Csapatépítés a közös projektsikerekért

A csapatépítés fontos eleme a csapatfejlesztő folyamatoknak.

Csapatépítés a közös projektsikerekért

A csapatépítés a csapatfejlesztés kulcsfontosságú eleme és egyre nagyobb szerephez jut az üzleti világban. Egy kiválóan együttműködő team mindig sokkal produktívabb és sikeresebb, ráadásul a közös munka is nagyobb élmény, ha kedveljük azokat, akikkel dolgozunk. Éppen ezért a csapatépítés egy remek módszer, hogy megfelelően motiváljuk csapatunk tagjait, összehozzuk őket munkán kívül, hogy még jobban megismerhessék egymást, nagyobb rálátásuk legyen a csapatban elfoglalt helyükre és szerepükre a csoportdinamikában. Cikkünkben most megnézzük, hogy mik a csapatépítés előnyei és hogyan kovácsolhatunk valóban összetartó teamet.

Mi az a csapatépítés?

A csapatépítést sok szervezet alkalmazza, hogy a munkatársakat hatékonyabb kommunikációra és együttműködésre ösztönözze.

A csapatépítő programok a csapatfejlesztő folyamatok fontos építőkövei. Remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást és erősebb kötelék alakuljon ki közöttük, mely gyümölcsözőbb  közös munkát tesz lehetővé szervezeten vagy projekten belül. 

Az erős csapat létrehozása túlmutat azon, hogy tapasztalt, jó személyiséggel rendelkező alkalmazottakat veszünk fel. Az egyéneket összetartó, produktív csapattá kell formálni a közös sikerek érdekében, amely folyamatos munkát igényel.

A csapatépítés legfontosabb előnyei 

Nézzük most részletesen, hogy miért érdemes figyelmet fordítani a csapatépítésre.

1. Kapcsolatépítés

A csapatépítés az egyik legjobb módja a kapcsolatok erősítésének, valamint a hatékonyabb munkavégzésnek, akár virtuális, hibrid vagy személyes munkavégzésről van szó. A csapattagok jobban megismerhetik egymást. A feladatok, közös élmények erősítik az összetartozás érzését, könnyebb együttműködést tesznek lehetővé. Mindez támogatja az elköteleződést, csökkenti a fluktuációt.

2. Csapatmunka és a csapatteljesítmény fokozása

A csapatépítő tevékenységek során remekül megismerhetők a team tagok erősségei és gyengeségei. Ennek azért van jelentősége, mert segít egymás jobb megértésében, formálja a csoportdinamikát, ami létfontosságú lehet egy projekt eredményeinek elérése szempontjából.

Mindenki más módon ad hozzá a csapategységhez, ezért fontos, hogy ki-ki a saját erőforrásainak és erősségeinek megfelelően tegyen a közös célokhoz, mert így érhető el a legjobb eredmény.

A csapatépítő program hatékonyabb kommunikációt és együttműködést tesz lehetővé.

3. Bizalomépítés

A bizalom, a hatékony csapat kulcseleme.  Ha nem bízunk a másikban, akkor nem működhet jól a csapatmunka sem. A csapatépítés során a különböző feladatok, helyzetek lehetőséget biztosítanak a bizalmi háló kiépítésére.

A bizalom biztonságérzetet ad, ami fokozza a proaktivitást és a kreativitást. Segíti a másokra való odafigyelés, a konszenzuskeresést,  valamint támogatja a gyengeségek bátrabb felvállalását, ami előremozdító lehet a csapatmunka során.

4. Hatékonyabb kommunikáció

Egy összekovácsolt csapat esetén sokkal gördülékenyebb a kommunikáció, mindenki szívesebben osztja meg az ötleteit, vagy mondja el a véleményét bizonyos problémákkal kapcsolatban. Mindez segíti a feladatok könnyebb megoldását, az együttműködést és egymás támogatását a siker elérésében.

5. Összehozza az egész csapatot

Ma már nagyon gyakori, hogy a csapatok egy része az irodában, míg másik fele home office-ban dolgozik, ezért kevesebb a személyes interakció. A csapatépítés remek lehetőség arra, hogy egyesüljön a team és a közös élmények révén ne csak az online térben, hanem szórakoztató programok formájában töltsenek együtt minőségi időt és jobban megismerjék egymást.

6. A sokszínűség támogatása

Egyre mindennaposabbá vált, hogy szervezeten, projekten belül számos olyan szakember dolgozik, aki külföldön él, más háttérrel és kultúrával rendelkezik és eltérő nyelvet beszél. A csapatépítés segíti a befogadó környezet kialakulását, ahol a sokszínűség, az eltérő tapasztalatok pozitív hatással vannak a mindennapi munkára és új lehetőségeket nyitnak meg a kommunikáció és a problémamegoldás terén.

Tippek, tanácsok: ezekre figyeljünk a csapatépítő programok szervezésénél

Mielőtt belevágnánk a csapatépítő program szervezésébe, mindig érdemes az alábbiakat átgondolni:

 • Mi az esemény célja? Milyen eredményt szeretnénk elérni?
 • Vannak-e konkrét problémák, amikre megoldást keresünk?
 • Milyen hosszúra tervezzük az eseményt? Néhány órásra vagy több naposra?
 • Mekkora költségvetésünk van rá?
 • Kültéri, beltéri vagy online program legyen?
 • Városon belül maradunk, vagy elutazunk?
 • Kik lesznek meghívva?

Az alap kérdéseken túl a következő szempontok lehetnek még irányadók.

Tartsuk munkaidőben a csapatépítőt!

Egyre nagyobb az igény a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésére. A csapattagokban szimpátiát kelt, ha az eseményt úgy időzítjük, hogy az ne menjen a család és a pihenés rovására. Ha több napos eseményben gondolkodunk, akkor természetesen ezt felül kell írni, azonban ha mindössze néhány órás programot tartunk, akkor célszerű munkanapra időzíteni, így biztosan nagyobb lesz a részvétel.

Koncentráljunk a kritikus területekre!

A célok megfogalmazása azért fontos, mert a csapatépítő eseményt ezek köré kell szervezni. Ez lehet konkrét probléma a csapaton belül, így a kommunikáció, a feladatdelegálás vagy az időmenedzsment javítása. De olyan fókusszal is tervezhetünk eseményt, hogy megünnepeljük az elért sikereket, vagy segítsünk az új csapattagoknak a beilleszkedésben. 

Vonjuk be a csapatot a szervezésbe!

Törekedjünk arra, hogy a csapat azt érezze, hogy fontosak az ötleteik, visszajelzéseik, ezért mindenképp kérjük ki a véleményüket. Ez történhet egy szokásos megbeszélés során, e-mailben vagy szavazás, kérdőív formájában. Ha úgy látják, hogy részesei az egész folyamatnak, szívesebben vesznek részt a programokon és jobb eredményeket várhatunk az eseménytől.

Egyértelműsítsük a célokat!

Akármilyen programtípust is választunk, mindig tudatosítsuk annak konkrét célját. Ez pozitív attitűdöt teremt, és lehetővé teszi, hogy megértsék a tevékenység hasznosságát. 

Mindig találjuk meg az egyensúlyt a szórakozás és az eredményes munka között! Az idő nagyjából 60–75%-át fordítsuk a kitűzött célok elérésére, a fennmaradó részben pedig nyugodtan kiengedhetjük a gőzt.

Az együttműködést ösztönözzük, ne a versenyt!

A hatékony csapatépítő erősíti az együttműködést és kerüli a belső versengést. A feladatok és a program kialakításakor tartsuk szem előtt, hogy azok minél inkább a kölcsönös támogatásra épüljenek. A csapattagok közötti jó kapcsolat kiépítése elősegíti a produktív munkakultúrát és egymást segítését a közös cél elérésében.

Önkénteskedjünk!

Sokan szívesen vesznek részt olyan tevékenységekben, amelyek a társadalom javát szolgálják. A csapatépítést tehát össze is köthetjük az önkéntes munka propagálásával.  Ilyen lehet helyi állatmenhelyek vagy idősotthonok meglátogatása, beteg gyermekek támogatása csapatszinten.

A csapatépítés típusai

Ma már számtalan csapatépítő programmal találkozhatunk, legyen szó akár fizikai – beltéri vagy kültéri -, akár virtuális eseményről, kis- vagy nagycsoportos programról.

Ha kategorizálni szeretnénk a csapatépítőket, akkor az alábbiak a leggyakoribb típusok:

 • Kommunikációs csapatépítés (pl. emberi csomó)
 • Személyiségfejlesztő csapatépítés (pl. személyiségtesztek, családállítás)
 • Fizikai csapatépítés (pl. quadozás, rafting, kerékpártúra)
 • Problémamegoldó csapatépítés (pl. szabaduló szoba)
 • Kreatív csapatépítés (pl. toronyépítés pillecukorból)
 • Együttműködést segítő tréning (pl. Filmkészítés, kincsvadászat)
 • Mentális csapatépítés  (pl. póker, társasjáték)
 • Jótékonysági csapatépítés (pl. ételosztás, meseolvasás beteg gyerekeknek)
 • Pihenést célzó programok (pl. wellness hétvége, borkóstolás)

Ne feledkezzünk meg a csapatépítés értékeléséről sem

A csapatépítés egy csapatfejlesztési folyamat, ezért elengedhetetlen, hogy értékeljük az eredményeket.

A résztvevők visszajelzései kulcsfontosságúak, célszerű a véleményeket anonim kérdőív formájában bekérni.

Mik a legfontosabb kérdések?

 • Szereztek-e a résztvevők olyan új tudást, amelyet a gyakorlatban is tudnak alkalmazni a munkájuk során?
 • Milyen változásokat tapasztaltak azóta a csapatmunkában?
 • Nőtt-e a csapat teljesítménye a csapatépítőt követően?
 • Milyen területen volna még szükség változásra?

A tapasztalatok segíthetnek abban, hogy javíthassuk a folyamatokat a még hatékonyabb csapatmunka érdekében.

Összefoglalva

A projektmenedzsment során óriási jelentősége van a csapatmunkának, a megfelelő kommunikációnak és az együttműködésnek. Annál sikeresebb egy projekt, minél elkötelezettebbek a munkában résztvevők, így a csapatépítés kulcsfontosságú. Amennyiben szeretne hatékony lenni a csapattámogatás terén, növelné a produktivitást és hatékony projektvezetői módszereket sajátítana el, válasszon professzionális képzéseink közül!