Mennyi (lehet) egy projektmenedzser fizetése?

Mennyi (lehet) egy projektmenedzser fizetése?

A Project Management Insitute (PMI) minden évben világszintű felmérést végez a projektmenedzser fizetésekkel kapcsolatban, mely eredményeképp a PMI salary report 2020-ban is kiadásra került.

Sajnos a hazai piac nem akkora a PMI szerint, hogy a kitöltők alapján alátámasztott következtetéseket lehessen levonni, így Magyarország e kiadványban nem szerepel. (Ugyanez a helyzet az osztrák, szlovák, cseh, román, vagy akár horvát piaccal is.)

Bár a lengyel piac mérete nagyon különbözik a hazaitól, a publikált számok közül talán mégis a lengyel piac áll hozzánk legközelebb. Bejegyzésünkben így e (470 fő kitöltő alapján meghatározott) számokat fogjuk részletesen elemezni, illetve saját tapasztalatainkhoz viszonyítani. 

Fontos információ, hogy a felmérés anonim módon történt és a számok az esetleges bónuszokat nem tartalmazzák. A lengyel számokat az egyszerűség kedvéért 1 Zloty=80 HUF árfolyammal kalkuláltuk.

Mennyit keres egy projektvezető?

Alkalmazás vagy megbízás?

A salary report sajnos nem definiálja a “salary” fogalmát, így nem egyértelmű hogy itt az alkalmazotti státuszon keresztül bért, vagy akár az adózás előtti szabadúszók által elért bevételt is annak tekinthetjük-e. Tapasztalataink szerint itthon két tipikus módon kapcsolódhatnak a szponzorok és a projektvezetők:

  • hagyományos alkalmazotti státusz
  • szabadúszók megbízási jellegű ideiglenes alkalmazása

A lengyel piacon a PMI felmérése szerint átlagosan a projektvezetők fizetése 180.000 Zloty, azaz a korábban írt árfolyam mellett több, mint 14,5 millió Forint. Természetesen árnyalja a képet, hogy ebben az átlagos értékben a projektiroda vezetők (PMO) több mint 247.000 Zloty-val, azaz közel 20 millió Forinttal szerepelnek. Amennyiben csupán a projektvezetők éves számait nézzük, tapasztalattól függően ez az érték 136.000-184.000 Zloty között, azaz durván 11 és 15 millió Forint között mozog.

Természetesen a kimutatás kitért a projektmenedzsment minősítésekre is, ahogy minden évben így most is komoly különbség jelent meg a PMP minősítéssel rendelkező projektvezetők javára.

Saját tapasztalataink alapján a hazai számok nagy mértékben nem térnek el ettől alkalmazotti jogviszony esetén. 

Mi a helyzet a szabadúszókkal illetve a megbízási szerződésekkel?

Itthon tapasztalataink szerint a szabadúszók időelszámolásos rendszerben vállalnak leggyakrabban projekteket, aminek alapja tapasztalattól és iparági ismeretektől eltérően kb. 50-100 ezer Forint napidíj lehet. Ez alapján, még adózás utáni átlagos eredményt számolva is úgy tűnhet, hogy a projektvezetők, illetve a szponzorok számára ez a konstrukció éri meg legjobban, azonban van egy sor tétel amit mérlegelni érdemes:

1. Kiszámíthatóság

Munkaviszonyban értelemszerűen a munkáltató feladata a munkavállaló leterheltségének optimalizálása, itt a projektvezetők számára a munka anyagi oldala kiszámítható, azonban a szabadúszók esetében ez már korántsem ilyen egyszerű. A szabadúszói létre nagyon jellemző, hogy egyes projektek között akár hónapok is telhetnek el bármilyen konkrét feladat, így bevétel nélkül is. Sok esetben tehát a projektvezetők egyrészt inkább a hosszabb “biztosabbnak” tűnő  projekteket preferálják, másrészt a napidíjakra komoly hatással van, hogy gyakran éves viszonylatban 8-10 hónap munkával kell az éves megcélzott bevételüket elérni.

Ez 8 hónap havi 20 nap munkával egy átlagos 80.000 Ft-os napidíj mellett 12.800.000 Ft-ot jelent, amiből természetesen a különböző adók még fizetendők.

2. Szabadság és bónuszok

A szabadúszók körében a fizetett szabadság nem értelmezhető, ha nyaralni mennek, esetleg betegség miatt munkaképtelenné válnak, a szponzor ezt nem fogja finanszírozni. Ebben az esetben bónuszokról is csak nagyon ritkán beszélhetünk, megfelelő munka esetén is csak a napidíjat fizetik a freelancer számára.

3. Eszközhasználat

Az egyéni vállalkozók megbízásának, illetve a manapság igen népszerű KATA-s adózás miatt is a szponzorok nem tudnak/akarnak a projektvezetőknek eszközöket biztosítani. Nincs tehát a szabadúszóknak ingyenes telefon, laptop, vagy egyéb eszközhasználatra lehetőségük, mindent maguknak kell beszerezniük.

4. Felelősségvállalás

Szinte mindig felmerül a kérdés, hogy hibás teljesítés, vagy a projektvezető hibájából felmerülő közvetlen károk megtérítéséért ki a felelős? A legtöbb esetben ezt megbízási szerződések esetén közvetlenül a szabadúszóra hárítják, azaz a felelősségbiztosítás, illetve az esetleges károk a sokszor nagy költségkerettel rendelkező projektek esetén komoly költséget, vagy kockázatot jelenthetnek.

5. Közvetítői díjak

A legtöbb projektvezető ún. közvetítő cégeken keresztül kerül a szervezet látókörébe. Ennek oka egyrészt, hogy a cégek nem szeretnének több tíz, vagy akár 50 egyéni vállalkozóval külön-külön szerződni, igénylik a központosított felelősségvállalást (ezt jelen esetben a közvetítők vállalják), másrészt kerülik a félreérthető foglalkoztatási kérdéseket is. Ennek, illetve a projektvezetők helyettesítésének biztosításának ellentételezéseként a közvetítők gyakran igen magas, akár a napidíj 40-50%-os arányát határozzák meg közvetítői jutalékként.

A fentiek figyelembevételével érdemes tehát a megfelelő konstrukciót kiválasztani. Természetesen vannak olyan jól ismert megoldások, mint például a Jooble, amin rendszeresen több száz ajánlat közül válogathatnak azok, akik foglalkoztatás keretein belül keresik a lehetőségeket.

Szabadúszók és szabadúszó kapacitásokat kereső cégek számára a ProjectBuzz felületünket javasoljuk, ahol a cégek akár havidíjas előfizetés mellett hagyományos közvetítő díjak nélkül, vagy akár csökkentett, 20%-os jutalék mellett találhatják meg a megfelelő szakértőt projektjeik élére. Ezzel a megoldással volumentől függően akár 80-90%-al is csökkenthetőek a céges költségek a szabadúszók napidíjainak csökkentése nélkül.

Mit mutatnak a nemzetközi számok?

A PMI felmérése mindenki számára ingyen elérhető ezen a linken, pár érdekességet azonban kiemeltünk a felmérés eredményeiből:

  • A legmagasabb éves bér medián Svájcra jellemző (132.000 USD)
  • A legalacsonyabb éves bér medián Egyiptomban (14.000 USD), Európában pedig a felmért országok közül Törökországban (28.700 USD) érhető el
  • Nagyobb projekt nem feltétlenül jelent magasabb bérezést
  • A megkérdezett projektvezetők minden országban heti 40 óra fölött dolgoznak (43-49 óra)
  • A megkérdezett projektvezetők kb. harmada szerint nincs jól definiálva a velük kapcsolatos elvárás
  • Nagy eltérés van a projektmenedzsment karrier utak használatával kapcsolatban, 15-44%-ban a megkérdezettek szerint nincs ilyen kialakítva a cégüknél
  • A legtöbb projektvezető (több, mint 95%) a következő évben fizetésemelésre számít