Szeptemberben változik a CAPM vizsga

A CAPM vizsga 2019. szeptemberétől több változáson is át fog esni, amelyek a vizsgára bocsátás feltételeit, a CAPM minősítés utáni PMP minősítésre vonatkozó vizsgafeltételeket, és kis százalékban a CAPM teszt során felmerülő kérdéstípusokat is érintik. Összességében a CAPM-aspiránsok örülhetnek, mert számos könnyítést eszközölnek a vizsgafeltételeket illetően.

A PMI döntései lényegében leegyszerűsítik sok leendő projektmenedzser karrier-előmenetelét, akik első megmérettetésként a CAPM minősítés megszerzésében gondolkodnak, felkészülési és adminisztratív szempontokból is.

Certified Associate in Project Management vizsga

Tartalom:

 • A vizsgakritériumokat érintő változások
 • A PMP minősítés megszerzése a CAPM után
 • Összepárosító kérdéstípus
 • Több válaszlehetőséget jelölő kérdéstípus
 • Mi az ami nem változik

VIZSGAKRITÉRIUMOK MEGVÁLTOZÁSA

2019. augusztus 28-tól nincs szükség az 1500 óra projekttapasztalat leigazolására. Mostantól bárki azonnal elmehet CAPM vizsgát tenni, akár azonnal az érettségi után. A vizsgára bocsátás feltétele ugyanis csak a középiskolai vagy ezzel egyenértékű végzettség, és 23 óra strukturált projektmenedzsment oktatás.

Egészen eddig a vizsgázók választhattak, hogy melyik vizsgakritériumot teljesítik:

 1. Vagy felhalmoznak 1500 óra projekttapasztalatot, és ezt leigazolják,
 2. Vagy középiskolai vagy azzal egyenértékű végzettség birtokában részt vesznek 23 óra strukturált projektmenedzsment oktatáson.

A mostani változás tehát az első opciót érinti, ezt szünteti meg a PMI. Ennek oka elsősorban az, hogy a vizsgázók többségének eddig sem volt meg az 1500 óra projektmenedzsment tapasztalata, és a 23 óra projektmenedzsment képzés egyszerűen teljesíthető ha valakinek már van középiskolai végzettsége. A ProMan Consulting CAPM vizsgafelkészítő programja összesen 30 órányi oktatást igazol le.

A CAPM MEGSZERZÉSÉT KÖVETŐEN A PMP MEGSZERZÉSE KÖNNYEBB LEHET

Eddig, csakúgy mint a CAPM esetében, a PMP minősítés egyik előfeltételeként is részt kellett venni meghatározott számú projektmenedzsment oktatáson a vizsga előfeltételekéntEz a PMP esetében 35 óraAzoknak a jelentkezőknek az esetében, akik már rendelkeznek CAPM minősítéssel ez a vizsgakritérium megszűnik. A PMI szerint a CAPM minősítéssel rendelkezők esetében sokszor már teljesül a 35 vagy annál több órányi projektmenedzsment képzési kritérium, mivel 900 oldalas tananyag elsajátítása nagyon nehéz ennél kevesebb idő alatt.
Ettől függetlenül a minimum 3 év alatt megszerzett 4500 órányi projektmenedzsment tapasztalat (vagy ha a legmagasabb iskolai végzettségünk egy érettségi , akkor minimum 5 év alatt 7500 óra) igazolása továbbra is követelmény a PMP-hez.
Így a CAPM minősítés birtokosai egy nagy könnyítést kaptak a szakmai előremenetelük szempontjából. Ugyanakkor továbbra is javasolt részt venni valamilyen felkészítésen/gyorstalpalón a PMP megszerzése előtt, ugyanis fundamentális különbségek vannak a két minősítés vizsgái között. Ez a könnyítés azoknak jöhet jól igazán, akiknek a két minősítés megszerzése között eltelő idő 1-1,5 év körülre tehető.

ÚJ KÉRDÉSTÍPUSOK BEVEZETÉSE

A vizsgafejlesztés jegyében a PMI szeptembertől két új típusú kérdést vezet be. Ezek az új kérdéstípusok a vizsgakérdések csak egy kis százalékát fogják kitenni.

Összepárosító kérdések (“Matching question”)

Az ilyen típusú kérdések esetén a vizsgázók két listát fognak egymás mellett látni, a feladat pedig az, hogy a két külön lista összefüggő elemeit összekapcsolják. Például Folyamatcsoportok és Folyamatok párosítása, vagy Tudásterületek és Eszközök párosítása, vagy Folyamatok és Outputok párosítása stb.
Egy képzeletbeli példa baloldalon a kérdéssel, jobb oldalon a helyes megfejtéssel:

CAPM mintakérdés

Képzeletbeli kérdés az új párosító típusból.

CAPM kérdéstípus

Képzeletbeli összepárosító kérdéstípus megfejtése.

Több helyes válaszlehetőség (“Multiple choice questions”)

Ez a kérdéstípus feltehetően nagyon hasonlítani fog a jelenleg ismert tesztkérdésekhez, ahol a kérdést követő 4 db válaszlehetőség közül kellett kiválasztani a megfelelőt. Ez a kérdéstípus annyiban lesz más, hogy egynél több válaszlehetőség is helyes lehet, így minden helyes válaszlehetőséget meg kell jelölni.
Egy képzeletbeli példával élve:
Identify all Tools and Techniques that a project manager can use during the Estimate costs process:

 • a) Expert judgement
 • b) PMIS
 • c) Decision making
 • d) Meetings

Megoldás: a), b), és c) opciók helyesek, míg a d) opció nem egy a költségek becslésénél használt eszköz a PMBOK szerint.

Ami változatlan marad

A vizsga tananyaga továbbra is a PMBOK hatodik kiadása lesz, és a 3 órás és 150 kérdéses vizsga lebonyolítása, körülményei sem változnak. Ettől függetlenül, ha van lehetőségünk, mindenképp menjünk el még augusztus 28. előtt vizsgázni, az új kérdések és a változások puszta ténye is elég lehet egyes aspiránsoknak arra, hogy pszichológiai teherként rájuk nehezedve rontsa a vizsgaeredményüket.