Daily Scrum: Az információáramlás kulcsa

Írta: Oláh Csaba – PSM I, Business Coach, Team Coach.

Daily Scrum: Az információáramlás kulcsa

Az agilis fejlesztés egyik alapvető eleme a Daily Scrum megbeszélés, amelynek célja az információáramlás elősegítése és a feladatok koordinálása. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan érdemes a Daily Scrum eseményt felépíteni, megtartani, hogy a csapat hatékonyan tudjon dolgozni és a célok felé haladni.

daily-scrum

Mi az a Daily Scrum?

A Daily Scrum a Scrum keretrendszerből eredő rövid, maximum 15 perces esemény, amelyet a fejlesztői csapat minden nap megtart és a csapat állandó kommunikációját és együttműködését szolgálja. Az alábbiakban összefoglaljuk a Daily Scrum fő fókuszait:

 • Információáramlás

Az esemény lehetővé teszi a csapat tagjai számára, hogy megosszák az előző napok eredményeit, az aktuális tevékenységeket és az esetleges akadályokat. Ez segíti az összehangolt munkát és az információk gyors átadását.

 • Koordináció

A csapat tagjai együttműködnek a feladatok felosztásában és a priorizálásban. Ez segít elkerülni a felesleges átfedéseket és hatékonyabban haladni a projektben.

 • Elkötelezettség

Közös platformot teremt, ahol a csapat tagjai elkötelezetté válnak a feladatok teljesítése és a célok elérése mellett. A rendszeres megbeszélések segítik az összetartást és a felelősségérzetet.

Nézd meg Csaba videóját is a Daily Scrum-ról

Tippek a Daily Scrum hatékony használatához

 • Rendszeresség

Tartsd be a napi rendszerességet a találkozó időpontjával és helyszínével. Ez csökkenti az esemény megtartási kockázatait, segíti a csapat szinkronizációját és a hatékony kommunikációt.

 • Fókusz és rövidség

Tartsd a találkozót röviden és lényegre törően. Koncentrálj a legfontosabb információkra és ne engedd, hogy elkalandozzon a beszélgetés.

 • Kommunikáció és együttműködés

Biztosítsd, hogy minden csapattag aktívan részt vegyen a találkozón, és szabadon megossza a gondolatait és véleményét. Kérdezz és figyelj, hogy jobban megértsd a többiek álláspontját és segíts a problémák megoldásában.

 • Rendszeres visszajelzések

Fontos, hogy rendszeresen adjunk és kapjunk visszajelzéseket a csapattagoktól. Ez elősegíti a fejlődést, az együttműködést és a folyamatos tanulást.

 • Nyomon követés és következtetések levonása

Előfordulhatnak akadályok vagy problémák. Fontos, hogy ezeket nyomon kövessük és cselekedjünk velük kapcsolatban. Állítsunk fel megfelelő intézkedéseket, hogy elkerüljük az ismétlődő problémákat.

A Daily Scrum helytelen alkalmazásai

 • Túl hosszú idő

Ha a találkozó túl hosszúra nyúlik, elveszíti a lényegét és a hatékonyságát. Fontos, hogy minden csapattag röviden és tömören válaszoljon a kérdésekre.

 • Csak státuszjelentés

A Daily Scrum nemcsak egy státuszjelentési gyakorlat, hanem egy lehetőség a csapatnak az együttműködésre és a problémák megoldására. Ne korlátozd magad pusztán a feladatok felsorolására, hanem legyél nyitott a csapat véleményére és az együttműködésre.

 • Product Owner és Scrum Master „stand-up”

Az esemény során a Product Owner és/vagy Scrum Master (esetleg Line Manager) veszik át az irányítást, főként ők beszélnek. Ilyenkor az esemény célja általában nem világos a résztvevők számára. A Daily Scrum a fejlesztőcsapat számára van, nekik kellene vezetni az eseményt.

 • Problémamegoldás

A felmerülő problémákat a csapat egyből meg is szeretné oldani a Daily Scrum-on. Ezeket nyugodtan rakjuk félre és térjünk vissza rájuk az esemény után.

 • Tervezés

A csapat az eseményt tervezésre, követelmények átbeszélésére, refinement-re használja.

 • Műszakindító

Gyakran a reggeli Daily Scrum-oknak műszakindító jellege van. Ez az önszerveződés hiányát jelezheti csapatoknál.

teamwork

Miért jó és miért nem jó a “három kérdés” struktúra?

Sok csapat ragaszkodik a “három kérdés” struktúrához:

 • Mit tettem tegnap azért, hogy elérjük a sprint célt?
 • Mit teszek ma, hogy elérjük a sprint célt?
 • Van-e bármi akadályozó tényező, ami gátol a munkámban?

Még akkor is, ha ez nem hozza az eseményhez fűzött reményeket. A fejlesztők bármilyen struktúrát választhatnak, ameddig az a sprint cél felé haladást támogatja.

Ha nincs ötletünk a Daily Scrum felépítésével kapcsolatban a “három kérdés” segíthet a csapatnak rövid és lényegre törő információcserében. A csapat agilis fejlődésével azonban ez a megközelítés túlságosan mechanikussá válhat, elkerülve ezzel a valódi problémák megbeszélését.

Azt javasoljuk, hogy a csapat a három kérdés mellett bátran ossza meg az információkat, problémákat és lehetőségeket is. Fontos, hogy a Daily Scrum ne csak egy kötelező rutinná váljon, hanem egy valódi együttműködési fórummá, ahol a csapat megoszthatja az ötleteket és megoldásokat találhat a felmerülő problémákra.

Összefoglalva

A Daily Scrum kulcsfontosságú a csapat hatékony működése és a célok elérése szempontjából. A megfelelő időbeosztás, a rövid és lényegre törő megbeszélések, valamint a folyamatos kommunikáció és koordináció hozzájárulnak a sikeres projektekhez és a magasabb produktivitáshoz. Ne feledjük, hogy az agilis módszertan rugalmasságot és adaptációt követel meg, ezért mindig készek legyünk változtatni és fejlődni a stand-up-ok során tapasztaltak alapján.

Ha agilis környezetben Ön is fontosnak tartja, hogy egy csapat sikeresen tudjon szinkronizálni és az előrehaladást a célok felé folyamatosan vizsgálja, akkor tekintse meg aktuális agilis képzéseinket!