Miért hasznos a PMP minősítés és hogyan néz ki a PMP vizsga?

Miért hasznos a PMP minősítés és hogyan néz ki a PMP vizsga?

A dinamikusan változó munkaerőpiacon a szakemberek minden iparágban folyamatosan keresik a módját annak, hogy hogyan tűnjenek ki és lépjenek előrébb karrierjükben. A projektmenedzsment területén a PMP minősítés számít a legmagasabb szintű oklevélnek, amely nemcsak itthon, de külföldön is utat nyit a legjobb ajánlatok előtt. Ezzel a képesítéssel világszinten is csak nagyjából 1 millióan büszkélkedhetnek. Ugyanakkor a komplexebb nemzetközi projektek esetében ma már elvárás a PMP vizsga. De mit érdemes tudni a minősítés megszerzéséről? Milyen feltételei vannak, hogyan épül fel a vizsga és mihez kezdhetünk ezzel az oklevéllel? Jöjjenek a részletek!

A PMP vizsga 180 kérdésből áll, melyre 230 perc áll rendelkezésre.

Mi az a PMP vizsga?

A PMP (Project Management Professional) minősítés az amerikai Projektmenedzsment Intézet (PMI) által akkreditált tanúsítvány. Világszerte elismerik és a projektmenedzserek által megszerezhető legmagasabb szintű oklevél. A projektcsapatok vezetésében, irányításában, valamint a projekt ütemterv, költségvetés és erőforrás korlátain belüli megvalósításában való bizonyított tudás és készség elismerése. 

Milyen előnyei vannak a PMP vizsgának?

Lássuk most, hogy milyen előnyökkel jár a tanúsítvány megszerzése itthoni és külföldi karrier lehetőségeket tekintve.

Szakmai elismerés 

A PMP tanúsítvány kézzelfogható bizonyítékként szolgál a projektmenedzsment szakértelemre. Bizonyítja az iparági szabványos gyakorlatok és módszertanok elsajátítását, ami bizalmat ébreszt a munkáltatókban és az ügyfelekben egyaránt.

Új készségek elsajátítása és folyamatos szakmai fejlődés

A vizsgára való felkészülés során a jelentkezők figyelemreméltó mennyiségű ismeretet szereznek a projektmenedzsmentről, itt azonban nem ér véget a tanulás. A minősítés megszerzése megköveteli az ismeretek és skillek folyamatos bővítését, a szakmai fejlődést. Ez az elkötelezettség az iparági trendekkel, a legjobb gyakorlatokkal és a feltörekvő technológiákkal való lépéstartás mellett biztosítja, hogy a PMP vizsgával rendelkezők a szakma élvonalában maradjanak, és a legjobb eredményeket érjék el területükön.

Jobb karrier lehetőségek

A PMP tanúsítványt világszerte elismerik, itthon és külföldön is a legjobb projektek előtt nyitja meg az ajtót a szakemberek számára. Bármelyik szektorban is dolgozik az ember, a PMP minősítés ország határoktól függetlenül egy közös nyelvet és keretrendszert jelent.

A munkáltatók gyakran részesítik előnyben a PMP minősítéssel rendelkező jelölteket, amikor vezetői vagy projektmenedzseri pozícióba vesznek fel embereket. Akár egy szervezeten belüli előléptetésre törekszünk, akár új lehetőségeket keresünk, a PMP tanúsítvány ajtót nyithat magasabb és nagyobb felelősségvállalással járó pozíciók felé.

Nagyobb anyagi elismerés

A PMP vizsgával rendelkező szakemberek jellemzően magasabb fizetést kapnak. A minősítés által bizonyított speciális készségeket és szakértelmet a munkáltatók ugyanis nagyra értékelik, ami kedvezőbb juttatási csomagot és karrierépítési lehetőségeket jelent.

Kiknek érdemes PMP minősítést szerezniük?

A PMP tanúsítvány olyan szakemberek számára lehet hasznos, akik legalább 3-4 év munkatapasztalattal rendelkeznek, és ennek nagy részét projekt környezetben szerezték. 

Akár jelenlegi pozíciónkból szeretnének előrelépni, akár a munkaerőpiacon növelnénk piacképességüket, a PMP minősítés bármely iparágban új lehetőségeket nyithat meg.

Milyen előfeltételei vannak a PMP vizsgának?

A PMP vizsgához az alábbiak igazolása szükséges:

  • egyetemi, főiskolai diploma esetén 36 hónap projektvezetési tapasztalat (ez a PMI oldalán a projektenkénti adatlapok kitöltésével lehetséges)

FONTOS: Abban az esetben, ha a jelentkező középfokú végzettséggel rendelkezik, a vizsgához 60 hónap gyakorlatot kell igazolni.

  • 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatás vagy érvényes CAPM minősítés

TIPP: Ha nincs meg a vizsgához szükséges tapasztalatunk, érdemes a CAPM minősítést megszerezni.

Hogyan kell jelentkezni a PMP vizsgára?

A PMP vizsgára online lehet jelentkezni. Ehhez ingyenesen regisztrálhatunk a PMI weboldalán. Fontos tudni, hogy a felhasználói fiók létrehozása önmagában még nem jelent PMI tagságot.

A PMI felületén tudjuk igazolni a vizsgára bocsátás feltételeit, a végzettségünket, a projektvezetési gyakorlatunkat, valamint a 35 óra képzést. 

Ezt követően a PMI egy egyedi kódot küld, amivel már vizsga időpontot lehet foglalni egy vizsgaközpontban vagy az online vizsgához.

Milyen vizsga kérdésekre kell számítani? Hogy néz ki a PMP vizsga?

A projektmenedzsereknek egy 180 kérdésből álló vizsgát kell tenniük, melyre 230 perc áll rendelkezésre. 

NEM ÁRT TUDNI: A tesztkérdések jellemzően különböző szituációkat írnak le, melyek megválaszolásához nem elegendő az elméleti tudásanyag ismerete. A PMP vizsgát projektvezetők hozták létre projektvezetők számára, így minden vizsgakérdés valós projektmenedzsment tapasztalatokhoz köthető. Tekintse meg a PMP mintakérdéseket! >>

Aki nem szeretne személyesen vizsgázni, minden héten több alkalommal megteheti online is.

A PMP vizsga angol nyelvű, de a következő nyelvi segédletek állnak még rendelkezésre: arab, kínai (egyszerűsített + hagyományos), francia, német, héber, indonéz, olasz, japán, koreai, lengyel, portugál (brazil), orosz, spanyol (mexikói + spanyol) és török.

A PMP vizsgakérdések jellemzően különböző szituációkat írnak le, melyek megválaszolásához nem elegendő az elméleti tudásanyag ismerete.

Hogyan készüljünk a PMP vizsgára?

A sikeres vizsgához az alábbiakra lesz szükség:

1. Vizsga felkészítő program

A PMP vizsgához, ahogy azt már az előfeltételeknél láthattuk, elengedhetetlen 35 óra strukturált projektmenedzsment oktatás. A specifikus képzés azért fontos, mert egyéb esetben kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket a vizsgán. 

A ProMan Consultingnál lehetőség van elvégezni a PMI által akkreditált PMP vizsgafelkészítő programot, mely 3 nap oktatásból, valamint 1 nap vizsgaszimulációból és kiértékelésből áll. 

A 4 órás vizsgaszimuláció az éles vizsgához hasonló kérdéseket tartalmaz, amit akár otthon is ki lehet tölteni. 

A program online formában is végezhető, ebben az esetben a handoutokat és segédanyagokat elektronikus formában kapják meg a résztvevők.

TIPP: A vizsgafelkészítő után – a leterheltség függvényében – érdemes 3-6 hónappal későbbre kitűzni a vizsga időpontját, mert ha halogatjuk, jelentősen kophat a megszerzett tudás.

PMI tagság

PMP minősítést ugyan lehet PMI tagság nélkül is szerezni, ugyanakkor mindenki számára javasolt, aki PMP-ben gondolkodik. Egyrészt kedvezményt kaphatunk a vizsga árából, másrészt a megmérettetéshez fontos tananyagokhoz is hozzájuthatunk a tagság által.

2. Releváns projekt tapasztalatok

Célszerű azt is megvizsgálni, hogy rendelkezünk-e a szükséges mennyiségű projekt tapasztalattal és összegyűjteni a releváns projekteket.

Elegendő a PMBOK® Guide-ból megszerzett tudás?

Nem. Sokakban él az a tévhit, hogy a PMP vizsga a PMBOK kiadványra épül, ez azonban csak részben igaz. A vizsgakérdések alapját ugyanis bármilyen projektmenedzsment standard, forrás, szabvány vagy szakkönyv képezheti, ami a nemzetközi projektmenedzsment világában széleskörűen elfogadott.

A vizsgakövetelményeket azonban a legpontosabban a PMP Exam Content Outline tartalmazza, amit a PMBOK csak részben fed le. Ezért elsősorban a megfelelő felkészítő tanfolyamot, valamint a PMI erre a célra speciálisan összeállított anyagait és a gyakorló kérdések megoldását ajánljuk.

A PMP vizsga ára

A PMP vizsga ára azonos az egész világon. A Project Management Institute (PMI) a vizsgáihoz és sok más szolgáltatásához két árat határoz meg, a tagsággal rendelkezők számára és azoknak, akik nem tagjai a PMI-nek. A PMP vizsga ára 2024-ben 575 dollár, a PMI tagoknak pedig 405 dollárt kell fizetniük.

Szeretne Ön is sikeres PMP vizsgát tenni? Várjuk PMP vizsgafelkészítő képzésünkre!