Mi az a burn-down chart és hogyan használjuk?

Mi az a burn-down chart és hogyan használjuk?

Az idő egy olyan korlát, amely minden projekt esetén kulcsfontosságú. Bár egyes iparágak időérzékenyebbek, mint mások, minden területen vannak olyan projektek, amelyek menet közben sok változással járnak. A burn-down chart segít az agilis csapatoknak nyomon követni, hogy mit végeztek el, milyen feladatok várnak még rájuk, és mennyi idő van hátra a projektből. Bár a burn-down-chart hagyományosan vizuális eszköz, működhet listaként is, amely felvázolja az elvégzendő munkát és azt, hogy annak hány százaléka lett befejezve. Cikkünkben most megmutatjuk, mit érdemes tudni a burn-down-chartoktról, milyen előnyeik vannak és hogyan használjuk őket a gyakorlatban.

A burn-down-chart egy grafikon, amely az agilis fejlesztések során megmutatja, hogy a csapat a feladat mekkora részét teljesítette és mennyi van még hátra az adott időintervallumban.

Mi az a burn-down-chart?

A burn-down-chart egy grafikon, amely az agilis fejlesztések során megmutatja, hogy a csapat a feladat mekkora részét teljesítette és mennyi van még hátra az adott időintervallumban. Azaz a csapat hogyan halad az ügyfél felhasználói történetein. Ez az agilis eszköz rögzíti egy funkció leírását a végfelhasználó szemszögéből, és megmutatja a teljes erőfeszítést az egyes iterációk vagy agilis sprintek munkamennyiségével szemben.

Hogy mennyi munka van még hátra, ez a függőleges tengelyen jelenik meg, míg a projekt kezdete óta eltelt idő vízszintesen látható. A burn-down-chart az agilis projektmenedzsment csapatban mindenki számára központi helyen elérhető, és a pontosság érdekében rendszeresen frissül.

A burn-down-chartnak két típusa van:

  • sprint burn-down-chart: ez az  iterációból hátralévő munkákat szemlélteti
  • termék burn-dow-chart: a teljes munkamennyiségből hátralévő munkát mutatja
A burn-down-chart szerepe a scrumban és az agilis környezetben segíti a hatékony előrehaladást.

Hogyan néz ki a burn-down-chart?

Bár az egyes chartok specifikációi változhatnak, általában az alábbiak jellemzők ezekre a grafikonokra:

Tengelyek

A burn-down-charnak két tengelye van, az x és az y. A vízszintes tengely az időt, míg a függőleges tengely a felhasználói történetpontokat mutatja. A grafikon jobb szélső pontja a projekt vagy az agilis sprint kezdetét, míg a bal szélső pont a végét jelzi.

Ideálisan hátralévő munka vonal

Ahogy a neve is mutatja, az ideálisan hátralévő munka vonal azt a mennyiséget jelzi, amellyel egy csapat a projekt vagy sprint egy adott pontján ideális körülmények között rendelkezik. A projektmenedzserek múltbeli adatokat használnak ennek az alapvonalnak a becsléséhez, és egyenes vonalat húznak a burn-down-chartra. Ennek mindig negatív meredekségűnek kell lennie.

Ténylegesen hátralévő munka vonal

A tényleges hátralévő munka vonala azt mutatja, hogy a projekt idővonalának bármely pontján mennyi munkája van még a csapatnak. Az ideálisan hátralévő munka vonalától eltérően ez nem becslés, hanem a csapat teljesítményének reális ábrázolása. A vonal a csapat előrehaladásával és a felhasználói történetek befejezésével párhuzamosan rajzolódik ki. A tényleges hátralévő munka vonala általában nem egyenes, mivel a csapatok a projektek befejezésekor eltérő ütemben dolgoznak.

Mi a különbség a burn-down-chart és a burn-up-chart között?

Alapvetően nagyon hasonlóak, ugyanazokat a komponenseket tartalmazzák és  ugyanazt a célt szolgálják, valamint mindkettőt az agilis fejlesztésekben, projektmenedzsmentben használják. Van azonban egy lényeges különbség!

Egyrészt a burn-down-chart a hátralévő munkát úgy követi nyomon, hogy a függőleges tengelyről a felhasználói történeteket eltávolítja, amint azok elkészülnek, míg a burn-up-chart megjeleníti a függőleges tengelyen ezeket, amikor megszületnek.

A sprint burn-down-chartok ideálisak az agilis projektvezetők számára, mivel lehetővé teszik számukra, hogy nyomon kövessék a hátralévő munkát.

Hogyan használjuk a burn-down-chartot agilis környezetben és a scrumban?

Az agilis irányzatok sprintekre, “idődobozokra” támaszkodnak a fejlesztések során. Ezek olyan rövid iterációk, amelyek során a csapat konkrét célokat ér el, amelyeket eredetileg egy sprinttervezési eseményen határoznak meg. A burn-down-chartok ideálisak a projektvezetők számára, mivel lehetővé teszik, hogy nyomon kövessék a hátralévő munkát, összehasonlítsák a teljesítményt  és gyorsan megállapítsák, hogy le vannak-e maradva a megvalósítással. 

Mire használható a burn-down chart egy agilis vagy scrum projektnél?

  • Alapvonal létrehozása a tervezett és a tényleges munka összehasonlításához
  • Elemzés elvégzése az eltérések alapján
  • Információszerzés a jövőbeli sprint tervezési megbeszélésekhez
  • Az erőforrások átcsoportosítása és a feladatok kezelése a sprintek sikeres befejezése érdekében

Milyen előnyei vannak a burn-down-chartnak?

A burn-down-chart legfontosabb jellemzője az egyszerűség és az alkalmazkodóképesség. Sok információt kaphatunk még akkor is, ha a dolgok nem ideálisak a projektünkben. Közvetlen összehasonlítást ad a tervezett és a tényleges előrehaladás között, így azonnal meg tudjuk állapítani, ha a dolgok nem megfelelően haladnak.

Lássuk a legfőbb előnyeit!

  • A vizuális megjelenítés óriási segítséget jelent a hatékony együttműködés előmozdításában. Mivel mindenki számára jól láthatók az információk és egytől-egyig bevonásra kerülnek, mindez arra ösztönzi a csapattagokat, hogy a megfelelő időben foglalkozzanak a problémákkal. 
  • A chart egyszerűsége is rendkívül hasznos, mivel felvázolja a szállítási sebesség történetét. Ez egy agilis kifejezés, amely az iteráció során befejezett felhasználói történetekhez kapcsolódó erőfeszítéseket jelenti.
  • Nem vesz igénybe túl sok időt az elkészítése és értelmezése, így mindenki könnyen nyomon követheti.
  • Kiváló motivációs eszköz a csapattagok számára a grafikonon megjelenő ideális teljesítménnyel való folyamatos összehasonlítás. A legtöbb agilis szervezetnél a burn-down-chart kiemelt jelentőséggel bír, és általában központi helyen érhető el, mivel mindenkit naprakészen és a munkájára koncentrálva tart.

Mik a burn-down-chart korlátai?

Sem a burn-down, sem a burn-up-chartok nem jelzik, hogy mely termék backlog elemek készültek el. Bár a burn-down-charton látható a haladás, az azonban nem, hogy a csapat a megfelelő feladatokon dolgozik-e. Ezek a grafikonok gyakran inkább a trendek bemutatására szolgálnak, mintsem annak ábrázolására, hogy a csapat valóban a szükséges backlog elemeket teljesíti. 

Szeretne sikereket elérni agilis környezetben? Fejlessze gyakorlati eszköztárát és szerezzen nemzetközi képesítéseketMélyítse el tudását profi képzéseinken!