A coaching: középpontban a személyes fejlődés

A coaching középpontjában az egyén áll

Egyre többen választják a coachingot személyes fejlődésük eszközének mind üzleti, mint privát életükben. De mi a coaching jelentése és miért hasznos? Mi a coaching folyamat és milyen területeken fejleszthetjük magunkat a segítségével?

Mi a coaching? 

A coaching egy olyan párbeszédre épülő tanácsadási forma, amelynek célja, hogy a coach segítsen a tanácsadáson résztvevőben rejlő maximális potenciált kiaknázni, és a lehető legjobb teljesítményt elérni. Fókuszában nem a probléma, hanem maga az egyén áll, az ő erősségeit és képességeit fejleszti. Nem tanítja a résztvevőt, hanem megtanítja tanulni. 

A coaching két nagy területe: 

 • Life coaching: életvezetési kihívások megoldása a cél
 • Business coaching: az üzleti élet különböző területein jelentkező kihívások megoldása a cél

Hogyan alakult ki a coaching? 

A coaching eredetileg egy sportban használatos angol kifejezés volt, mely az edző és a játékos együttműködési folyamatát jelentette. Az üzleti és privát életben az 1970-as évektől kezdték alkalmazni, Tim Gallwey “The Inner Game” című könyvének megjelenése után. Gallwey könyvének lényege, hogy az, ami a játékosok fejében játszódik le, ugyanannyira fontos, mint ami a pályán történik. Bár Gallwey műve eredetileg a teniszjátékosokról szólt, gyorsan rájöttek, hogy az elmélet az élet bármely területére átültethető. 

A koncepciót Graham Alexander és John Whitmore fejlesztette tovább, akik kidolgozták a jól ismert GROW-modellt, melyet ma is használnak a legtöbb coaching képzés során.  Azóta a coaching robbanásszerűen elterjedt  mind az üzleti, mind a privát szférában, szerte a világon, köztük Magyarországon is.

Üzleti coaching

Mi a különbség a coaching és a tanácsadás közt? 

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a coaching és a hagyományos értelemben vett tanácsadás egy és ugyanaz, valójában lényeges különbségek vannak a kettő közt. 

Ezek a következők: 

 • A coach közvetlenül nem ad tanácsot, hanem jól felépített beszélgetéssel és speciális technikákkal vezeti rá ügyfelét, hogy saját maga jöjjön rá a megoldásra
 • A folyamat középpontjában maga az ügyfél és az ő személyes fejlődése áll
 • A coachnak nem kell szekértőnek lennie ügyfele szakmai területén
 • Az ülések célja új ötletek, meglátások, pro/kontra érvek kialakítása, majd egy akcióterv készítése, melyet az ügyfél saját maga valósít meg
 • A felek egyenrangúak, párbeszéd zajlik köztük, szemben a tanácsadásra jellemző inkább egyoldalú kommunikációval

Mi a különbség a coaching és a pszichoterápia közt? 

Szintén gyakori tévedés, hogy a coachingot a pszichoterápiával azonosítják, mivel célja a személyes fejlődés. Mi a különbség a kettő közt? 

 • A pszichoterápia pszichés problémákkal, viselkedési zavarokkal foglalkozik
 • Fókusza inkább a múlt, és annak feldolgozása, mintsem a jelen és a jövő
 • A coachingnak meghatározott időtartama van, és mérhető eredmény a célja. Ezzel szemben a terápia akár évekig is eltarthat, és nincsenek előre meghatározott elvárások, amelyeket el kell érni
 • A pszichoterápia a mélyebb önismeret eszköze, de nem a képességek fejlődésén van a hangsúly.

Hogy néz ki egy coaching folyamat? 

A coaching ülések tematikája ugyan személyre szabott, illetve területtől függően változhat, de a következő elemeket mindig magában foglalja: 

 • Az első alkalmak a helyzet elemzéséről, probléma feltárásáról szólnak. Megtörténik a cél azonosítása, a különböző oda vezető utak felmérése, a személyes erősségek és fejlesztendő területek feltérképezése. 
 • Az ülések utána gyakorlati feladat kijelölése
 • A következő alkalmak a gyakorlati feladatok tapasztalatai alapján folytatódnak. A cél az elért eredmények megerősítése és a problémás területek fejlesztése. Ha esetleg nem reális, akkor lehetséges az eredeti célkitűzés módosítása.
 • Döntés a megoldási alternatívák között, átültetés gyakorlatba
 • Sikeresség esetén lezárás, elakadás esetén az okok megkeresése, további fejlesztés, míg a kitűzött cél meg nem valósul
Menedzsment coaching

A coaching területei 

A life coaching

A life coaching célja a privát élet területén jelentkező életvezetési nehézségek, vagy elakadások kezelése. Segít a kommunikációs nehézségek leküzdésében, stressz és konfliktuskezelésben, és az emberi kapcsolatok, akár a párkapcsolatok fejlesztésében is.

A business coaching

A business coaching során a fókusz mindig valamilyen az üzleti területen megjelenő kihívás megoldása. Gyakran előfordul, hogy a résztvevőnek az adott problémára nincsenek bevált módszerei, vagy az addigi módszerei valamilyen okból kifolyólag nem működnek. A coach ilyen esetekben új kommunikációs vagy üzleti modelleket és gyakorlatokat ajánl fel, melynek a segítségével a résztvevő fel tudja oldani a dilemmáit és egy saját akciótervet tud kidolgozni.

Fontos, hogy a sikert valamilyen konkrétan meghatározott, üzletileg is értelmezhető célkitűzés elérésével kell meghatározni. 

A business coaching a következő területeken a legelterjedtebb: 

Executive (Vezetői) coaching

Az executive coaching kifejezetten a felsővezetőkre koncentrál, célja a stratégiai jelentőségű problémák megoldásának fejlesztése. A fejlesztés fő területei:

 • Vezetői szemléletfejlesztés
 • A szervezet egészét érintő intézkedések meghozatalának támogatása
 • A szervezet versenyelőnyét és piaci pozícióját érintő intézkedések meghozatalának támogatása
 • Felsővezetői pozícióból fakadó kommunikációs kihívások megoldása
 • Vezetői önismeret fejlesztése
 • Leaderi képességek fejlesztése

Team coaching 

Bár a coaching legtöbb formája négyszemközt zajlik, ez alól kivételt képez a team coaching. A team coaching célja éppen a közös munkavégzés gördülékenyebbé tétele, a játszmamentes kommunikáció gyakorlása, fejlesztése, illetve a működési konfliktusok felfedezése és ezek megoldása. A team coaching ajánlott kisvállalkozásoknak, startup-oknak, vagy akár egy projektcsapat tagjainak. 

Munkatársi coaching

A munkatársi coaching a szervezet tagjait támogatja egy-egy adott, nehézséget jelentő helyzetből való kimozdulás céljából. Ilyen helyzet lehet például a motiváció hiánya, munka-magánélet probléma, munkahelyi interakcióból fakadó nehézségek. 

Agile coaching

Manapság egyre több szervezet indít agilis transzformációt, vagy próbálja beépíteni az agilis szemléletmódot napi működésébe. Agile coaching segítségével egy tapasztalt, erős coaching eszköztárral rendelkező szakértő támogatja a változási folyamatot. 
 

Karrier coaching 

A mai társadalomban nem ritka jelenség akár több karrier vagy pályaváltás az egyéni életút alatt. A karrier coaching fókuszában a hatékony és a résztvevő számára minél gördülékenyebb váltás áll, legyen szó pályaváltásról, álláskeresésről, de akár vállalkozás indításáról. 

MIT VEGYEK FIGYELEMBE COACH, COACHING VÁLASZTÁSA SORÁN?

1. VÁLASSZ RELEVÁNS TAPASZTALAT ALAPJÁN

Coachot keresni nem egyszerű feladat és segít, ha felkészülten állunk neki a piacon elérhető lehetőségek feltérképezésének. Jelentős lehet számodra, hogy milyen eredményeket ért már el valaki, vagy épp milyen hibákat követett el, milyen képzettsége van, milyen régóta foglalkozik coachinggal, vagy hogyan gondolkodik saját szakmai fejlesztését illetően. Azt is érdemes lehet megfontolni, hogy a probléma, amivel érkezel, a coach szakmai portfóliójába illik-e, és vannak-e csapattársai, partnerei, akiket maga helyett ajánlhat neked, ha úgy érzi, hogy más szakember való neked.

2. VÁLASSZ COACHING STÍLUS ÉS FEJLESZTÉSI FÓKUSZ ALAPJÁN

Ezen felül fontos, hogy milyen típusú coaching stílust, módszereket, eszközöket használ a leendő coachod, hiszen ezekre támaszkodva segít majd továbblendülni a célod felé vezető úton.

A coaching stílusokat leegyszerűsítve megkülönböztethetjük az alapján, hogy a végzett coaching tevékenység milyen elméleti alapokra épül, illetve azt figyelembe véve, hogy milyen fejlesztési területre fókuszál.

Főbb elméleti megközelítések a teljesség igénye nélkül:

 • a pszichodinamikus,
 • a kognitív viselkedésalapú,
 • a megoldásfókuszú,
 • a személyközpontú,
 • a gestalt,
 • a pozitív pszichológiai,
 • illetve a tranzakció analízisen alapuló megközelítések,

míg a fejlesztés fókuszát illetően találkozhatunk:

 • life,
 • business,
 • karrier,
 • csapat,
 • peer,
 • vezetői,
 • transzformációs
 • és performance coachinggal.

3. VÁLASSZ FORMÁTUM ALAPJÁN

Ezenkívül érdekes lehet még számodra, hogy milyen elköteleződést kívánnak az egyes folyamatok, hiszen vállalkozhatsz egy több hónapon keresztül tartó folyamatra, amiben hetente, kéthetente találkozol a coachoddal, választhatsz ún. rövidcoachingot, vagy briefcoachingot amely már akár egy vagy pár alkalom után segíthet a vágyott előrelépések megtételében, illetve dönthetsz az úgynevezett shadowing formátum mellett is, amikor a coachod személyes kultúrantropológusodként követi a munkád minden percét, informálódik a viselkedésmintáidról, kommunikációdról, környezetedről hogy ezt később veled közösen elemezze és megfigyeléseivel, kérdéseivel új utakat, szempontokat tárhasson eléd.

4. VÁLASSZ BIZALOM, JÓ BENYOMÁS ÉS SZEMÉLYES KÉMIA ALAPJÁN

Végezetül, a coaching folyamat sikeressége nagyban múlik azon, hogy megfelelő-e közötted és coachod között a ’kémia’, illetve, ki tud-e épülni a megfelelő szintű bizalom. Hasznos lehet, ha az előzetes interjú során feltérképezed, hogy milyen érzés ezzel az emberrel beszélgetni, hogy a személyes stílusotokban rejlő hasonlóságok és különbségek tudnak-e a hasznodra válni, hogy az elmondott történetek, példák, bemutatott folyamatok inspirálnak-e téged arra, hogy vele egy fejlesztő folyamatba kezdj.

Persze a coach is figyelni fog téged: Készen állsz-e arra, hogy elköteleződj a kívánt változás mellett? Milyen szintű fókuszáltságra, energiabedobásra számíthat tőled? Mennyire vagy nyitott arra, hogy kipróbálj új módszereket, megvizsgálj más perspektívákat? Mégis, a bizalom alapköveit a coach rakja le elsőként azzal, hogy etikus szakmai tevékenységet végez, aminek részleteiről, kereteiről téged megfelelően tájékoztat.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Bizonytalan abban, hogy milyen támogatási forma jelenthet megoldást a problémáira? Coaching szolgáltatásainkról itt olvashat bővebben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!