Gyors kudarc: mit jelent a fail fast az agilitásban és mi a szerepe?

Gyors kudarc: mit jelent a fail fast az agilitásban és mi a szerepe?

A gyors kudarc vagy fail fast az agilis módszertan egyik alapelve. Üzleti körökben akadnak, akik fenntartásokkal kezelik, mivel a koncepciót gyakran ragadják ki a szoftverfejlesztés eredeti kontextusából. Emellett sokak számára egyfajta vörös posztó a kudarc gondolatával foglalkozni. Pedig hibázni egy pozitív hajtóerő is lehet, amennyiben képesek vagyunk azokból megtanulni a legfontosabb leckéket. A kudarc segíthet bármely vállalatnak gyorsabban és sikeresebben növekedni. Egy fejlesztés, vagy bármi új létrehozása során a hibázás elkerülhetetlen, ezért nem árt megtanulni, hogy hogyan kezeljük a hibákat, és miként hozzuk ki belőlük legtöbbet. 

Cikkünkben most megmutatjuk, hogy mit is jelent pontosan a fail fast és miként alkalmazható. Körüljárjuk, hogy mik a legfőbb előnyei és hogyan működik, mint az agilitás motorja.

A gyors kudarc az agilitásban alkalmazott filozófia, mely azt jelenti, hogy az iteratív fejlesztési ciklusok során a hibákat minél korábban kell felismerni.

Mit jelent a fail fast vagy gyors kudarc?

A fail fast vagy gyors kudarc egy az agilitásban használt filozófia. Azt jelenti, hogy az iteratív fejlesztési ciklusok során a hibákat minél korábban kell felismernünk, hogy mielőbb tudjunk reagálni rájuk, és képesek legyünk javítani a termék minőségét, az ügyfél elégedettségét és a projekt sikerét.

A fail fast gyakran kapcsolódik a lean menedzsment elmélethez, amelyet a vállalkozások akkor alkalmaznak, amikor a hagyományos termékfejlesztési megközelítéseknél gyorsabban és kisebb pénzügyi kockázattal akarnak termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni.

A gyors kudarc az agilis módszertan egyik vezérlő elve.

Hogyan működik a fail fast vagy gyors kudarc filozófia?

A fail fast nagyszerűsége abban a törekvésben rejlik, hogy eltávolítja a kudarc kifejezésből a megbélyegzést és pozitív tartalommal tölti meg. Azaz arra helyezi a fókuszt, hogy tanulva a korábbi sikertelen próbálkozásokból, növelni tudjuk a későbbi sikerek valószínűségét. 

A kísérletezés és innováció során  mindig nyitottnak kell lennünk a kudarcokra is. A hibák folyamatos tanulást eredményeznek, amelyek egyenlők a fejlődéssel. A kudarcra úgy kell tekinti, mint a változás és az innováció szükséges inputjára.

Azok a szervezetek, amelyek ezt a filozófiát vallják:

 • fokozatosan fejlesztik a termékeiket és szolgáltatásaikat
 • folyamatosan ellenőrzik az ügyfelek elégedettségét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a fejlesztések valóban megfelelnek igényeiknek, mielőtt még több időt és pénzt fektetnének a további munkába
 • azonosítani tudják a változatos hibapontokat, hogy az innovációs folyamatot racionalizálni lehessen, és gyorsabb sikereket lehessen elérni

Miként alkalmazhatják sikerrel a szervezetek a fail fastot?

Ahhoz, hogy sikeres lehessen a gyors kudarc filozófia, a következőkre kell hangsúlyt fektetni:

 • a biztonságos kudarc kultúrájának elősegítése azáltal, hogy a kudarchoz nem társul negatív kép
 • annak erősítése, hogy a legtöbb döntéshozatal visszafordítható
 • a hibák pontos megértése a javítások előtt
 • egyértelmű kritériumok felállítása annak megállapítására, hogy egy inkrementális fejlesztés kudarcnak minősül-e
 • rugalmas csapatok kialakítása

Hogyan jelenik meg fail fast az agilitásban?

A fail fast az agilis módszertan egyik alapköve. Eszerint a végrehajtás sebessége fontosabb, mint a tökéletes végrehajtás. A mai összetett üzleti környezetben gyakran az első értéket nyújtó megoldás a legjobb, legalábbis kezdetben. Onnan lehet skálázni, és tanulni a korábbi tapasztalatokból. A kudarc kockázata soha nem szabad, hogy meggátolja a csapatot abban, hogy kísérletezzen és új dolgokat próbáljon ki.

ÉRDEKESSÉG: A Facebook egykori mottója így hangzott: „A kész jobb, mint a tökéletes”. Ez a későbbiekben az alábbira változott: „Haladj gyorsan, törj össze dolgokat” volt, majd Mark Zuckerberg, az alapító így módosította: „Haladj gyorsan, de kérlek, kérlek, ne törj össze semmit”. A fail fast szemlélet tehát jól látható.

Az agilis működési alapelvei közül több is kapcsolódik a fail fast koncepcióhoz, köztük az alábbiak:

 • Az ügyfelek elégedettsége az értékes munka korai és folyamatos átadásával vívható ki. A fail fast segítségével a csapatok megtudhatják, mi értékes és mi nem.
 • Bízzunk és támogassuk a csapattagokat, hogy próbálkozzanak, hibázzanak és tanuljanak a kudarcaikból. 
 • Rendszeresen adjunk visszajelzéseket, hogy a csapatok tisztában legyenek azzal ha valami kudarcot vallott. 
 • A nagy projekteket bontsuk kisebb, gyorsan elvégezhető feladatokra. Az apróbb lépések kevesebb kockázatot hordoznak magukban és több lehetőséget teremtenek a kísérletezésre.
 • Mérjük az előrehaladást az elvégzett munka mennyiségével. A gyors kudarc több egyéni, mérhető lépést hoz létre, így megfelelően nyomon követhető a folyamat.
A fail fast nagyszerűsége abban a törekvésben rejlik, hogy a célja, eltávolítani a kudarc kifejezésből a megbélyegzést és pozitívumként átkeretezni azt.

A gyors kudarc előnyei

Tekintsük most át a fail fast legfontosabb előnyeit!

  1. előny: A kudarc alacsonyabb költsége

Amennyiben egy projekt vagy termékfejlesztés során hibák lépnek fel és ezeket nem ismerjük fel időben, akkor a javítás költségei általában exponenciálisan növekednek.

A legrosszabb az a forgatókönyv, amikor a hibára akkor derül fény, amikor az elkészült projekt már az ügyfél kezében van. Ez negatív hatással lesz a cég hírnevére és/vagy tömeges termékvisszahívást eredményezhet, aminek súlyos ára van.

  2. előny: Gyorsabb visszajelzés és tanulás

Ha egy bizonyos hibából tanulni lehet, akkor minél hamarabb ismerjük fel, annál előbb kezdődhet a tanulás. A fail fast lehetővé teszi, hogy gyors, minőségi visszajelzést kapjunk arról, hogy mi működik és mi nem, amit aztán felhasználhatunk a projekt vagy fejlesztési terveink megfelelő módosítására.

  3. előny: Innovatív vállalati kultúrát teremt

A fail fast lehetővé teszi egy szervezet számára, hogy olyan kultúrát építsen, amely pozitívumként tud tekinteni a kudarcokra. Az innovációt és kreativitást elősegíteni kívánó vezetők ezzel a módszerrel olyan környezetet teremthetnek, amely arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy okos és stratégiai kockázatokat vállaljanak, és nem bünteti a kockázatvállalás által elszenvedett kudarcokat.

Milyen kihívásokat jelenthet a fail fast a csapatok számára?

Előnyei ellenére a gyors kudarc filozófiája is tartogathat néhány kihívást.

Közömbössé tehet a sikerekre és kudarcokra 

A fail fast arra késztetheti a csapatokat, hogy olyan dolgokat is kipróbáljanak, amik nyilvánvalóan kudarcra vannak ítélve, ráadásul mindenfajta következmény nélkül. Ahelyett, hogy céltudatosan iterálnának, a csapattagok versenyezhetnek, hogy minél előbb befejezzenek valamit, és úgy látnak hozzá a következő feladatnak, hogy nem elemzik ki kellőképpen a kudarc tanulságait.

Kialakulhat egy olyan közömbösség is, hogy a csapatok egyáltalán nem adnak teret az elért sikereknek.

Összetartásra van szükség csapaton belül

A csapatoknak egy oldalon kell állniuk ahhoz, hogy a fail fast működjön. Át kell tekinteniük a sikertelen kísérleteket, és meg kell érteniük a kudarc értékét, valamint meghatározniuk a következő lépéseket.

A kudarc elfogadásának ösztönzése nehéz lehet

Kezdetben kihívást jelenthet a csapatok felkészítése arra, hogy a kudarcokat pozitívumként fogadják el. A filozófia kritikusai gyakran elismerik a veszteségek korai lefaragásának létjogosultságát, ugyanakkor a negatív asszociáció miatt bírálják a kudarcot a nevében hordozó megközelítést.

Konklúzió

A mai felgyorsult világban, a folyamatosan változó elvárások közepette egyre inkább szükségessé vált, hogy a szervezetek képesek legyenek minél előbb, hatékonyan reagálni a szükségletekre, igényekre és idejében felismerni a problémákat. Mint azt az előzőekben láthattuk, a fail fast vagy gyors kudarc filozófia az üzleti életben óriási lehetőséget ad arra, hogy a kudarcokat előnyökké formáljuk, és a hibákat pozitív szemüvegen keresztül, mint a változás és az innováció szükséges hajtóerejeként defináljuk, ezzel megalapozva a sikereket és az ügyfelek elégedettségét.

Szeretné Ön is elmélyíteni tudását az agilis módszertanokban? Fejlessze gyakorlati eszköztárát és szerezzen nemzetközi minősítéseket! Tekintse meg aktuális agilis képzéseinket!