A refaktorálás jelentése, fontossága és legfőbb előnyei

A refaktorálás jelentése, fontossága és legfőbb előnyei

A refaktorálásnak fontos szerepe van a fejlesztési projektek során. A kifejezés a kód átalakításának folyamatát takarja, mely nem változtatja meg annak eredeti funkcionalitását, így nincs különösebb hatással a felhasználói élményre, ugyanakkor megkönnyíti a karbantartást, bővítést, integrálást. Mi a célja és mik az előnyei a refaktorálásnak? Hogyan érdemes beépíteni a csapatok életébe? Cikkünkből most mindent megtudhat!

A refaktorálás jelentése a kód minőségének javítása újra felhasználásra és bővíthetőségre.

Mi a refaktorálás?

A refaktorálás a kód javítása vagy frissítése a külső funkció, vagy a nem funkcionális attribútumok megváltoztatása nélkül, mely többek közt a technológiai adósság csökkentését szolgálja. 

A refaktorálás megtisztítja a szoftver nem funkcionális elemeit, megkönnyítve a karbantartást, a bővítést, az integrálást, a fejlődő szabványokhoz való igazodást és a további elfogadható sebességű teljesítményt. 

A felhasználó szemszögéből nézve semmit sem változtat az alapvető funkcionalitáson, az alkalmi kozmetikai változtatásokon és az általános teljesítmény javításán kívül.

A refaktorálás célja többek közt a technológiai adósság csökkentése.

A refaktorálás célja

A kódírás a fejlesztők számára olyan, mint amikor egy írócsapat cikkekeken, esszéken vagy könyveken dolgozik. Mindenkinek más az írói stílusa, fellelhetők egyedi sajátosságok. A tesztelésnek és egyéb minőségellenőrzéseknek köszönhetően azonban így is működőképes kódok születnek. 

Sok esetben előfordul, hogy programozók a sebesség érdekében rövidítéseket alkalmaznak, vagy szükségtelen kódokat írnak, így a kódbázis idővel egyre törékenyebbé és testre szabottabbá válik. Mindez pedig óriási kihívások elé állíthatja a csapatot. 

Különösen abban az esetben, ha a team tagjai változnak és egy következő mérnöknek kell felnyitnia a motorháztetőt, megpróbálni értelmezni a nagy egészet. Idővel az apró problémák felhalmozódnak, és hozzájárulnak a termék technológiai adósságához. A refaktorálás az egyik módja ennek csökkentésének.

Miért fontos a technológiai adósság csökkentése?

Még a legjobb, látszólag egységes gondolkodással rendelkező fejlesztőcsapat sem tudja kikerülni az átdolgozás szükségességét. Idővel a szabványok módosulnak, új eszközök jelennek meg, és az egykor gyönyörű kód már nem fut olyan gyorsan, így fennáll a veszélye, hogy elavulttá válik. Fejlődik a marketing és a márkaépítés, a támogatott nyelvek, a preferált terminológia és a színpaletta. A szoftvernek tükröznie kell ezt a változást, még akkor is, ha az alapvető funkciók változatlanok maradnak.

Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet rá, a technológiai adósságok lehúzó erővé válnak és csökkentésük hosszabb távon duplájába fog kerülni. Ezért tehát elkerülhetetlen a kódok minőségének folyamatos javítása.

A csapatok szerepe a refaktorálásban

A refaktorálás gyakorlati munkáját a fejlesztőcsapat végzi, de a termékmenedzsmentnek is kulcsszerepe van benne. Nekik kell ugyanis helyet hagyniuk az ütemtervben a refaktorálási munkáknak. Továbbá a nem funkcionális változtatásokat ösztönző más érdekelt felekkel is együtt kell működniük.

A nem funkcionális változások igénye adódhat a márkaépítésből és a marketingből, beleértve a termék- vagy funkciónevek változását, a színpalettákat, vagy például a szögletesebb dizájnelemek lekerekítettre cserélését.

A refaktorálás a kód javítása vagy frissítése a külső funkció vagy a nem funkcionális attribútumok megváltoztatása nélkül.

A refaktorálás előnyei

A refaktorálás tulajdonképpen egy rendszeres karbantartást jelent. Nem szórakoztató feladat, de szükséges az érték, a biztonság és a hatékonyság megőrzéséhez. 

Lássuk most a legfőbb előnyeit!

#1. előny: Javítja a karbantarthatóságot

Amit egy fejlesztő remél, amikor megvizsgálja a szállított szoftverek alapjait, az a tiszta, áttekinthető, duplikációk nélküli kód, elegáns egyszerűséggel és kevés függőséggel. 

Ennek az állapotnak az elérése azonban sosem a véletlen műve. Tudatos, elkötelezett erőfeszítést igényel. A csapatok gyakran háttérbe szorítják a refaktorálást mindaddig, amíg különböző problémák nem jelentkeznek. 

A könnyen érthető, tiszta kódok megkönnyítik a karbantartást és a felmerülő problémák javítását, a refaktorálás a bővíthetőséget és az integrációt is javítja. A korlátozott funkciók bővíthetők, és mind a belső, mind a harmadik féltől származó alkalmazások integrálhatók a zökkenőmentesebb működés érdekében.

Bár a bővítések és integrációk nem tartoznak a refaktorálás körébe – mivel a funkcionalitás megváltozik -, fontos előfutára annak, hogy ezeket gyorsan lehessen implementálni és bevezetni.

#2. előny: Javítja a teljesítményt

A teljesítményproblémák hatással vannak a bevételre, a növekedésre és az ügyfelek elégedettségére. Minél bonyolultabb a kód – beleértve a szükségtelen függőségeket és a sok paraméterrel rendelkező hosszú függvényeket -, annál lassabban fut az idő múlásával. Ennek oka, hogy a kód mögöttes struktúrája a folyamatos változtatások miatt túl összetetté válik, ami akadálya a gyors haladásnak.

A kód rutinszerű refaktorálása a dolgok egyszerűsítésével, a függőségek átnevezésével és megszüntetésével, valamint a hosszabb függvények rövidebbekre bontásával, mind hozzájárul az általános teljesítmény optimalizálásához.

#3. előny: Alkalmazkodás az új szabványokhoz

Az élvonalbeli szabványok folyamatosan veszítenek a népszerűségükből és fokozatosan elavulttá válnak. Sok szabvány a kódban található, így a módosításuk gyakran további frissítéseket igényel, hogy összehangolják – de ne változtassák meg alapvetően – a felhasználó által használt funkciókat.

Ezek a változtatások a mögöttes komponens vagy beépülő modul cseréjétől kezdve, egészen a kisebb módosításokig terjednek. Ilyen lehet például egy gomb színének az új márkaarculathoz történő igazítása.

Mikor van szükség refaktorálásra?

A refaktorálást mindig be kell tervezni az általános termék ütemtervbe, ugyanis a fejlesztő csapatnak rendszeresen foglalkoznia kell vele. Amennyiben ugyanis hosszabb időszakok kimaradnak, a feladat sokkal nehezebbé válik. Különösen akkor, ha azok a fejlesztők, akik a kódokkal foglalkoztak, már el is hagyták a csapatot.

Vannak jelei, amikor a kód mindenképpen refaktorálásra szorul, ezeket kódszagoknak is szokták nevezni. Ilyenek lehetnek például:

  • a duplikált kódok
  • a kikommentezett kódok
  • a hosszú paraméterlisták
  • az adathalmazok
  • a halott kódok stb.

Hogyan készítsünk refaktorálási tervet?

A refaktorálásnak helyet kell kapnia az ütemtervben és a termékes és fejlesztő csapatnak szorosan együtt kell működnie a projektsikerek és a költséghatékonyság érdekében.

Nézzük most meg, hogy mikre kell figyelni a refaktorálási terv készítésekor!

1. A hatókör kidolgozása

A refaktorálás sok apró változtatásból áll. Érdemes azzal kezdeni, hogy feltárjuk a legnagyobb problémákat, amelyekkel foglalkozni kell.

Léteznek olyan eszközök, amelyek automatizálják a kódszagok keresését. A refaktorálási naplóhoz továbbá egyéb inputokat is érdemes használni az alábbiak alapján:

  • az ügyfelek visszajelzései
  • más termékcsapatok fejlesztőinek tapasztalata
  • márkaépítés
  • meglévő naplóelemek
  • teljesítménymérések stb.

2. Korai és gyors tesztelés

A csapatoknak minden egyes változtatás után tesztelniük kell a kódot, hogy a munka elérje a kívánt eredményt. Bár ez a fontos lépés frusztráló lehet a fejlesztők számára, akik gyorsan végig akarnak menni a teendőik listáján, de megakadályozza, hogy a későbbiekben nagyobb problémák merüljenek fel.

3. Álljunk ellen annak, hogy funkcionális változtatásokat akarjunk beiktatni

Ez nem a hibajavítások vagy új funkciók becsempészésének ideje. Ahhoz, hogy a refaktorálási kezdeményezés jól működjön, ezeket a dolgokat hagyjuk későbbre, hogy a csapat a már meglévő dolgok javítására koncentrálhasson.

A funkcionális és nem funkcionális változtatások egyidejű elvégzése instabilitást és váratlan eredményeket hozhat. A csapatoknak az egyszerűségre és az egyértelműségre kell összpontosítaniuk, nem pedig vadonatúj hibák levadászására.

4. Egy véget nem érő folyamat

A refaktorálásnak sosincs vége. Már maga a kódírás folyamata is termel hulladékot, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy építési projekt során por és szemét keletkezik.

Ezt ki kell takarítani, mielőtt hatással lenne a funkcionalitásra és a teljesítményre. A technológia folyamatosan fejlődik, ezért a szervezeteknek újra és újra vissza kell térniük, hogy elvégezzék ezt az alapvető fontosságú, de fáradságos feladatot.

Összefoglalva

A refaktorálás egy nagyon fontos mérnöki gyakorlat, amely segít a technológiai adósságok csökkentésében. Gyakran mondják, hogy a jó tervezési és fejlesztési erőfeszítések összege megegyezik a rossz tervezési, fejlesztési és üzemeltetési erőfeszítések összegével. Elengedhetetlen, hogy a fejlesztők megértsék a refaktorálás hatását a projekt korai szakaszában, és az szokássá váljon a napi rutinjuk során, ennek elmulasztása ugyanis nehézkesebbé és költségesebbé teszi a folyamatokat. 

Az agilis irányzatok egyre nagyobb teret hódítanak projektek során és a szervezetek életében. Fejlessze Ön is gyakorlati eszköztárát és szerezzen nemzetközi képesítéseketMélyítse el tudását agilis képzéseinken!