Mi a Disciplined Agile? Mi a DASSM minősítés?

DASSM minsőítés

Mi a Disciplined Agile? Mi a célja, miért jött létre?

A Disciplined Agile (DA) eszköztára segít az egyének, csapatok és szervezetek hatékonyságának növelésében. A DA segítségével a csapat munkamódszere (WoW – Way of Working) adott körülményeknek megfelelően fejleszthető, mely a hibrid agilis megközelítést is magába foglalja.

A DA eszköztárát a Project Management Institute 3 éve emelte be minősítései közé, mely elsősorban az üzleti agilitás elérését és fenntartását célozza meg az alábbiak szerint:

  • A piaci változásokra történő gyors reakció és alkalmazkodás
  • Az ügyfelek igényeinek rugalmas és gyors kezelése
  • Változások produktív és költséghatékony bevezetése minőségi kompromisszumok nélkül
  • Piaci versenyelőny elérése a versenytársakkal szemben

A Disciplined Agile eszköztár segít, hogy adott helyzetben a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni az üzleti agilitás elérése érdekében. A DA nem egy „kész” keretrendszer, amit csupán követni kell, ez szabadságot is biztosít a felhasználás során, valamint segít a szervezeteken belüli üzleti funkciók (pl.: Pénzügy, Portfóliómenedzsment, IT üzemeltetés, beszerzés és beszállító menedzsment stb.)  együttműködésének és szerepük meghatározásában. Az eszköztár előnye. hogy üzleti, szervezeti környezettől és adottságoktól függően opciókat ad arra, hogy hogyan lehet fejleszteni a szervezetek és szervezeti egységek működésén. A DA az alábbiak mentén vizsgálja a szerveztek működését, mely a kapcsolódó minősítések tananyagának főbb elemeit is lefedik:

  • Gondolkodásmód – a DA eszköztár agilis és lean gondolkodásmódra épít annak érdekében, hogy a szervezetek valós problémáit kezelje
  • Emberek – a DA szerepkörökre, felelősségi- és hatáskörökre, valamint szervezeti struktúrákra ad mintákat 
  • Folyamatok – a DA a több életciklus és munkaáramlás modellt is taglal
  • Gyakorlatok – a DA technikákat, eszközöket és gyakorlatokat ajánl, amivel a csapatunk fejlődni tud. Ezeket az alábbiak szerint ábrázolja annak érdekében, hogy átfogó képet kaphassunk ezekről:
DA eszköztár eszközöket és gyakorlatokat ajánl

Mi a disciplined agile senior scrum master minősítés?

A PMI nemrég karolta fel a Disciplined Agile eszköztárát és a hozzá tartozó minősítéseket. A ProMan Consulting elsőként kínál DASSM (Disciplined Agile Senior Scrum Master) képzést Magyarországon. A képzést olyan kollégáknak ajánljuk, akik már rendelkeznek legalább 2 év agilis működési tapasztalattal (ideális esetben Scrum Master vagy Product Owner szerepben) és szeretnék magasabb szintre emelni a tudásukat annak érdekében, hogy akár több agilis csapatot vezessenek vagy a szervezet működése szempontjából kritikus kezdeményezéseket vezessenek sikerre.

A program 2 nap oktatásból és 0,5 nap vizsgaszimulációból és kiértékelésből áll, mely során a résztvevők megismerik a DA elméleti alapjait és sikeresen felkészülhetnek a vizsgára is. 

A vizsga online formában érhető el, 50 tesztkérdésből áll, mely kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre.