Mit hoz a jövő a projektmenedzserek számára?

projektmenedzsment oktatás

Általános kérdés, hogy a projektmenedzsment szakmát miként befolyásolják a jelen nagy fejlesztései, trendjei. Vajon 10 év múlva lesz még szükség projektvezetőkre? Amennyiben igen, mennyire, milyen mértékben? Ezekre a kérdésekre próbál a PMI legújabb felmérése választ adni. A Project Management Institute nemrégiben megjelent Job Growth and Talent Gap felmérése a 2017-2027 közti időszak trendjeit próbálja előre jelezni.

Hazánkban már most érezhető, hogy nem elegendő a képzett, megfelelő tapasztalattal és készségekkel rendelkező projektvezető. Egyre több szervezet küzd kapacitás problémákkal, legyen szó akár projektmenedzsment, szoftverfejlesztés, vagy egyéb szakterületről.

Ezek a problémák a hazai munkaerőpiac sajátosságaira, valamint a nemzetközi szintű bérezési különbségekre is visszavezethetőek. Mi történik azonban nemzetközi szinten? Ott is hasonló problémákra kell majd számítaniuk a szervezeteknek?

Az első ilyen jellegű felmérés 2008-ban látott napvilágot, majd később ez 2012-ben megismétlődött. A 2008-as előrejelzéseket a 2012-es tényadatok messze túlszárnyalták. 2012-ben már pontosan látszódott, hogy egyre nagyobb a kereslet a projektorientált készségekkel rendelkező munkavállalók iránt. Ennek oka, hogy az olyan fejlődő gazdaságok, mint Kína, vagy India, egyre nagyobb számú szakértőt keresnek, amit többek közt a nyugdíjazás előtt álló szakértők nagy száma is gátol.

Mik az előrejelzések?

2027-re a munkáltatóknak világszinten 87,7 millió projektmenedzsment szakértelemmel rendelkező munkavállalóra lesz szükségük.

A felmérés során 11 ország projektmenedzsment szakértelem iránti keresletét próbálták előre jelezni. Az eredmény szerint Kína, India, az USA, Japán, Brazília, Németország, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek esetén összesen 33%-al nagyobb keresletre kell számítani. Ez azt is jelenti, hogy a szervezeteknek éves szinten közel 2,2 millió új, vagy megüresedett projektmenedzsmenthez kapcsolódó pozíciót kell feltölteniük 2027-ig. Ennek a számnak közel felét várhatóan Kína fogja lefedni, ám Németországban és az Egyesült Királyságban is évente 10-18 ezer új szakértőre lesz szükség.

Ez a nagymértékű igény a fizetésekben már most is megmutatkozik, az USA-ban például 2017-ben a projektalapon működő iparágakban a projektmenedzsment szaktudással rendelkező munkavállalók 82%-al magasabb bért kapnak, mint projektmenedzsment szaktudással nem rendelkező társaik. További érdekesség, hogy a PMP minősítéssel rendelkező projektvezetők átlagosan 20%-al magasabb fizetést tudnak elérni, mint a nem minősített projektvezetők.

Mit lehet tenni?

Mindenképp érdemes felkészülni erre a helyzetre, hiszen ezek a trendek, még ha nem is ilyen mértékben, hazánkban is megfigyelhetőek lesznek. Az automatizációnak köszönhetően a tényleges munkavégzés módja nagyban változik, azonban a tudomány jelenlegi állása szerint többek közt a projektmenedzsment is emberi kézben marad. Azok a szervezetek, akik a következő években a munkaerő piacra lépő fiatal munkavállalókat megfelelő mértékben képesek motiválni, fejleszteni és megtartani, komoly előnyökhöz jutnak. Erre megfelelő megoldások lehetnek jól felépített projektmenedzsment karrierutak, a projektek hatékonyságát növelő folyamatok, fejlesztések, vagy akár informatikai megoldások is.