általában komolyabb átszervezést, munkamódszer módosítást igényel, míg a kanban azt javasolja, hogy a hatékonyság növelése nagyobb átszervezés nélkül kezdődjön meg a jelenlegi környezetben, “induljunk ki abból ami most van”.

De akkor melyik rendszert érdemes használni?

A feladatok tulajdonságaitól, környezetétől függően érdemes választani. Amennyiben a Scrum már jól működik, a kanban tábla egy kiegészítő eszközként is funkcionálhat egyfajta Scrumban rendszerként. 

Jellemzően a kanban olyan, “érettebb” termékek esetén igazán optimális, ahol már van egy kialakult, működő értékteremtési folyamat. 

A kanban azok számára is jó megoldás lehet, akik szeretnék kideríteni az értékteremtő folyamatok problémás pontjait.

Tehát a kanban rendszer:

  • Mindenki számára vizualizálja a folyamatokat.
  • Jól nyomon követhetővé teszi a gyártást, fejlesztést.
  • Mérhetővé és szabályozhatóvá teszi a folyamatot.

Összefoglalás

A kanban egy remek rendszer, viszont nagy önfegyelem kell egy szervezet részéről, hogy hatékonyan alkalmazható legyen.

A kanban egy teljesen önálló rendszer, amely több területen is alkalmazható (pl. informatika, HR, értékesítés, gyártás).