Megszereztem a PMP minősítést, hogyan tovább?

Megszereztem a PMP minősítést, hogyan tovább?


Először is, ha ez a kérdés foglalkoztatja, gratulálunk, a PMP vizsga nem egy egyszerű próbatétel! Saját tapasztalataink szerint a további szakmai fejlődésre több lehetőség is van. Azonban mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy a tanultakat első körben próbálja meg beépíteni a gyakorlatba, valós projektek vezetése során. Véleményünk szerint nem attól lesz valaki jó vagy jobb projektmenedzser, hogy a PMP vizsgán sikeresen teljesít. Ez “csupán” egy papír arról, hogy az érintett a projektek vezetésében komoly tapasztalattal bír, illetve hogy ismeri, valamint bizonyos PMI által kreált szituációkban képes a PMI metodológia szerint jó döntéseket hozni. Fogalmazzunk úgy, hogy a PMP minősítés egy szűrő lehet bizonyos helyzetekben, mely segítségével a projektvezetői karrier további lendületet, előrelépést kaphat.

Amennyiben új kihívásokra, további fejlődésre vágyunk, célszerű mérlegelni, hogy adott iparági, szakmai irányba, vagy inkább a projektek vezetésével kapcsolatban szeretnénk fejlődni.

Amennyiben iparágfüggetlen, projektvezetéssel kapcsolatos irányt választunk, úgy tapasztalataink szerint az alábbi lehetőségeket érdemes átgondolni:

Programmenedzsment

Hazánkban, főleg nagyvállalati környezetben egyre nagyobb szerepet kapnak a programok. Ezek több projektet ölelnek fel, melyek valamilyen közös célt szolgálnak. Abban az esetben, ha a célt komplexitása, terjedelme miatt már nem képes egy adott projekt kielégíteni, érdemes fontolóra venni programok definiálását. Minősítések tekintetében sajnos a hazai környezet nem kedvez az érdeklődőknek. A PMI programmenedzsment minősítése olyan előfeltételeket fogalmaz meg, melyek hazai piacon nehezen szerezhetők meg.

Projektportfolió menedzsment

Egyértelműen vezetői szint, mely nagy vonalakban a szervezeti projekt-portfóliók menedzsmentjét, a szervezeti erőforrás allokációt, illetve a projektek kategorizálását, priorizálását, valamint azok egymásra gyakorolt hatásának nyomon követését tűzi ki célul. Természetesen a PMI erre is kínál minősítést, azonban az ez iránti kereslet elmarad az elvárásoktól. Sok esetben a projekt-portfólió menedzser vezeti a szervezeti projektirodát is, mely leggyakrabban vezetői készségek mellett módszertani, szervezetfejlesztési tapasztalatot is igényel.

Agilis projektmenedzsment

Egyre divatosabb az agilis projektmenedzsment metodológiák alkalmazása bizonyos projekteknél. Ez a megközelítés mindenképpen növeli tudásunkat, tágítja látókörünket, azonban mint minden megközelítés esetén, itt is igaz, hogy csak testre szabott megoldások eredményezhetnek hosszú távon sikereket. Tapasztalataink szerint az agilis szemlélet bizonyos technikáinak, elemeinek napi gyakorlatba való illesztése mindenképp megfontolandó.

Üzleti elemzés

Manapság leginkább business analysis (BA) néven ismert irány, mely a projektmenedzsertől különálló szerepként is kezelhető. Magabiztosan állítjuk, hogy a következő évek projektmenedzsment trendjeit ez a szerepkör fogja leginkább meghatározni. Hogy miért állítjuk ezt? Mert a nemzetközi felmérések alapján a projektmenedzsment szakma fejlődésével már nem a költségek vagy az ütemezés okozza a projektek bukásának jelentős részét, hanem a nem megfelelő cél és követelmény meghatározás. Az üzleti elemzés segítségével ezt a problémát lehet javítani. Megközelítésünk szerint egy jó üzleti elemző képes a szervezeti célok megértésével, lebontásával egyértelmű, elfogadott követelményeket megfogalmazni.

Nem elég tehát jól csinálni a dolgokat, jót is kell alkotni. Egy jó BA képes a projekt során az igényeket, követelményeket folyamatosan nyomon követni, illetve az ezek közti konfliktusokat feloldani. Miért gondoljuk azt, hogy ez tapasztalt projektmenedzserek számára is hasznos lehet? Gondoljunk bele, hogy napjaink egyik leginkább korlátos erőforrása a jó projektvezető. Mi történne, ha a projektek vezetése mellett a projektmenedzser képes lenne másik “sapkában” a projektek indítását megelőző igényfeltárás, lebontás feladatainak ellátására is? Ezzel egy olyan értékes kollégára tehetünk szert, aki a projektek szinte minden elemét képes kézben tartani. Hasonló gondolatok mentén indította el a PMI a PMI-PBA minősítését, mely iparágtól függetlenül, széles eszköztárat feldolgozó, akár agilis, akár iteratív, vagy vízesés alapon zajló projektek esetén is alkalmazható tudást nyújt. Az már csak hab a tortán, hogy PMP minősítéssel az előfeltételek is egyszerűbben teljesíthetők, illetve a vizsga is kevesebb felkészüléssel tehető le…