Mit értünk szervezeti agilitás alatt?

A felgyorsult környezet és elvárások egyre inkább szükségessé teszik, hogy a szervezetek képesek legyenek gyorsan, hatékonyan reagálni a szükségletekre, igényekre, problémákra. Ennek alapvető pillére egy közvetlenebb, gyorsabb kommunikáció, illetve a szervezeti- és projektfolyamatok hatékony, nem túlszabályozott működtetése. A sikeres agilis szervezetek képesek megújulni, változni, és ami talán a legfontosabb, a hibákból tanulni, így folyamatosan fejlődni is.

A magas agilitású szervezetekre jellemző az értékközpontúság és hatékonyság, tehát a szervezetek így törekednek arra, hogy csak olyan feladatokat valósítsanak meg, amik tényleges értéket jelentenek a szervezet, vagy megrendelő számára. Az agilis szemlélet, mely sokkal inkább egy gondolkodásmód, mintsem egy módszertan, megjelenhet projektek, vagy akár napi szintű feladatok végrehajtásában is.

szervezeti agilitás
Mikor célszerű az agilitás fejlesztése?

Nem hatékony működés, feleslegesen elvégzett folyamatlépések, túlzott adminisztrációs terhek, termék-, és értékfókusz elvesztése, ez mind tünet, mely azt jelezheti, hogy szervezeti oldalról érdemes átgondolni az agilitás fejlesztésének lehetőségét. Természetesen a fenti tünetek megjelenhetnek napi szintű feladatok (pl. BAU, üzemeltetés stb.) és projekt kereteken belül is, melyek során az agilis eszköztár elemei jól alkalmazhatóak.

Kézzel fogható eredmények

Az agilis irányelvek megfelelő alkalmazásával a szervezet képessé válik:

• az üzleti igényekre gyorsabban reagálni,
• a nem használt funkciók minimalizálására,
• az igénygazdával gyorsabb, szorosabb kommunikációra,
• a felesleges, közvetlen értéket nem jelentő folyamatok és erőforrás lekötések elkerülésére,
• az igényeknek megfelelő eredmények leszállítására,
• valamint a változások gyorsabb, hatékonyabb megvalósítására.

Tapasztalataink szerint a projektek bizonyos típusai az agilis irányelvek szerinti megvalósítása kézzelfogható, számokban is kimutatható eredményeket jelenthet a szervezetek számára.

agility
Javasolt megoldás, fejlesztési ív

A fenti eredmények realizálása érdekében minden esetben testreszabott megoldási irányt javaslunk, mely esetén a helyzetfeltárást díjmentesen végezzük. Ettől függetlenül az alábbi lépések egy modulárisan kialakított fejlesztési ívet írnak le, mely korábbi munkánk során sikerrel valósult meg:

1. Szervezeti agilitás – amit egy menedzsernek tudnia kell vezetői workshop
2. Vezetői interjúk, igények, problémák feltárása
3. Agilis alapozó program az érintett munkatársak számára
4.a. Scrum Master program
4.b. Product Owner program
4.c. Agilis csapat tréning
5. Agilis működési elvek folyamatba illesztése
6. Agile coaching támogatás

agilis projekt
Miért van, lehet szükség külső szakértő bevonására?

Bár az agilis irányelvek rendkívül egyszerűek, azok szervezeti működésbe való építése nem egyszerű feladat. Leggyakrabban ezek a fejlesztések a “mindset” és szervezeti kultúra változását is igénylik. Munkatársaink egy sor szervezet agilis fejlesztését kísérték figyelemmel akár munkavállalóként, akár tanácsadóként, trénerként, amelyek során felhalmozott tapasztalat segítségével az amúgy nem egyszerű folyamatot kevésbé fájdalmassá tudjuk tenni. Naponta találkozunk olyan szervezeti vezetőkkel akik szerint agilisan működnek, mert napi stand-up-okat tartanak. Sajnos ettől önmagában nem lesz agilis egy működés, ez csupán egy eszköz, aminek megfelelő alkalmazása segíthet, de ezeket az eszközöket nem öncélúan, az értékközpontúság és hatékonyság jegyében célszerű alkalmazni.

Nemzetközi minősítésekkel rendelkező kollégáink az érintettekkel együttműködésben közösen dolgozzák ki a szervezethez és résztvevőkhöz illeszkedő megoldást, melynek bevezetését, támogatását akár napi szintű közreműködéssel is képesek vagyunk lefedni.

Kihívások a fejlesztés során vezetői oldalról

A fejlesztés során tanácsadóként, trénerként feladatunk, hogy az alábbi kihívásokra, kérdésekre választ adjunk, melyek leggyakrabban vezetői szinten merülnek fel:

• A szerepköröket milyen felelősségek és hatáskörök mentén alakítsuk ki?
• Az agilisan működő projekteket hogyan tudnánk a meglévő, hagyományos irányzatok szerinti projektek portfóliójához illeszteni?
• Miként kezeljük, tervezzük a szervezeti erőforrásokat agilisan működő projektek esetén?
• Szükség van továbbra is projektvezetőre? Miben tudnak ők segíteni?
• Hogyan válhat a csapat önfejlesztő csapattá, hogyan tudnánk saját agile coachokat kinevelni?
• Milyen kontrollt alkalmazzak a csapatokra, mi az amiben tudom őket segíteni?

 

Kihívások a fejlesztés során csapat oldalról

A fejlesztés során tanácsadóként, trénerként feladatunk, hogy az alábbi kihívásokra, kérdésekre választ adjunk, melyek leggyakrabban megvalósító szinten merülnek fel:

• Milyen támogató eszközöket használjunk?
• Milyen eszköztárat használjunk és mit ne?
• Hogyan “használjuk” jól a Scrum Mastereket?
• Hogyan tudnak a PO-k a csapattal hatékonyan együtt élni, dolgozni?
• Hogyan becsüljük, tervezzük és kövessük nyomon a munkát?
• Hogyan tudnánk elérni, hogy a retrok tényleg hasznos ceremóniákká váljanak?
• Hogyan kezeljük a munka során felmerülő konfliktusokat?
• Mit tehetünk azért, hogy a vezetők számára is transzparens legyen a munka előrehaladása?

Kérdése van?

Csak olyan feladatot vállalunk, aminek sikerében mi is hiszünk.
Kérdés esetén keressen minket bizalommal!