Mit kell tudni a CAPM vizsga 2023-as változásáról?

Írta: Reményi Sára, CAPM, tanácsadó

Mit kell tudni a CAPM vizsga 2023-as változásáról?

Project Management Institute (PMI) júniusban jelentette be, hogy 2023. január 2-tól megváltoznak a Certified Associate in Project Management (CAPM) minősítés vizsgakövetelményei. Az alábbiakban összefoglaljuk, miben áll ez a változás, és hogyan fog hatni a felkészülésre.

A CAPM minősítés azoknak lehet megfelelő választás, akik még kevés tapasztalattal rendelkeznek a projektmenedzsment szakmában, vagy már van valamennyi rutinjuk, de nagyobb felelősségre vágynak és projektmenedzserek szeretnének lenni.  

Certified Associate in Project Management képzés

Miért változik a CAPM?

A projektmenedzsment szakma állandó változásban van, trendek jönnek-mennek, új eszközök, technikák, eljárások alakulnak ki, amelyek jobban tükrözik a szervezetek aktuális problémáit, igényeit. Emiatt a PMI időről időre fejleszti a vizsgák tananyagát, hogy a tanúsítvány megszerzésével a szakmabeliek a legfrissebb irányzatokat, vívmányokat sajátíthassák el.  A PMP (Project Management Professional) vizsga 2021-ben esett át egy hasonló változtatáson, a CAPM fejlesztése pedig idén került sorra.

A frissítéssel a CAPM jobban megfelel a projektmenedzsment szakma gyakorlati igényeinek, ezáltal a projektcsapat tagjainak a projekten végzett munkáját is hatékonyabban segíti.

CAPM – Certified Associate in Project Management

Hogyan változik a vizsgakövetelmény?

A CAPM tanúsítvány eddigi tananyagát a PMBOK 6 adta, így az egyik legnagyobb változást a 2021-ben kiadott PMBOK 7 a vizsgaanyagba való beemelése jelenti. Itt fontos megjegyezni, hogy bár sokan úgy gondolják, a PMI minősítései kizárólag az általuk összeállított PMBOK szakkönyvekre építenek, de bár a vizsgasorok nagyobb része ezeken alapul, a PMI további 8-10 szakkönyvet, nemzetközi szabványt is elismer, mint vizsgaforrás.

A részletes változtatásokat a PMI a honlapján feltűntetett, The CAPM Exam Content Outline (ECO) nevű kiadványában foglalta össze.

A frissítés a tartalmi változásokon felül, strukturális átalakításokat is jelent. A 2021-es PMP változásaiból azt lehet sejteni, hogy az új CAPM formátum is szakítani fog a PMBOK 6-ban még alkalmazott PMBOK mátrixszal, és egy egyszerűbb, rugalmasabb keretrendszert használ. Megszűnnek a folyamatcsoportok és a tudásterületek, helyettük bevezetik a „domain” kifejezést, melyek egy-egy nagyobb ismereti aspektust jelölnek, új szerkezetet adva a tananyagnak. Összesen 4 domainre bontották fel az anyagot és meghatározták azt is, hogy az egyes domainek milyen arányban szerepelnek a vizsgán.

Domain
Milyen arányban szerepel a vizsgán?
I. Projektmenedzsment alapjai és alapvető fogalmai
36%
II. Prediktív, tervalapú módszertanok
17%
III. Agilis keretrendszerek és módszertanok
20%
IV. Üzleti elemzés keretrendszerei
27%

A táblázatban található 4 domain az alábbiakat tartalmazza:

  1. Projektmenedzsment alapjai és alapvető fogalmai – Ebben a fejezetben összefoglalják az alapvető definíciókat, mint például projektéletciklus, projekten belüli szerepek és felelősségek.
  2. Prediktív, tervalapú módszertanok – Itt a legnagyobb hangsúly a vízesés modell és sajátságos eszközeinek bemutatására kerül.
  3. Agilis keretrendszerek és módszertanok – Az eddigi CAPM-hez képest, egy bővebb agilis anyagot definiál, hangsúlyozva az egyes agilis módszertanokat, valamint az esetleges kombinálhatóságot a tradicionális eszközökkel, módszertanokkal.
  4. Üzleti elemzés keretrendszerei – Szinte teljesen új anyagrész, korábban a BA feladatok bemutatása a követelménygyűjtés eszköztárának bemutatásában merült ki. A fejezetben szó lesz például az üzleti elemző feladatkörökről és felelősségekről, ezen felül az üzleti elemzés érintettmenedzsmentjéről, a követelmények projektéletciklus alatti kezeléséről és a projektsiker visszaméréséről is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a legnagyobb változást az agilis ismeretanyag bővítése és az üzleti elemzés a tananyagba való beemelése jelenti.

Mikortól változik vizsgafelkészítőnk anyaga?

Az új CAPM vizsga a jelenlegi tervek szerint 2023. január 2-tól lesz érvényben.

PMI Authorized Training Partnerként (ATP) a ProMan Consulting képzéseinek anyagát folyamatosan igazítjuk a PMI által előírt követelményekhez, így most is átalakítottuk a változtatásoknak megfelelően. Azt szoktuk javasolni, hogy a résztvevők vizsgafelkészítő után 3 hónapon belül menjenek el vizsgázni, ezért a ProMan Consulting késő ősztől az új változat szerint tartja a CAPM vizsgafelkészítőket. Fontos kiemelni, hogy aki 2022 december 31-ig szeretne vizsgát tenni, még nyugodtan megteheti a régi tananyag alapján.

További információ a felkészülésről itt érhető el.