Projektmenedzsment minősítés körkép – Melyik minősítés a nekem való?

Projektmenedzsment minősítés – Miért kell nekem ez?

A projektmenedzsment szakmában egyre kevesebb az elérhető, igazán jó projektvezetőAz elmúlt 10 évben 500%-al nőtt a projektmenedzserek iránti igény. Napi rendszerességgel futnak be hozzánk igények különböző cégektől, hogy akár megbízási szerződéssel, tapasztalt szabadúszó projektvezetőket keresnek (az alkalmazotti státusszal sokszor már nem is próbálkoznak). Sajnos törvényszerű, hogy ilyen piaci viszonyok mellett olyan “projektvezetők” is megjelennek, akik igazi, valós projekttapasztalattal nem rendelkeznek, bár ezt állítják magukról. A megbízók és képviselői ennek kiszűrésére a személyes interjúk mellett egyre inkább kérnek tapasztalatot, tudást igazoló papírokat, melynek leggyakoribb módja a különböző projektmenedzsment minősítések megléte. Rengeteg cég és magánszemély érkezik hozzánk azzal a kérdéssel, hogy melyik minősítés a legjobb? Mint sok mindenre, erre sem egyértelmű a válasz, a megfelelő minősítést a célok mentén javasoljuk kiválasztani, ebben próbálunk most segíteni.

projektmenedzsment oktatás

Minősítések típusok szerint

Kezdjük tehát az elején, a piacon rengeteg minősítés létezik, vannak olyanok amik egy-egy iparágra szakosodtak, vannak olyanok amik egy-egy szerepkört, vagy tapasztalati szintet céloznak meg és vannak olyanok, amik bizonyos projektmenedzsment irányzatokra fókuszálnak.
A kiválasztásnál mindenképp fontos szempont, hogy az előfeltételekkel tisztában legyünk, illetve hogy olyan minősítést válasszunk, ami személyes, esetleg szervezeti céljainkkal összhangban van. Amennyiben például valaki építőipari, ingatlanfejlesztési projekteket vezet, jó eséllyel (hacsak nem célja az iparág váltás) az agilis minősítések nem jelentenek számára komoly hozzáadott értéket.
A lenti lista a teljesség igénye nélkül összefoglalja az elérhető, projektvezetők számára érdekesnek tekinthető minősítéseket és azok előfeltételeit.

Általános projektmenedzsment minősítések

Project Management Professional (PMP) – Project Management Insitute
PMI PMP

A PMP világszinten a legismertebb és leginkább elfogadott “fekete öves” projektmenedzsment minősítés. Alapja a “projektmenedzsment bibliaként” is ismert PMBOK Guide (Guide to the Project Management Body of Knowledge), mely jól strukturálja a projektmenedzsment folyamatokat és alkalmazható eszköztárat is. Az alkalmazott standard egy iteratív megközelítés, mely jól alkalmazható hagyományos, vízesés alapú és változékonyabb környezetben is. Előnye, hogy a módszertant 3-4 évente frissítik az aktuális piaci trendeknek megfelelően, a legújabb kiadásban már részletesen megjelent többek közt a projekt indítást megelőző tevékenységek leírása (megvalósíthatóság, üzleti terv, és elvárt eredmények visszamérésének tisztázása). A minősítés előnyei, hogy elsősorban nem lexikális tudást mér, hanem sokkal inkább adott szituációk megoldását méri, illetve emellett szakmai tapasztalatot is igazol, így a megbízók számára ez garantálja, hogy az érintett komoly projektvezetési tapasztalattal is rendelkezik. A legújabb felmérések szerint a PMP-vel rendelkező projektvezetők átlagosan 20%-al magasabb bért érnek el, mint nem minősített társaik.

Előfeltételek: 4500 óra (minimum 3 év) projektvezetési tapasztalat (felsőfokú végzettség esetén) az elmúlt 8 évből és 35 óra projektmenedzsment oktatás, mely az általunk kínált vizsgafelkészítő programmal is igazolható.
Vizsga: Angol nyelven, 200 számítógép alapú tesztkérdés 4 óra alatt. Ára 555 USD, PMI tagoknak 405 USD.
Fenntartás: újabb vizsga nélkül, PDU gyűjtéssel 3 évente megújítható

Certified Associate in Project Management (CAPM) – Project Management Institute
CAPM

A PMP minősítés “kistestvére”, mely kezdő, kevésbé tapasztalat projektvezetőket, projektkoordinátorokat céloz meg. A tananyag ugyanaz, mint a PMP esetében (PMBOK Guide), ugyanakkor itt értelemszerűen inkább a lexikális tudást mérik a tapasztalatok hiánya miatt. Kezdő projektvezetők számára tökéletes választás lehet.

Előfeltételek: Középfokú végzettség esetén 23 óra projektmenedzsment oktatás, mely az általunk kínált vizsgafelkészítő programmal igazolható, vagy 1.500 óra projektekben szerzett tapasztalat

Vizsga: Angol nyelven, 150 számítógép alapú tesztkérdés 3 óra alatt. Ára 300 USD, PMI tagoknak 225 USD

Fenntartás: 5 évig érvényes, újabb vizsgával újabb 5 évre meghosszabbítható

Projects in Controlled Environments (PRINCE2) foundation/ practitioner – AXELOS

A módszertant a brit kormány informatikai központja fejlesztette ki, így ez a minősítés leginkább az Egyesült Királyság területén terjedt el és lett elfogadott. A foundation minősítés kezdő, belépő projektvezetőknek, a practitioner tapasztalt projektmenedzserek számára lehet érdekes. Hátránya, hogy a practitioner minősítés eléréséhez szükséges a foundation, vagy PMI CAPM/PMP minősítés megléte, így ennek megszerzése többletköltséget és időt igényel.

Előfeltételek: Foundation szint esetén nincs, Practitioner szint esetén Foundation, CAPM/PMP, vagy IPMA minősítés.

Vizsga: Angol nyelven, foundation esetén 75 tesztkérdés 1 óra alatt, practitioner esetén 80 kérdés 2,5 óra alatt. Ára változó, nincs egységes díjszabás, leggyakrabban kurzusokkal együtt érhető el 1.000-1.500 USD áron.

Fenntartás: évente 20 CPD pont gyűjtéssel 3 éven keresztül, vagy újabb vizsgával.

Professional in Project Management (PPM) – GAQM

projektmenedzsment minősítésKevésbé ismert és elfogadott középkategóriás projektmenedzsment minősítés. Olyan projektvezetők számára lehet érdekes, akik már minimális tapasztalattal rendelkeznek, mivel a vizsga lefedi a projektcsapatok irányítását, motiválását, valamint a tervezés és nyomon követésen túl a változás- és kockázatkezelés területeket is.

Előfeltételek: Tapasztalat tekintetében nincs formális előfeltétel, e-kurzus elvégzése viszont kötelező.

Vizsga: Angol nyelven, 150 tesztkérdés 2 óra alatt. Ára e-kurzussal együtt 340 USD.

Fenntartás: 5 évig érvényes, mely után a minősítés újabb vizsgával, vagy e-kurzus elvégzésével meghosszabbítható.

IPMA A,B,C,D – International Project Management Association

PMI minősítésAz IPMA minősítések a kezdő szinttől a tapasztalt szintig fedik le a projektmenedzsment területet. Bár a minősítettek száma alacsonyabb mint a PMI, vagy PRINCE2 esetében és talán az elterjedtsége sem akkora, mindenképp megfontolandó ez a minősítés is. Angol nyelvismeret hiányában ez a minősítés megfelelő lehet, mivel itt lehetőség van magyar nyelven is vizsgázni. A minősítés megszerzésének folyamata jóval hosszabb a lista többi tagjánál, itt szinttől függően írásbeli és szóbeli, illetve műhelymunka vizsgaelemek is megjelennek.

Előfeltételek: Szinttől függően 0-5 év igazolt projektmenedzsment tapasztalat.
Vizsga: Szinttől függően 4-5 órás írásbeli vizsga teszt és esszékérdésekkel, saját projekt esettanulmány bemutatása és személyes interjú. A vizsgadíjak szinttől függően 500-2.700 EUR között mozognak.
Fenntartás: 5 évig érvényes, mely után a minősítés megújítható, ehhez 360 fokos felmérést, projektlistát, referencia listát és továbbképzési listát (évente 35 óra) kell mellékelni.

Agilis alapú minősítések

Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) – Project Management Institute
acp vizsga

A PMI által létrehozott minősítés jelenleg a leggyorsabban növekvő bizonyítvány a minősítettek számának tekintetében. 2017-ben ez lett a legjobban megfizetett minősítés a nemzetközi felmérések alapján. A PMI ezt a minősítést olyan projektvezetők, szakértők számára fejlesztette ki, akik nem csupán egy agilis irányzat szerint dolgoznak, hiszen a vizsga kitér többek közt a Lean, Scrum, XP és Kanban irányaira is. A vizsga nehéz, más PMI vizsgákhoz hasonlóan adott szituációkra kell a megfelelő reakciót, választ kiválasztani. Amennyiben projektvezetőként, szakértőként szeretnénk agilis környezetben is helyt állni ez a minősítés megfelelő választás lehet.

Előfeltételek: 2.000 óra hagyományos projektekben szerzett tapasztalat (PMP minősítéssel kiváltható), 1.500 óra agilis környezetben szerzett projekttapasztalat és 21 óra agilis irányzatokat lefedő oktatás, amit az általunk kínált vizsgafelkészítő program igazol.

Vizsga: 120 tesztkérdés 3 óra alatt, a vizsga díja 495 USD, PMI tagoknak 435 USD.

Fenntartás: 3 évig érvényes, mely PDU-k szerzésével újabb vizsga nélkül meghosszabbítható.

Certified Scrum Product Owner (CSPO) – Srum Alliance

Ez a minősítés nem tipikusan projektmenedzsment minősítés, mivel ez a Scrum terminológia szerinti Product Ownereket célozza meg. Ettől függetlenül projektmenedzserek kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol PO-ként kell helyt állniuk. PO területen, kizárólag Scrum alkalmazása esetén kifejezetten széles körben ismert és elfogadott minősítés. Komoly kritika ezzel kapcsolatban, hogy a minősítés megszerzése nem vizsgához, hanem kizárólag képzés elvégzéséhez kötött.

Előfeltételek: 2 napos minősített tréningen való részvétel.
Vizsga: Nincs, a képzés elvégzésével automatikusan megkapjuk a minősítést. A képzés díja kb 1.000-2.000 USD.
Fenntartás: 2 évig érvényes, meghosszabbítás 100 USD díj mellett meghosszabbítható.

Certified Scrum Master (CSM) – Scrum Alliance

Bár az előző minősítéshez hasonlóan ez sem “igazi” projektmenedzsment minősítés, ám projektmenedzserként kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol Scrum Masterként kell működnünk. Tekintettel a Scrum Masterek szerepére ez a csapatok támogatására és a Scrum folyamatok, ceremóniákra fókuszál. Bár a CSPO minősítéssel ellentétben itt már online vizsgáznunk is kell, a minősítés komolyságát csökkenti, hogy a vizsga menet közben leállítható, illetve később folytatható.

Előfeltételek: 2 napos minősített tréningen való részvétel.
Vizsga: 35 tesztkérdés 1 óra alatt, a vizsga díja a képzéssel kb 1.000-2.000 USD
Fenntartás: 2 évig érvényes, meghosszabbítás 100 USD díj mellett meghosszabbítható.

Üzleti elemző minősítések

Bár az üzleti elemző és a projektmenedzser nem fedik egymást, mégis sok esetben a projektvezetők számára előny, ha képesek üzleti elemzőként is működni, mivel a projektek sikeres menedzseléséhez hozzátartozik a követelmények sikeres menedzsmentje, kézben tartása is.

Professional in Business Analysis (PMI-PBA) – Project Management Institute

A PMI által létrehozott PMI-PBA minősítés tananyagát a The PMI Guide to Business Analysis foglalja össze. A PMI által megalkotott standard strukturálja a projekteket megelőző és a projektek során alkalmazható BA folyamatokat, eszközöket és technikákat. A tananyagot 2017-ben a PMBOK tartalmához illesztették, így a PBA és a PMP minősítések egy kerek, egymást kiegészítő rendszert alkotnak. Erős folyamatszemlélettel rendelkező személyeknek kifejezetten ajánlott.

Előfeltételek: Felsőfokú végzettség esetén 2.000 óra projektekben szerzett tapasztalat (PMP minősítéssel kiváltható), 4.500 óra üzleti elemzői tapasztalat szerzett projekttapasztalat és 35 óra BA oktatás, amit az általunk kínált vizsgafelkészítő program igazol.

Vizsga: 200 tesztkérdés 4 óra alatt, a vizsga díja 555 USD, PMI tagoknak 405 USD.
Fenntartás: 3 évig érvényes, mely PDU-k szerzésével újabb vizsga nélkül meghosszabbítható.

Certified Business Analyis Professional (IIBA-CBAP) – International Institute of Business Analysis

A másik elterjedt haladó BA minősítés a BABOK Guide-ra épül (Business Analysis Body of Knowledge), mely sokkal inkább tudásterületeket feszeget, mintsem folyamatokat. Pont ezért a BABOK véleményünk szerint egy nehezebben feldolgozható könyv, mint a PMI által készített kiadvány. Ettől függetlenül elismertsége magas, BA-k számára ajánlott.

Előfeltételek: 7.500 óra üzleti elemzői tapasztalat az elmúlt 10 évből és 35 óra BA oktatás.
Vizsga: 120 tesztkérdés 3,5 óra alatt, a vizsga díja 450 USD, IIBA tagoknak 325 USD.
Fenntartás: 3 évig érvényes, mely CDU-k szerzésével újabb vizsga nélkül meghosszabbítható.

Összefoglalva, sok elérhető minősítés van a piacon, mely különböző előnyöket nyújt. Bármelyiket is választjuk, azok jó eséllyel támogatják a karrierünket, illetve új lehetőséget jelenthetnek a munkaerő piacon. A választást mindenki saját maga tegye meg, mi a PMI minősítései mellett tettük le a voksunkat, mivel bár a vizsgák kifejezetten nehezek, azok minden területen világszinten elfogadottak és magas szintet képviselnek, valamint a minősítések megszerzésének folyamata és annak fenntartása is viszonylag egyszerű.

Amennyiben kérdése van a minősítésekkel, vagy a vizsgafelkészüléssel kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba!