A motiváció folyamata, fogalma és típusa

A motiváció divatos kifejezés, gyakran hallhatjuk coaching üléseken és menedzsertréningeken is. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a motiváció jelentése, milyen fajtái vannak, és adunk néhány tippet a motiváció növelésére. 

A cégek működésének fejlesztése, optimalizálása akkor lehet hatékony és eredményes, ha az alkalmazottak szintjén is minden adott a legjobb teljesítmény eléréséhez. A munkatársak kellő motivációjára a szervezet minden szintjén szükség van, különben a projektmenedzsment hatékonyságának növelését célzó programok sem lesznek olyan eredményesek, mintha mindenki kellően motivált. 

Cikkünkben áttekintjük:

 • a motiváció jelentését, folyamatát,
 • a motiváció fajtáit,
 • és adunk néhány praktikus tanácsot a motiváció kialakításához és fejlesztéséhez. 

A motiváció jelentése

A motiváció kifejezés a latin “movere” szóból ered, aminek jelentése: mozog, mozogni, megmozgatni. 

Mi a motiváció?

A motiváció azoknak az ösztönzéseknek, motívumoknak az összességét jelenti, amelyek cselekvésre, viselkedésre késztetnek bennünket, illetve ésszerű okot adnak erre és/vagy növelik a hajlandóságunkat, hogy cselekedjünk. 

A motiváció jelenti tehát azt a hajtóerőt, amit tettekre váltva elérhetjük a céljainkat. A motiváció hiánya ahhoz is hasonlítható, mint amikor egy járműből kifogy az üzemanyag. 

A motiváció folyamata

A motiváció folyamatában az első lépés annak a felismerése, hogy a jólétünk (vagy a jobblétünk) megőrzéséhez, eléréséhez valami hiányzik, valamire szükségünk van. Ez egy szükségletet, vágyat indukál, aminek a beteljesítése érdekében tennünk kell valamit. 

Mindezt így ábrázolhatjuk folyamatábra-szerűen:

szükséglet, vágy  →  motiváció  →  cselekvés

A motiváció fajtái

A motiváció két fő típusa a külső és a belső motiváció. Az alábbiakban megnézzük, melyik mit jelent, és kitérünk arra is, ami a legérdekesebb: e kettő egymáshoz való viszonyára. 

Külső motiváció

A külső motiváció (vagy extrinsic, eszköz jellegű motiváció) egy külső tényezőn alapul. Vagyis azért cselekszünk, hogy valamilyen jutalmat megszerezzünk, illetve büntetést elkerüljünk. 
Néhány példa külső motivációs tényezőkre: 

 • fizetésemelés,
 • előléptetés,
 • büntetés,
 • kirúgás,
 • jó osztályzat,
 • dicséret,
 • népszerűség, hírnév.

Belső motiváció

A belső motiváció (intrinsic vagy önjutalmazó motiváció) a cselekvőből, illetve a cselekvésből, az adott tevékenység élvezetéből származik. 

A belső motiváció fogalma tehát jelentheti:

 • a cselekvésben lelt, abban megtalált örömet,
 • azt a hajtóerőt, amit saját magunk fejlesztése, meghaladása jelent,
 • az új élmények kereséséből és átéléséből származó élvezetet.  

A belső motiváció úgy is leírható, mint a külső motivációs tényezők internalizálása, belsővé tétele. 

A külső és a belső motiváció viszonya

A belső motiváció egyértelműen felsőbbrendű a külső motivációhoz képest. Ugyanakkor van, amikor jobb híján, a belső motiváció hiányában csak a külső motiváció alkalmazható. 

De nem csak erről van szó. Kutatások szerint, ha valamit külsőleg motiválunk, például jutalmazunk vagy a pénzért csinálunk, az csökkenti a belső motivációt. Ezért ha valamire van belső motivációnk, és megtehetjük, a legjobb a külső motivációs tényezőket minél inkább figyelmen kívül hagyni. 

Tippek a motiváció kialakításához és fejlesztéséhez

A motiválatlanság érzésével valószínűleg mindenki találkozik élete során, a munkahelyi feladatok elvégzését is jelentősen hátráltathatja. Az alábbi tippek nem jelentenek csodaszert, ugyanakkor sok esetben hatásosak lehetnek – van, amikor a legegyszerűbb megoldás a leghatékonyabb.

1. Mindegy, mit teszel, csak csináld

Amikor valaki motiválatlan, csak a problémákat, akadályokat látja maga előtt, amelyek lehetetlenné teszik, hogy elérje a célját. Van azonban egy trükk: ha mégis hozzáfog és elkezdi csinálni, szinte mindig beindul a folyamat. 

Nem számít, hogy mennyire jó vagy rossz az eredmény, a lényeg, hogy kezdjünk bele. A cselekvés ugyanis az eredményétől függetlenül ki tud mozdítani a holtpontról. Más szóval a cselekvés önmagában is képes motiválni, ha pedig az ember motivált lesz, még inkább képes cselekedni.

2. Határozz meg részcélokat

Ha előttünk van egy összetett, nehezen megvalósíthatónak és távolinak tűnő cél, ez önmagában demotiváló lehet. Ilyenkor érdemes a feladatot kisebb részekre bontani. Az így meghatározott részcélok elérése már sokkal könnyebb, elérhető távolságba kerülnek, így az ehhez szükséges motiváció megszerzése is jóval egyszerűbb.

3. Kezdd a legkönnyebb feladatokkal

Érdemes a könnyebb feladatoktól a nehezebbek felé haladni. Így kis energiabefektetéssel érhetünk el sikereket már az elején. Ezekből táplálkozva pedig könnyebb lesz megvalósítani az eggyel nehezebb feladatot, ami a következő a sorban. Ezt tulajdonképpen a motiváció fejlesztésének mikromenedzsmentje.

4. Aludj eleget, táplálkozz változatosan

Közhelynek tűnik, de nem az: a motiválatlanság “ősforrása” a kimerültség. Ha testünket nem látjuk el a működéséhez szükséges tápanyagokkal és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel, nem leszünk képesek motiváltan cselekedni. 

A megfelelő alvás és evés tehát önmagában nem elegendő a belső motiváció kialakításához, de ezek nélkül lehetetlen erre szert tenni. Éppen úgy, ahogyan az érettségi még kevés egy jó állás megszerzéséhez, de annak hiányában esély sincsen rá. 

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Szívesen fejlesztené vállalata működését, vagy saját feladatait ütemezné hatékonyabban? Esetleg egyéb, folyamat- vagy projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdése van? Bízza ránk cége átvilágítását, és kérje segítségünket a folyamatmenedzsment stratégia és a folyamatfejlesztési módszertan kialakításában.

 Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen ingyenes konzultációt!