Hogyan tegyük le a PSM I ™ és PSPO I ™ vizsgákat? – Tippek és trükkök 8 percben

Írta: Pétercsák Réka – PSM I, PSPO I, ACC, Certified SAFe 5 Program Consultant

Hogyan tegyük le a PSM I ™ és PSPO I ™ vizsgákat?

A Scrum.org PSM I ™ és PSPO I ™ minősítései az első lépcsőfokot jelentik azok számára, akik szeretnék formálisan is megerősíteni agilis alaptudásukat és a Scrum keretrendszerben szerzett jártasságukat. Nagyon hasznosak tehát azoknak, akik épp karrierjüket kezdik, vagy karriert váltanak és projektmenedzserként, Product Owner-ként, vagy Scrum Master-ként szeretnének elhelyezkedni. A vizsgák anyagából azonban az agilis keretrendszerekben már jó pár évet eltöltött szakemberek is izgalmas felfedezéseket tehetnek az agilitással és a Scrum-mal kapcsolatos tudásukat illetően. Összeszedtünk olyan tippeket, amiket mi és a képzéseink résztvevői alkalmaztak, és megkönnyítették a felkészülést, támogattak minket a vizsga 60 perce alatt.

HA INKÁBB HALLGATNÁD VAGY NÉZNÉD A TARTALMAT, KATTINTS AZ ALÁBBI VIDEÓRA!

A vizsgákról: Professional Scrum Master I ™ és Professional Scrum Product Owner I ™

Ezek a vizsgák a Scrum.org által kibocsátott alapszintű minősítést adják. A PSM I ™ a Scrum Master-ek körében, míg a PSPO I ™ a Product Owner-ek körében népszerű. A vizsgák tananyagukat és kérdésbankjukat illetően jócskán tartalmaznak átfedéseket, de fókuszukat illetően eltérnek, vagyis a Scrum különböző aspektusaira helyezik a hangsúlyt.

Mivel Scrum Master-ként nemcsak a csapat, a Product Owner támogatása is a feladatunk, saját fejlesztési céljaink között akár mindkét vizsga is szerepelhet. A megfelelő vizsga kiválasztásakor még elgondolkodhatunk a hasonló tudásszintet mérő Certified Scrum Master ™, vagy Certified Scrum Product Owner ™ vizsgákról is, amit a Scrum Alliance, egy másik szervezet bocsát ki. Mi kevésbé az egyik ellen, mint inkább a Scrum.org vizsgái, vagyis a PSM I ™ és PSPO I ™ mellett tesszük le a voksunkat, mert

 • A felkészülést a szervezet rengeteg ingyenes információval és jól strukturált tudástárral támogatja
 • Bárki megpróbálkozhat a vizsgával, nem szükséges Scrum.org által szervezett vizsgán részt venni
 • Széles körben elfogadott minősítést ad
 • Tényleges tudásra épít

Ha felmérnéd a tudásod, itt megteheted egy 30 perces felmérővel.

Hány ember rendelkezik ezekkel a minősítéssekkel a világon? Erről itt olvashatsz.

Ha inkább közép, vagy felsőszintű agilis tudásod bizonyítanád, akkor a PMI-ACP, vagy a PMI-DASSM minősítéseket ajánljuk neked.

scrum.org
Forrás: https://www.scrum.org/

Hogyan készülj?

Előfeltételek

Nincs hivatalos előfeltétele a vizsga letételének, ami azt jelenti, hogy az internetről, YouTube-ról, scrum.org-ról megfelelően tájékozódva képes vagy megszerezni a minősítést. Sőt! A vizsga úgynevezett open-book típusú, tehát a fontos tananyagok mind ott lehetnek melletted a vizsga alatt. Azt viszont érdemes tudni, hogy a vizsga az agilis alapelvek és a Scrum keretrendszer mélyebb szintű megértésére helyezi a hangsúlyt, ezért a legtöbb helyen erősen ajánlottként tüntetik fel, hogy valamilyen képzést elvégezz, ahol élményt és biztos tudást szerezhetsz az alapelvek, alapszabályok működését illetően. A vizsga angol nyelvű, így bár nem hivatalosan, de feltételnek számít, hogy legalább egy erős középfokú angoltudással rendelkezz, mikor belevágsz.

A legfontosabb tananyagaid – mind ingyenesen elérhetőek

Professional Scrum Master I ™ vizsga esetén

Professional Scrum Product Owner I ™ vizsga esetén

A segédletet leszámítva, az esszenciális tananyagok összesen nem tesznek ki 50 oldalt. Ennek az üzenete az, hogy ez a vizsga tényleg nem a megjegyezhető információ mennyiségéről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy valóban el tudod-e képzelni működésben a Scrum keretrendszer egyes elemeit és tudod-e, hogy a benne szereplők az agilis alapelveket és a Scrum szabályait figyelembe véve, mit miért tesznek.

Tudd, hogy mit hol tanultál!

Ilyen oldalak például a következők:

Dolgozd fel a legfontosabb tananyagokat!

Az, hogy melletted lehet a 14 oldalas Scrum Guide (ne feledd: az új, 2020-as Scrum Guide!) a vizsga alatt, önmagában nem feltétlenül segítség, hiszen a vizsgán 80 kérdést kapsz, amit 60 perc alatt kell megválaszolnod, nem sok időd marad keresgélni. Az esszenciális tananyagokat kiemelővel, jegyzetekkel és/vagy mindmap segítségével dolgozd fel előre, hogy tudd, mit hol találsz, ha szükséged van rá. Sokan gondolnak rá, hogy a válaszokat vizsga alatt Google keresőben is megtalálhatják, de ezek forrása is eltérő, lehet, hogy épp egy helyes válaszra bukkansz, lehet, hogy nem, és időnyomás alatt nehéz felmérni, hogy mennyire biztonságos forrás az oldal, amelyikre épp kattintottál.

Értelmezd a kérdéseket, amiket elrontottál!

Akármelyik felületen is gyakorolsz, a próbavizsgád kiértékelése után mindig értelmezd azokat a kérdéseket, amelyeket elrontottál, vagyis vezesd vissza a kérdést, illetve a helyes választ a Scrum Guide-ban, vagy az agilis manifesztóban olvasottakhoz. Ez abban is segít, hogy megerősítsd a tudásod és a vizsgán ne veszíts pontot azért, mert hibásan emlékszel egy kérdés-válasz párosra.

Gyere el a képzéseinkre!

A Scrum Master és Product Owner képzéseinken lehetőséged nyílik a profi felkészülésre, hogy biztosan megszerezd a PSM I ™, vagy PSPO I ™ minősítéseket.

exam

Hogyan vizsgázz?

Mire vigyázz a kérdéseknél?

A vizsgakérdések értő elemzése több pontot is megmenthet neked. Összeszedtük, hogy mik a kritikus pontok, ahol elcsúszhatsz, és hogy mire érdemes figyelni:

 • Angol segédigék: mint bármilyen angol nyelvű vizsgában, mindig figyelj arra, hogy a (can/should/may/must) segédigék milyen jelentéstartalommal bírnak. Például, hogy egy Product Ownernek szerepköri feladata-e (should) vagy lehetősége van (may) megtenni valamit, befolyásolja, hogy mi is lesz a kérdés pontos értelme.
 • Kérdéstípusok: a vizsgában jelenleg háromfajta kérdéstípussal találkozhatsz, ezek a ’Multiple Choice’ – több válasz közül kell kiválasztanod a helyeset, ’Multiple Answer’ – több válasz közül kell kiválasztanod egyet vagy többet és ’True or False’, vagyis egy állításról kell eldöntened azt, hogy igaz vagy hamis.
 • Kérdésfeltevés módja: A fentiekhez kapcsolódóan változhat az is, hogy hogyan fogalmazzák meg a kérdést.
  • Choose the best! Válaszd ki a legjobbat! Ennél a feladatnál észreveheted, hogy a válaszokból több is szimpatikus lehet neked, logikusnak találod őket.
  • Which of the following is false? Az alábbiak közül melyik helytelen? A legtöbben annyira hozzászoknak a gyakorlás alatt, hogy a megadott válaszok között a lehető legjobbat keresik, hogy hosszú másodpercek alatt jönnek csak rá, hogy ennél a feladattípusnál azért van ennyi jó válasz megadva, mert a kérdés nem erre vonatkozott. Ne veszíts időt! A sok helyes választ kereső feladat között megbújik néhány olyan, amelyik a helytelen válaszokat keresi. Készülj rá előre és ígérd meg magadnak akár már most, hogy mindig elolvasod pontosan, hogy mi a kérdés 😊.
  • Select all that apply! Válassz egyet vagy többet! Ezeknél a kérdéseknél nem tudjuk előre, hogy hány válasz lesz helyes, neked kell rájönnöd.
  • What should you do? Mit tennél te? A vizsgában, főleg a PSPO I ™ esetén több szituációs feladattal is találkozhatsz, ahol egy rövid szituáció felvázolása után kell megadnod, hogy milyen logika mentén gondolkodnál a dilemma megoldásán, vagy milyen tényezőket vennél figyelembe. Itt is mindig figyelj arra, hogy hány választ várnak tőled!
  • Megtévesztő kérdések: Bár nem gyakori, de találkozhatsz olyan kérdésekkel, amelyek felesleges információt tartalmaznak, így elbizonytalaníthatnak a tudásodban. Ez ne tántorítson el attól, hogy az egész kérdést elolvasd, de jó, ha számítasz rá, hogy a kezdő vizsgázó szemében bonyolító tényezőnek hathat egy-egy olyan megfogalmazás, hogy: Milyen hosszú egy Sprint Planning abban az esetben, ha a Product Backlog Item-ek nem világosak? Rutinos gyakorlóként persze tudhatod, hogy a Sprint Tervezés időkerete előre meghatározott a Scrum keretrendszerében, és bár a gyakorlatban előfordulhat, hogy a csapatok túllépik az időkeretet, a Scrum maximalizálja az események hosszát és ez független a Product Backlog állapotától.

 Időmenedzsment

 • Jelöld meg a kérdéseket, amikben nem vagy biztos, akár többféleképpen:

A vizsga rendszere biztosítja a lehetőséget, hogy ’flaggeld’, vagyis megjelöld azokat a kérdéseket, amikben nem vagy teljesen biztos, hogy később visszatérhess hozzájuk. Gyakran előfordul, hogy nem marad annyi időd, hogy minden kérdéshez visszatérj, amihez szerettél volna, és persze ilyenkor jó lenne tudni, hogy melyek voltak azok, amikben nagyon nem voltál biztos. Mi azt szoktuk ajánlani, hogy legyen egy papír melletted, rajta 1-80ig felsorolva a számok, ezen jelöld minden kérdés után, hogy szerinted A) biztos jól tudtad a választ B) kicsit vagy bizonytalan C) fogalmad sincs. Így, amikor végig értél a kérdéssoron, egyből tudni fogod, hogy mivel szeretnéd a maradék idődet tölteni.

 • Figyeld, hogy mennyi idő telt el, pillants rendszeresen az órára, hogy ellenőrizd az előrehaladásod:

Gyakorlottabbak nagyjából 15-20 perc plusz idővel számolhatnak, átlagosan viszont 5-7 perced marad ellenőrzésre, miután a 80 kérdésen végighaladtál.

 • Készítsd elő magad és a teret a vizsgára:

Legyél friss, legyen ez akár a reggeli, akár az esti órákban, legyen biztonságos internetkapcsolatod, és kérd meg a családtagokat, hogy 60 percig ne zavarjanak, sőt, ha lehet, zárd magadra az ajtót.

Vizsgával és a jelentkezéssel kapcsolatos egyéb tudnivalók

  • Mennyibe kerül? Az aktuális árakat itt találod:
  • Hány százalékot kell elérned? 85%
  • Hány perc áll rendelkezésedre? 60 perc
  • Hány kérdést kapsz? 80

Mi történik, amikor jelentkezem? A Scrum.org-on jelentkezhetsz és fizetheted ki a választott vizsga díját. 24 órán belül kapsz egy jelszót, amivel elkezdheted a vizsgát a Scrum.org felületén. A jelszó nem jár le, bármikor felhasználható, de csak egyszeri próbálkozásra jogosít fel.

Nektek milyen volt a vizsgával és felkészüléssel kapcsolatos tapasztalatotok? Írjátok meg, hogy tovább bővíthessük ezt a listát! Ha szeretnétek vizsgát tenni a segítségünkkel, akkor nézzétek meg aktuális Scrum Master és Product Owner képzéseinket és jelentkezzetek 🙂